Dušený špenát může být pochoutkou: Stačí přidat správné množství česneku a cibule a dochutit slaninou
15. 4. 2024 Vaření
Co takhle vyzkoušet vynikající dušený špenát? Když ho správně ochutíme, získáme výborné a krásně barevné jídlo. Voní po česneku. Přichystat k němu můžete třeba vejce natvrdo a vařené brambory.
Proč si dát špenát
Špenát je název listové zeleniny, který dal název i pokrmu (jako dušený špenát se připravují třeba kopřivy). Patří mezi kontroverzní jídla, a to většinou kvůli nesprávné přípravě. I tepelně upravený špenát má mít jasně zelenou barvu, ne našedlou.
Říkalo se, že Pepek námořník měl mít svaly díky špenátu. Špenát sice nemá tolik železa, jak se dříve tvrdilo, ale obsahuje ho, a ne málo. A navíc v něm najdeme vitamin C, což je báječné spojení. Železo se totiž pak lépe vstřebává. Kromě toho se ve špenátu nachází i betakaroten, kyselina listová a vitamin E. Z minerálních látek pak ještě hořčík, vápník, sodík a draslík.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do špenátu
Do základní verze špenátu patří špenát, ideálně listový, můžeme ale použít i protlak. Do pokrmu dále přidáváme zpěněnou cibulku, obvykle i trochu hladké mouky na jíšku. Doplníme o sůl a nesmí chybět utřený česnek. Špenát zjemníme mlékem nebo smetanou. Jídlo můžeme zvýraznit mletým pepřem. Ke špenátu se někdy přidává i vajíčko, které rychle zamícháme. Voňavý může být díky slanině.
Někdo je ale přesvědčen o tom, že nejlepší špenát je se smetanou ke šlehání a česnekem.
Vařený špenát bychom neměli uchovávat, ale co nejdříve ho sníst.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit špenát
Na přípravu špenátu si přichystejte: 1 balíček špenátového protlaku, 2 lžíce hrubé mouky (můžete použít i hladkou nebo polohrubou), 1 vejce, trochu mléka, mletý pepř, sůl, 3-4 stroužky česneku, 1 velkou cibuli a 50 g špeku.
Jak na to? Špenát nechte trochu povolit. Nakrájejte špek na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Na rozehřátou pánvičku kápněte olej, přidejte špek, opečte ho. Pak přidejte cibuli, a když je dozlatova, přisypte mouku a vymíchejte jíšku. Předem si připravte mléko.
Jakmile se mouka opeče, vmíchejte postupně mléko a uvařte hustou kašičku. Přidejte balíček špenátu, a zatímco se špenát prohřívá (kašička se nesmí připálit), důkladně směs míchejte. Oloupejte česnek, rozmačkejte ho a přidejte ke špenátu. Směs osolte, opepřete, a když se špenát prohřeje, rozklepněte do něj vejce a dobře promíchejte. Nechte vše ještě pořádně prohřát.
Zdroje informací:
viscojis.cz: Špenát a železo
bezpecnostpotravin.cz: Špenát a výživa
Náš tip: Připravte si skvělý špenát podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní jízda na zelenou: Jak úspěšně vypěstovat špenát na balkoně v truhlíku? Hodí se delší nádoba a rozprašovač na zalévání
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek
2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12