Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně zpracovávat a konzumovat. Je lepší používat čerstvé listy, nebo bohatě stačí mražená varianta? Osvojte si kuchařské zacházení s touto listovou zeleninou.

Čerstvý, nebo mražený?

Špenát je vynikající listová zelenina, která dodá svěžest mnoha receptům. Chutná skvěle v kombinaci se smetanou, plísňovým sýrem a těstovinami nebo bramborovými gnocchi, ale výborně funguje i jako náplň do masových závitků, například kuřecích. I samotný špenát může dobře posloužit, ideálně jako příloha k výpečkům a bramborovým knedlíkům. Zkuste si někdy uvařit dobrý špenát, k tomu těstoviny, společně to promíchejte a ozdobte vypečeným buřtíkem nakrájeným na kostičky. Toto jednoduché jídlo si okamžitě zamilujete! Špenát najde využití dokonce i ve sladkém pečení - aktuální hit cukrářů, takzvaný mechový dort, je toho jasným důkazem...

Špenát má kromě skvělé chuti i tu výhodu, že neobsahuje moc kalorií, zato v něm najdeme důležité živiny. Každý, kdo někdy slyšel o Pepku námořníkovi, teď asi myslí na železo, ve skutečnosti ale několik studií prokázalo, že zrovna obsah železa ve špenátu není až tak důležitý. Na druhou stranu v něm najdeme vitamíny skupiny B a vitamín K, draslík či lutein. Více o tom si přečtěte tady:

Pokud chcete ze špenátu dostat co nejvíce prospěšných látek, je nutné jíst jej čerstvý a syrový, říkáte si možná. Pravda je to jenom do určité míry. Listy špenátu v sobě nesou řadu hodnotných látek pouze prvních několik dní po utržení. Podle magazínu Zdraví a dieta se hodnoty vitamínů a minerálů snižují dokonce už po dvou dnech uchovávání v pokojové, tedy nevhodné teplotě a po čtyřech dnech už v zelenině po zdravých živinách není ani památky.

Pokud tedy nemáte špenát z vlastní zahrádky nebo nevíte, v jakých podmínkách byl skladován, než se dostal do vašich rukou, volte raději kvalitní mražený špenát. Ten sice byl už jednou zpracován, což mu část důležitých látek také odebralo, alespoň ta zmenšená hodnota se ale díky procesu zamražení v zelenině zachovala.

Jak zpracovat listový špenát do mrazáku?

Pokud naopak máte přístup k velké úrodě čerstvého špenátu, právě zamražení je to nejlepší, co s ním můžete udělat, protože nepředpokládáme, že byste ho chtěli jíst třikrát denně. Jak na to? 

Důležité je používat opravdu čerstvý špenát, ideálně ještě ten den natrhaný. Všechny listy důkladně properte ve studené vodě. Pak je nejlepší zvolit metodu blanšírování, díky níž se zachová část živin i barva zeleniny. Ze stejného důvodu se tento typ tepelné úpravy používá třeba i u brokolice. Spočívá to v tom, že listy špenátu necháte ve velkém sítku okapat, pak je přelijete vařící vodou a okamžitě je zchladíte vodou ledovou. Teplotní šok zeleninu „uzamkne“.

Takto upravené listy pak tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. To můžete dát do pytlíků ve větších porcích, které zamrazíte, anebo jej nejprve nechte zamrznout v menších formičkách. Z těch tvrdé kostky po čase vyklepněte a zabalte je do sáčků. Pokud si špenát před zmrazením takto předem naporcujete, bude se vám s ním lépe pracovat při příštím vaření.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více