Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicovo pudinkový letní dort: Osvěžující vláčný dezert korunují šťavnaté jahody zalité do pevné želatiny, příprava je snadná
Zdroj: Toprecepty, isindy

Máte rádi nepečené dorty? Můžete si připravit dražší cheesecake, ale také levnější a přitom výborný krupicovo pudinkový dort. S vrstvou želé a ovocem navrchu vypadá velmi efektně a chutná skvěle.

Nepečený lehký osvěžující dort

Nepečené dezerty jsou obvykle oblíbené pro snadnou přípravu. Velmi často ale musíme při jejich přípravě počítat s určitou dobou v lednici na vychlazení, případně ztuhnutí.

Na žebříčku oblíbenosti najdeme dezerty z tvarohu a zakysané smetany, ale také o trochu dražší cheesecaky. Tyto dezerty jsou nejen výborné, ale také bývají poměrně efektní a bez obav je pak můžeme podávat návštěvě i třeba jako dort pro oslavence. 

Základem bývají piškoty, ale také sušenky, případně pokud nám zbyly odřezky z dortu. Sušenky propojíme s máslem a ze směsi připravíme utlačením ve formě základ. Na něm bývá tvarohová či pudinková vrstva. Na ni může přijít právě vrstva želé a ovoce.

Příprava želatinové vrstvy

Ačkoliv želatinu milujeme, někdy se přípravy želatinové vrstvy na dezertu obáváme. Vhodné je sáhnout po želatině, kterou máme osvědčenou, nebo kterou nám někdo doporučí. 

Želatinu můžeme pořídit v práškové a v plátkové podobě. Řídíme se pokyny na sáčku. Oba druhy želatiny musí nabobtnat, proto je namáčíme do studené vody (prášková na 10 minut, plátková na 5 minut). Na 1 díl práškové želatiny dáváme 6 dílů vody / ovocné šťávy. Nabobtnanou práškovou želatinu zahřejeme v kastrolu, ale maximálně na 80 °C. Želatinu nesmíme vařit, pak by netuhla.

Plátkovou želatinu dáme do malého množství vodynecháme nabobtnat. Když připomíná elastickou hmotu, tak želatinu vyždímáme a necháme ji rozpustit v teplé tekutině, nemusíme už ji zahřívat. Místo 10 g práškové želatiny použijeme 70 g plátkové želatiny.

Tuhnutí želatiny

Želatina tuhne pomalu. Na dezert ji dáváme, až když je téměř vychladlá. Tuhnutí urychlíme, když dáme želatinu do ledničky. Ztuhnutí záleží na množství želatiny a chladu. A co když želatina netuhne? Možná je nedostatečně nabobtnalá, málo rozehřátá, ale třeba také přešla varem. Je třeba hlídat, aby přišla na vychlazený dezert a sama byla téměř vychladlá.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Krupicovo pudinkový letní dort

Na korpus dortu si připravte: 2 balíčky máslových BeBe sušenek (200-250 g) a 2 lžíce másla. Na náplň: 1 l mléka, 5 plných lžic dětské krupičky, 4 lžíce prášku vanilkového pudinku, 1 hrnek krupicového cukru a 1 lžíci másla. Na želé: červené dortové želé, 500 ml vody (nebo jahodové šťávy) a jahody.

Jak na to? Máslo nechte povolit. Sušenky rozdrťte v robotu, vysypte je do mísy  a smíchejte se změklým máslem. Na podnos dejte kruh od dortové formy a nadrcenou směs rozmístěte na dno. Pevně ji upěchujte jako u cheesecake.

V misce smíchejte mléko s cukrem, krupičkou a pudinkem, nalijte do hrnce, zahřejte a svařte na hustou kaši. Nakonec vmíchejte lžíci másla. Promíchanou směs nalijte do dortové formy a uhlaďte. Nechte vychladnout.

Želatinu v horké vodě připravte podle návodu. Podle potřeby ji trochu doslaďte a nechte vychladnout. Pokud chcete, narovnejte na dezert omyté a pokrájené jahody. Na ně nalijte povychladlou želatinu. Je třeba mít dort pevně utěsněný, aby želatina, která tuhne pomalu, neprotekla okolo. Nakonec kruh odstraňte a dort ozdobte kousky jahod, případně šlehačkou podle chuti a fantazie.

Náš tip: Přichystejte si krupicovo pudinkový letní dort podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více