Snadný nepečený jahodový dort: O dokonalý výsledek se postará dortové želé i želatina, která nesmí projít varem
31. 5. 2023 Vaření
Nepečené dezerty jsou oblíbené pro jednoduchou a rychlou přípravu, kterou zvládne i úplný začátečník. Připravte si slavností nepečený jahodový dort, v němž nechybí oblíbené piškoty, šťavnaté jahody a svěží tvarohový krém. Zalitý vrstvou želé bude lahodit i oku.
Proč vsadit právě na nepečený dort?
Nepečený dort bývá zpravidla snadný na přípravu, zvládne ho i ten, kdo si příliš nerozumí s troubou a nabízí i další výhody. Pokud je jeho součástí i tvaroh nebo zakysaná smetana, jedná se o velmi osvěžující záležitost. Zkrátka ideální na teplé dny. Oslavenec i další strávníci ocení jeho lehkost i estetický dojem, o který se postará ovoce zalité želatinou. Jedinou jeho nevýhodou je čas potřebný na dokonalé ztuhnutí, se kterým je třeba počítat.
Mohlo by vás zajímat
4 snadné vrstvy nepečeného dortu
Místo složitějšího korpusu se dají použít klasické kulaté piškoty, na které přijdou další 3 vrstvy. Základ je potřený krémem z tvarohu nebo zakysané smetany, jenž se kombinuje se želatinou, aby byl pevnější. Na povrch krému patří pokrájené ovoce a poslední vrstvu tvoří dortové želé.
Jak zacházet se želatinou a dortovým želé?
Tito pomocníci mají přesný návod na přípravu uvedený na obalu a pro dokonalý výsledek je třeba se jimi řídit, neboť se mohou u různých produktů lišit. Přesto se hodí pár tipů, které vás posunou blíže ke zdárnému cíli.
- Ať už si vyberete práškovou nebo plátkovou želatinu, nesmí projít varem, aby neztratila svou schopnost tuhnout.
- Se želatinou je třeba pracovat rychle, jinak by ztuhla dříve než na dezertu.
- S množstvím želatiny to není dobré přehánět. Povrch by mohl být hodně tuhý. O trochu více želatiny můžete dát pouze v případě, že je součástí receptu kyselá ovocná šťáva.
- Pokud se práce se želatinou obáváte, pořiďte si želatinový ztužovač za studena. S ním půjde příprava jednoduše a výsledek bude vždy dokonalý.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jinak než se želatinou se zachází s dortovým želé, které se nalévá na vrchní ovocnou vrstvu. To bývá rostlinného původu, dochucuje se a barví ovocnými šťávami. Toto želé se dává do vroucí tekutiny a chvíli vaří. Horké se poté nalije na ovoce v několika tenkých vrstvách hned za sebou, aby se vrstvy ještě stihly spojit.
Nepečený želatinový dort potřebuje čas na ztuhnutí
Želatinu připravenou podle návodu nalijte na ovoce a nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout. Ideální však bude, když v lednici zůstane dort až do druhého dne.
Jak dozdobit nepečený jahodový dort?
Po ztuhnutí v lednici můžete ještě dort dozdobit. Hodí se na něj kousky jahod, ale i dalšího drobného nebo nakrájeného ovoce. Využít lze jako dekoraci i sedmikrásky, případně listy meduňky či máty. Skvělým doplňkem je i šlehačka, na které hezky vypadají nastrouhané pistácie nebo třeba čokoláda. Také hoblinky čokolády nejsou složité a nadělají hodně parády.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Recept na slavnostní nepečený jahodový dort
Na formu o průměru 26 cm si přichystejte dětské piškoty, trochu ovocného sirupu, 150 ml mléka, 1 ztužovač šlehačky, 1 šlehačku v prášku, 20 g želatiny, 150 g smetanového jahodového jogurtu, 1 vanilkový cukr, 300 g měkkého tvarohu, 100 g cukru moučky, 500 g jahod a 1 želé na dorty.
Jak na to? Omyjte, odstopkujte a nakrájejte jahody. Formu na dort vyložte piškoty a pokapejte je ovocným sirupem. Připravte si tvarohový krém: Nejprve smíchejte směs studeného mléka, ztužovač šlehačky a šlehačku v prášku, a vše vyšlehejte. Želatinu připravte podle návodu. Cukr vymíchejte v misce s tvarohem a přidejte 3/4 želatiny. Tvaroh smíchejte se šlehačkou a hotový krém rozetřete na piškoty.
Jahodový jogurt smíchejte v misce se zbytkem želatiny a přidejte vanilkový cukr. Směs pak natřete rovnoměrně na tvarohovou vrstvu a na jogurt vyskládejte jahody. Připravte si dortové želé podle návodu na obalu a zalijte jím jahody v několika vrstvách, které nalijete krátce po sobě, aby se spojily v jeden celek.
Slavnostní dort už je připraven k ztuhnutí. Dejte ho do lednice a nechte ho tam alespoň dvě hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak ho ještě můžete libovolně nazdobit, třeba šlehačkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Želatinový meloun oživí každou jarní párty!
Jak vytvořit čokoládové hoblinky? Tuto jednoduchou ozdobu zvládneme velmi snadno, poradíme jak na to
Výroba domácích želé hadů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 2 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 7 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 7 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Fit salát
Přidáno před 19 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15