Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečený jahodový dort
Zdroj: Toprecepty, trikralova

Nepečené dezerty jsou oblíbené pro jednoduchou a rychlou přípravu, kterou zvládne i úplný začátečník. Připravte si slavností nepečený jahodový dort, v němž nechybí oblíbené piškoty, šťavnaté jahody a svěží tvarohový krém. Zalitý vrstvou želé bude lahodit i oku.

Proč vsadit právě na nepečený dort?

Nepečený dort bývá zpravidla snadný na přípravu, zvládne ho i ten, kdo si příliš nerozumí s troubou a nabízí i další výhody. Pokud je jeho součástí i tvaroh nebo zakysaná smetana, jedná se o velmi osvěžující záležitost. Zkrátka ideální na teplé dny. Oslavenec i další strávníci ocení jeho lehkost i estetický dojem, o který se postará ovoce zalité želatinou. Jedinou jeho nevýhodou je čas potřebný na dokonalé ztuhnutí, se kterým je třeba počítat. 

4 snadné vrstvy nepečeného dortu

Místo složitějšího korpusu se dají použít klasické kulaté piškoty, na které přijdou další 3 vrstvy. Základ je potřený krémem z tvarohu nebo zakysané smetany, jenž se kombinuje se želatinou, aby byl pevnější. Na povrch krému patří pokrájené ovoce a poslední vrstvu tvoří dortové želé.

Jak zacházet se želatinou a dortovým želé?

Tito pomocníci mají přesný návod na přípravu uvedený na obalu a pro dokonalý výsledek je třeba se jimi řídit, neboť se mohou u různých produktů lišit. Přesto se hodí pár tipů, které vás posunou blíže ke zdárnému cíli.

  • Ať už si vyberete práškovou nebo plátkovou želatinu, nesmí projít varem, aby neztratila svou schopnost tuhnout.
  • Se želatinou je třeba pracovat rychle, jinak by ztuhla dříve než na dezertu.
  • S množstvím želatiny to není dobré přehánět. Povrch by mohl být hodně tuhý. O trochu více želatiny můžete dát pouze v případě, že je součástí receptu kyselá ovocná šťáva.
  • Pokud se práce se želatinou obáváte, pořiďte si želatinový ztužovač za studena. S ním půjde příprava jednoduše a výsledek bude vždy dokonalý.

Mohlo by vás zajímat

Trochu jinak než se želatinou se zachází s dortovým želé, které se nalévá na vrchní ovocnou vrstvu. To bývá rostlinného původu, dochucuje se a barví ovocnými šťávami. Toto želé se dává do vroucí tekutiny a chvíli vaří. Horké se poté nalije na ovoce v několika tenkých vrstvách hned za sebou, aby se vrstvy ještě stihly spojit.

Nepečený želatinový dort potřebuje čas na ztuhnutí

Želatinu připravenou podle návodu nalijte na ovoce a nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout. Ideální však bude, když v lednici zůstane dort až do druhého dne.

Jak dozdobit nepečený jahodový dort?

Po ztuhnutí v lednici můžete ještě dort dozdobit. Hodí se na něj kousky jahod, ale i dalšího drobného nebo nakrájeného ovoce. Využít lze jako dekoraci i sedmikrásky, případně listy meduňky či máty. Skvělým doplňkem je i šlehačka, na které hezky vypadají nastrouhané pistácie nebo třeba čokoláda. Také hoblinky čokolády nejsou složité a nadělají hodně parády. 

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Recept na slavnostní nepečený jahodový dort

Na formu o průměru 26 cm si přichystejte dětské piškoty, trochu ovocného sirupu, 150 ml mléka, 1 ztužovač šlehačky, 1 šlehačku v prášku, 20 g želatiny, 150 g smetanového jahodového jogurtu, 1 vanilkový cukr, 300 g měkkého tvarohu, 100 g cukru moučky, 500 g jahod a 1 želé na dorty.

Jak na to? Omyjte, odstopkujte a nakrájejte jahody. Formu na dort vyložte piškoty a pokapejte je ovocným sirupem. Připravte si tvarohový krém: Nejprve smíchejte směs studeného mléka, ztužovač šlehačky a šlehačku v prášku, a vše vyšlehejte. Želatinu připravte podle návodu. Cukr vymíchejte v misce s tvarohem a přidejte 3/4 želatiny. Tvaroh smíchejte se šlehačkou a hotový krém rozetřete na piškoty. 

Jahodový jogurt smíchejte v misce se zbytkem želatiny a přidejte vanilkový cukr. Směs pak natřete rovnoměrně na tvarohovou vrstvu a na jogurt vyskládejte jahody. Připravte si dortové želé podle návodu na obalu a zalijte jím jahody v několika vrstvách, které nalijete krátce po sobě, aby se spojily v jeden celek. 

Slavnostní dort už je připraven k ztuhnutí. Dejte ho do lednice a nechte ho tam alespoň dvě hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak ho ještě můžete libovolně nazdobit, třeba šlehačkou.

Náš tip: Vyzkoušejte také nepečený dort s borůvkami a jahodami podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více