Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty.cz

Tradiční cheesecake, který v posledních letech u nás rychle vystoupal na pomyslný žebříček oblíbenosti, má pečený korpus. Když ale spěcháme, můžeme si připravit nepečený cheesecake, který chutná úplně stejně dobře.

Kde se vzal cheesecake

Výborný a sytý koláč zvaný cheesecake není z New Yorku, jak si většinou myslíme. Jeho historie sahá mnohem dál, než historie tohoto amerického města. Nejstarší cheesecake pekli staří Řekové na ostrově Samos před neuvěřitelnými 4 000 lety, tedy v 5. století před naším letopočtem. Připravoval se z čerstvého sýra, spojeného s moukou a medem a pekl se na kameninovém grilu.

Dnes kouzlo cheesecaku spočívá v jeho krémovitosti a hladkosti, ať už zvolíme pečenou nebo nepečenou variantu. 

Co patří do cheesecake

Můžeme si připravit pečený cheesecake, ale když spěcháme, tak to zvládneme i bez pečení. Jen je třeba počítat s dobou chlazení. Do cheesecaku patří dvě, někdy i tři vrstvy. Spodní část tvoří krusta tvořená ze směsi rozdrobených sušenek a másla, na ní krém z krémového sýru, cukru a vejce. Navrchu někdy bývá i ozdobná vrstva. Nepečený dezert je velmi snadný, zvládne ho i začátečník v kuchyni

Jaké sušenky použít na cheesecake

Na sušenkový základ sáhneme po sušenkách, které máme rádi. Pokud bychom se chtěli držet americké verze, byly by to nejspíš nějaké celozrnné sušenky. Z našich je možné sáhnout třeba po Bebe dobré ráno, ale i po sušenkách Bebe, Esíčka, nebo třeba Derby. Skvěle se také hodí máslové sušenky.

Jaký sýr použít na cheesecake

Do pravého cheesecaku bychom měli dát čerstvý krémový sýr typu Philadelphia. Někdo raději sáhne po ricottě, prakticky stejně jako Philadelphia se chová mascarpone. Zvolit můžeme ale i Lučinu, nebo tu nejlevnější variantu, a to tučný tvaroh

Co se hodí navrch chesecake

Povrch nepečeného dezertu můžeme před podáváním ozdobit. Vhodné je samotné ovoce, použít můžeme i ovocné přelivy (jako v níže uvedeném receptu) nebo karamelovou polevu.  

Jak udělat karamel na cheesecake? Není to nic složitého. Budete na to potřebovat 80 g cukru, 30 g másla a 60 ml 33% smetany. Jak na to? Cukr nasypte do menšího kastrolku, zahřejte a na středním plameni vytvořte karamel. Máslo rozkrájejte na kostky a postupně je vsypávejte ke karamelu. Nakonec přilijte i smetanu. Dobře promíchájte. Pokud budete chtít slaný karamel, přidejte špetku soli. Vařte při nízké teplotě dvě minuty. Pak plotnu vypněte, občas promíchněte a nechte vychladnout. Výslednou směsí přelijte cheesecake.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit nejlepší nepečený cheesecake

Na přípravu si přichystejte: 200 g máslových sušenek, 70 g másla a 3 lžíce rumu. Na krém budete potřebovat: 250 g tvarohu (v kostce), 200 g smetany ke šlehání, 250 g mascarpone a 200 g bílé čokolády. Na ovocný přeliv potřebujete: míchané ovoce (lesní nebo zahradní směs), 2-4 lžíce cukru (podle chuti) a malé množství Solamylu.

Jak na to? Máslo nechte rozpustit. Sušenky rozdrťte a rukou důkladně propracujte s máslem a rumem. Připravte si kulatou formu na dort (průměr 22 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Směs namačkejte do formy (pomoci si můžete dnem skleničky). Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte ji zchladnout, což je velmi důležité.

Šlehačku nalijte do misky a lehce ji vyšlehejte, přidejte tvaroh, mascarpone a rozpuštěnou čokoládu. Vše dohromady vyšlehejte do hladkého krému. Krém nalijte na sušenky a formu dejte do lednice do druhého dne. 

Solamyl rozmíchejte v malém množství vody. Ovoce v malém hrnci zahřejte, pokud je potřeba trochu oslaďte a mírně zahustěte Solamylem. Nechte vychladnout. Cheesecake naporcujte na talíře a každý díl přelijte přelivem. 

Náš tip: Pokud byste raději klasickou verzi, připravte si pečený cheesecake podle tohoto videoreceptu:

Jak dlouho vydrží cheesecake

Cheesecake nejspíš zmizí rychlostí blesku. Pokud by se tak ale nestane, bude při skladování v lednici dobrý i po 4-5 dnech. Dort se dá i zamrazit, ovšem bez polevy. 

Zdroje informací:
Juniorscheesecake.com: The History of Cheesecake
Jonathanlordcheesecake.com: The History of Cheesecake: Who Made it First? 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie