Pampeliškový med

Vlajda Kuchař:

Zavařeniny 78 názorů

515
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Suroviny

400 ks hlavička pampelišky
2 litry voda
3 ks citrón
2 kg cukr krystal
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.

  2. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.

  3. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Poznámka

Med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení

· Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!

· Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.

· Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.

· Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 247 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pampeliškový med

  • Jaroslava Jaroslava

    dneska jsem ho dodělala a je luxusní,,,,,nakrájela jsem si jahůdka a polila sirupem a taky do vody,,,,opravdu vynikající,,,už vím že další várka bude ještě.
    <3

    Odpovědět

  • Eliska a Misa Eliska a Misa

    jeste to nemame dodelany ale uz ted vime ze bude vyborny<3:yes:

    Odpovědět

  • David Zubík David Zubík

    V poznámkách píšete, pozor, med nezahřívat nad 45stupňů, ničí se... A když pampelišky s pylem vaříte hodinu a půl, co myslíte, že z něj zbude?! ;-)

    Odpovědět

  • Vladka Vladka

    Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo...

    Odpovědět

  • Vladka Vladka

    Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo...

    Odpovědět

  • Mirka Hublerova Mirka Hublerova

    cathleen:Děkuju ja právě peču na objednávku medovník, proto jsem se ptala;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Mirka Hublerova: Mirko, jsem zvědavá, co napíšou další :-) ale vím, že moje sestra s ním pekla perníčky, když jí došel med včelí. A byly stejné, jako s včelím medem ;-)

    Odpovědět

  • Mirka Hublerova Mirka Hublerova

    Zdravím. Chci se zeptat je tento med vhodný i na pečení zakusku nebo jen při nachlazení? Předem děkuju za odpoved

    Odpovědět

  • brita brita

    tejaja:S tím cukrovým sirupem souhlasím,ale chutná :). Četla jsem odkaz ,ale nevím jak tedy vyrobit extrakt ,který by zdravý byl.Rozpustit pyl v medové vodě,to by nebyl až takový problém,ale nejsem včelka tak jak získám pyl ? Máte radu ?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    A já bych dodala, že přesto, že jsem o se taky nad dlouhým varem vždycky pozastavovala...pampeliškový med mi moc chutná a taky jsem ho mohla nabídnout tchýni, která med miluje, ale roky nejedla, protože se u ní objevila alergická reakce na některou z jeho složek. Pampeliškový med jíst mohla;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Možná se všechny nezničí ;-) Já jsem s pampeliškovým "medem" holkám, když byly malé, léčila kašel. Klasický včelí med je dráždil, pampeliškový fungoval bezchybně :-)

    Odpovědět

  • maris maris

    tejaja: nedávno jsem o tom četla - skutečně ten " pampeliškov med " je jen sladká hmota, prospěšné látky se varem všechny zničí. Taky jsem ho dělávala, když děti byly malé, byl to hit. Já Tě rozhodně kamenovat nebudu, máš pravdu;-):-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Teraz sa na mňa znesie spŕška kameňov, ale...ja toto nemôžem považovať za med ani s úvodzovkami. Peľ má jednoznačne dokázané liečivé a pre človeka prospešné účinky, lenže musí prejsť fermentáciou, nie varením. Včelári majú na peľ špeciálne zachytávače, ktorými včely prechádzajú pri prílete do úľa. V takejto podobe, ako sa robí u nás púpavový "med", ten už nemá význam. Je to len hustý cukrový sirup.
    Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...

    Odpovědět

  • Tom Tom

    No píšete, že se "med" nemá zahřívat nad 45 °C, jinak ztrácí cenné látky. Přitom při výrobě vaříte 1,5 hodiny, to už se můžete s nějakými bioaktivními látkami rozloučit, zůstane fakticky jen vůně a chuť. To se samozřejmě dá řešit změnou receptury tak, aby nebylo potřeba odpařovat nadbytek přidané vody. Nákaza včel chorobami ze zbytků medu je nesmysl.

    Odpovědět

  • Vlajda Vlajda

    veruš:Na litr vody kilo cukru a stane se to že to budete mít řídké,med se má táhnout.;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo