Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med

Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

3. 7. 2008 14:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie33 470 kJ / 8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

srettka

8. 5. 2022 19:36

cathleen: Tak pokud je to tak, klidně beru svoje slova zpět:-K
Zatím jsem měla zřejmě štěstí na recepty, kde se videa od postupu odchylovala. A pokud se to změnilo, tak to je jedině dobře a ku prospěchu celých stránek;-)

cathleen cathleen

8. 5. 2022 17:51

srettka: sretti, myslím, že tady lehce křivdíš, protože se naše nová videa posunula o několik kategorií výše, než bývala ta první, proti kterým nemělo cenu výhrady vynášet. Nikdo to neřešil.:no:

Nová videa jedou už striktně podle receptu. A pokud potkáte nějaké takové, které opravdu jen dělá ostudu, napište mi to do vzkazu, prosím. Slibuji, že to pořešíme ;-)

cathleen cathleen

8. 5. 2022 17:47

Buchyna: že by to bylo třeba proto, že autoři videa nechali pampelišky rozložené, aby z nich vylezl hmyz, než z nich budou med připravovat:-? Aspoň já to tak dělám, když ho vařím. Květy pak většinou vypadají stejně, téměř se zavřou.
Nehledejte prosím problém tam, kde není.

srettka

8. 5. 2022 16:28

Buchyna: Přesně tak, toho už jsem si všimla a je to docela dlouho. A i když možná tady u těch pampelišek je možné, že je nepoužili hned po natrhání. Oni pak mají tendenci se zavírat. Aspoň jsem si toho teď všimla, když mi vnučka utrhla pampelišky a já jsem si je dala doma do vázy. Zavřely se ještě ten den a už se neotevřely. Takže možná že prostě byly jenom déle natrhané.
Každopádně s tím, že videa a to velmi často neodpovídají receptu, jsem se tu setkala nesčíslněkrát. Pod recepty bylo i podotknuto, že se video neslučuje s popisem. Ale nikdo to neřeší.

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:25

sychrova: nepochopím, proč jsou na videu všechny květy zavřené:-(( med se dělá z rozkvetlých květů:-// Co video, to perla. Autoři videí by se měli věnovat kvalitě a dodržovat recept dle jeho autorky/ ra a ne si to dělat po svém. To tam radši to video nedávejte:-((

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:19

sychrova: cukrem to nebude. Do celé dávky jsem dala cukr krupici. Ale jen jedna sklenice zkrystalizovala.

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:18

Vladka: dobrý den, mám stejnou zkušenost. Všechen med v pořádku, jen jedna sklenice zkrystalizovala. Ale to není žádný problém. V teple nechám zase " zkapalnit ":-D

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:13

Eja57: přesně tak. Sama jsem astmatik a med mi nedělá dobře. Léčit medem astma, tak to je hovadina:-((

sychrova

28. 5. 2021 14:49

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

sychrova

28. 5. 2021 14:48

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

srettka

2. 5. 2021 12:38

Josef-ko: odjakživa se tomu tak říká.I moje babička tomu tak říkávala. Proč Češi pořád ke všemu mají připomínky ? Všechno musí narovnávat, kritizovat a opravovat? 8-(

Josef-ko

2. 5. 2021 11:43

Dobrý den. Nechci snižovat význam této potraviny, ale nazývat ji medem je zcestné. Med produkují včely pomocí žláz ve svém těle, a to jak z nektaru květů, tak medovice produkované mšicemi. Obohatí jej o enzymy a jiné látky, odpaří vodu a uloží. To vše za studena. Tedy ve zkratce. Porovnáme li to s postupem výroby sirupu, sami vidíme, že jsme vedle. Tento sirup můžeme vesele zahřívat nad 45 stupňů, jelikož jsme jej při výrobě dvě hodiny vařili. Vznikly nám tak karcinogeny ze zahřívání cukru. Jinak mám tento sirup rád, ale necpu se jím a nepovažuji ho za lék.

tejaja tejaja

26. 4. 2020 20:06

Eja57: Súhlasím, aj keď...ak akýkoľvek kvet "vypereme pod tekoucí vodou", tak ho zbavíme toho, čo je na kvete najhodnotnejšie a čo môže byť alergénom, teda peľu. Aký zmysel má potom takáto "potravina"?

Eja57 Eja57

26. 4. 2020 15:09

Nečetla jsem celou diskuzi - ale "léčení astmatu" potenciálním alergenem rozhodně není dobrý nápad:-//

Petruska1

26. 4. 2020 14:10

Vařím třetím rokem a letos se mi povedl asi nejlépe,to bude mňamka a vnučka bude mít na zimu do cajicku

1 2 3 4 6 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept

Suroviny: květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw