Pampeliškový med

Vlajda Kuchař:

Zavařeniny 83 názorů

PAMPELIŠKOVÝ MED
515
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Suroviny

400 ks hlavička pampelišky
2 litry voda
3 ks citrón
2 kg cukr krystal
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.

  2. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.

  3. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Poznámka

Med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení

· Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!

· Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.

· Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.

· Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 323 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Pampeliškový med

  • mika59 mika59

    Sevka Conny: Ale to se vaří, to až při spotřebě vadí vysoká teplota...:-K

    Odpovědět

  • MaDi MaDi(neregistrovaný)

    Sevka Conny: myslim,ze to bylo mysleno tak,aby se hotovy med nezahrival na vic stupnu.Treba prave kdyz ho davate do horkeho caje,tak pockat,az trochu vychladne.

    Odpovědět

  • Sevka Conny Sevka Conny(neregistrovaný)

    Píšete, že by se med neměl zahřívat nad 45 °C.... A to skoro 2 hodiny vaření tomu nevadí??? Nějaké divné...

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Dobrý den, chci se zeptat když se pampelišky vaří těch 15 minut zda se přivádí i k varu nebo vaříme na mírném ohni? Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Kocek Kocek(neregistrovaný)

    Tom: Další, nemá se dávat do horkého čaje, ne že mu vadí horko při jeho výrobě!!!

    Odpovědět

  • Jaroslava Jaroslava(neregistrovaná)

    dneska jsem ho dodělala a je luxusní,,,,,nakrájela jsem si jahůdka a polila sirupem a taky do vody,,,,opravdu vynikající,,,už vím že další várka bude ještě.
    <3

    Odpovědět

  • Eliska a Misa Eliska a Misa(neregistrovaná)

    jeste to nemame dodelany ale uz ted vime ze bude vyborny<3:yes:

    Odpovědět

  • David Zubík David Zubík(neregistrovaný)

    V poznámkách píšete, pozor, med nezahřívat nad 45stupňů, ničí se... A když pampelišky s pylem vaříte hodinu a půl, co myslíte, že z něj zbude?! ;-)

    Odpovědět

  • Vladka Vladka(neregistrovaná)

    Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo...

    Odpovědět

  • Vladka Vladka(neregistrovaná)

    Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo...

    Odpovědět

  • Mirka Hublerova Mirka Hublerova

    cathleen:Děkuju ja právě peču na objednávku medovník, proto jsem se ptala;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Mirka Hublerova: Mirko, jsem zvědavá, co napíšou další :-) ale vím, že moje sestra s ním pekla perníčky, když jí došel med včelí. A byly stejné, jako s včelím medem ;-)

    Odpovědět

  • Mirka Hublerova Mirka Hublerova

    Zdravím. Chci se zeptat je tento med vhodný i na pečení zakusku nebo jen při nachlazení? Předem děkuju za odpoved

    Odpovědět

  • brita brita(neregistrovaná)

    tejaja:S tím cukrovým sirupem souhlasím,ale chutná :). Četla jsem odkaz ,ale nevím jak tedy vyrobit extrakt ,který by zdravý byl.Rozpustit pyl v medové vodě,to by nebyl až takový problém,ale nejsem včelka tak jak získám pyl ? Máte radu ?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    A já bych dodala, že přesto, že jsem o se taky nad dlouhým varem vždycky pozastavovala...pampeliškový med mi moc chutná a taky jsem ho mohla nabídnout tchýni, která med miluje, ale roky nejedla, protože se u ní objevila alergická reakce na některou z jeho složek. Pampeliškový med jíst mohla;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo