Pampeliškový med

Suroviny

400 ks hlavička pampelišky
2 litry voda
3 ks citrón
2 kg cukr krystal

Postup přípravy receptu

  1. Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.

  2. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.

  3. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Poznámka od kuchařky

Med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení

· Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!

· Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.

· Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.

· Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Komentáře k receptu Pampeliškový med

  • srettka srettka

    Josef-ko: odjakživa se tomu tak říká.I moje babička tomu tak říkávala. Proč Češi pořád ke všemu mají připomínky ? Všechno musí narovnávat, kritizovat a opravovat? 8-(

    Odpovědět

  • Josef-ko Josef-ko

    Dobrý den. Nechci snižovat význam této potraviny, ale nazývat ji medem je zcestné. Med produkují včely pomocí žláz ve svém těle, a to jak z nektaru květů, tak medovice produkované mšicemi. Obohatí jej o enzymy a jiné látky, odpaří vodu a uloží. To vše za studena. Tedy ve zkratce. Porovnáme li to s postupem výroby sirupu, sami vidíme, že jsme vedle. Tento sirup můžeme vesele zahřívat nad 45 stupňů, jelikož jsme jej při výrobě dvě hodiny vařili. Vznikly nám tak karcinogeny ze zahřívání cukru. Jinak mám tento sirup rád, ale necpu se jím a nepovažuji ho za lék.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: Súhlasím, aj keď...ak akýkoľvek kvet "vypereme pod tekoucí vodou", tak ho zbavíme toho, čo je na kvete najhodnotnejšie a čo môže byť alergénom, teda peľu. Aký zmysel má potom takáto "potravina"?

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Nečetla jsem celou diskuzi - ale "léčení astmatu" potenciálním alergenem rozhodně není dobrý nápad:-//

    Odpovědět

  • Petruska1 Petruska1

    Vařím třetím rokem a letos se mi povedl asi nejlépe,to bude mňamka a vnučka bude mít na zimu do cajicku

    Odpovědět

  • Frenkli Frenkli

    Zuzka: Je pravda , že pampeliškový med není hustý , ale je to pouze na zahušťování cukru takže to nepřidává na kvalitu medu , ale pouze na vizualizaci . Já do něj přidávám sušené bylinky , které mám k dispozici a trochu sušených bezinek pro barvu -pozor hodně barví - pak by to nebylo hezké - pak to mívá chuť pravého medu a ještě je to léčivější . Pak to steriluji , aby se nevytvářel povlak na medu ve skleničkách .Počet pampelišek nesleduji - čím více , tím lépe a má větší účinnost. :-K

    Odpovědět

  • Bara Bara(neregistrovaná)

    Zuzka: Zuzi jsme na tom uplne stejne.treba nam nekdo poradi :)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Takže jsem med dělala a upozorňuji, že přesně podle receptu a místo krásného táhlého medu mám doma pampeliškovou šťávu ... Vůbec mi to nezhoustlo a to jsem to nechala pobublávat na plotně víc jak 4 hodiny, protože po hodině a půl jak je napsáno v receptu, jsem měla cukrovou vodu. Medu se to rozhodně nepodobalo. Nevím čím to .. Víte někdo prosím ?? :)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Sevka Conny: Ale to se vaří, to až při spotřebě vadí vysoká teplota...:-K

    Odpovědět

  • MaDi MaDi(neregistrovaný)

    Sevka Conny: myslim,ze to bylo mysleno tak,aby se hotovy med nezahrival na vic stupnu.Treba prave kdyz ho davate do horkeho caje,tak pockat,az trochu vychladne.

    Odpovědět

  • Sevka Conny Sevka Conny(neregistrovaný)

    Píšete, že by se med neměl zahřívat nad 45 °C.... A to skoro 2 hodiny vaření tomu nevadí??? Nějaké divné...

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Dobrý den, chci se zeptat když se pampelišky vaří těch 15 minut zda se přivádí i k varu nebo vaříme na mírném ohni? Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Kocek Kocek(neregistrovaný)

    Tom: Další, nemá se dávat do horkého čaje, ne že mu vadí horko při jeho výrobě!!!

    Odpovědět

  • Jaroslava Jaroslava(neregistrovaná)

    dneska jsem ho dodělala a je luxusní,,,,,nakrájela jsem si jahůdka a polila sirupem a taky do vody,,,,opravdu vynikající,,,už vím že další várka bude ještě.
    <3

    Odpovědět

  • Eliska a Misa Eliska a Misa(neregistrovaná)

    jeste to nemame dodelany ale uz ted vime ze bude vyborny<3:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 7

Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept