Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdobení dortu šlehačkou se mnozí obávají kvůli riziku, že do druhého dne „spadne“ a nebude plnit svou dekorativní funkci, a to díky radám kolujícím napříč internetem. Rozhodli jsme se vyzkoušet různé druhy šlehaček a porovnat jejich vlastnosti během 48 hodin. Jak to dopadlo?

Zaručené rady z internetu

Tipů a rad na dokonale tuhou šlehačku, která dlouho drží tvar, koluje na internetu nespočet. Nejčastěji se setkáte s tím, že smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 33 % tuku, je nezbytné vychladit mísu, nešlehat v teplé místnosti, nebo že tvar udrží jen díky přidaným krystalkům cukru. Rozhodli jsme se vyzkoušet, zda se tato tvrzení zakládají na pravdě.

Pokus se 4 druhy smetany ke šlehání

V supermarketu Albert jsme zakoupili 4 smetany ke šlehání s různým podílem tuku: 30 %, 31 %, 33 % a smetanu de luxe 40 %, jejíž tuhost a stabilita je na internetu hojně vyzdvihována. V galerii pod článkem se můžete podívat, o jaká balení šlo. Na obalech je uváděno toto složení:

Zott Primo 30 % (200 ml), pasterovaná: smetana, stabilizátor karagenan (E407)
Cena: 35 Kč

Mlékárna Kunín 31 % (215 g – odpovídá přibližně stejnému množství ml), ošetřena UHT záhřevem: smetana, stabilizátor karagenan (E407)
Cena: 35 Kč

Albert 33 % (250 ml), pasterovaná: smetana
Cena: 37 Kč

Mlékárna Kunín de luxe 40 % (200 g – odpovídá přibližně stejnému množství ml), ošetřena UHT záhřevem: smetana, stabilizátor karagenan (E407)
Cena: 46 Kč

Náš postup vyšlehání tuhé šlehačky

Pro všechny 4 druhy smetan jsme použili stejný postup a stejné podmínky:

  • stejná mísa (plastová, vyčištěná a odmaštěná), nevychlazená
  • stejná teplota smetany (dobře vychlazená, právě vytažená z lednice)
  • stejná teplota místnosti i šlehače (Při šlehání se přístroj zahřeje, proto jsme jej pokaždé nechali vychladnout.)
  • vše bez přidání ztužovače, cukru, špetky soli a jiných vychytávek posbíraných z internetu
  • šlehání elektrickým šlehačem se 2 metlami

Dobře vychlazenou smetanu jsme ve vyšší míse šlehali nejprve na nižší otáčky. Jakmile smetana začala mírně houstnout, zvýšili jsme otáčky a šlehali do pevné konzistence. Bezprostředně po zvýšení otáček smetana opět mírně zřídne, ale po chvíli začne rychle zvětšovat objem a opět houstnout.

Tuhá šlehačka se nepohne ani po otočení mísy dnem vzhůru, což se podařilo u všech vyzkoušených šlehaček. Potřebovali k tomu tyto různé doby:

30 %: 6 minut
31 %: 8 minut
33 %: 5 minut
40 %: 4 minuty

V místnosti v době pokusu bylo přibližně 22 °C. Je pravděpodobné, že v chladnějším prostředí by se doba šlehání mírně zkrátila. Na výslednou konzistenci však pokojová teplota vliv neměla. Některé faktory ovšem zásadní roli hrají:

  • Smetana ke šlehání musí být dobře vychlazená.

  • Nádobu je třeba důkladně omýt a zbavit případné mastnoty.

  • Při šlehání je třeba dávat pozor, aby se šlehačka nesrazila a nezačala se oddělovat syrovátka. Je tedy nutné tuhost několikrát vyzkoušet otočením mísy a jakmile se šlehačka nepohne, už dále nešlehat.

  • Hotovou šlehačkou je třeba zdobit vychlazený dort či jiný dezert, jinak se konzistence nezachová při použití jakékoli smetany.

Která šlehačka vydrží na dortu nejdéle?

Vyšlehanou šlehačku doporučujeme zkonzumovat do 48 hodin, samozřejmě je-li uchovávaná v lednici. Po tuto dobu jsme konzistenci sledovali a došli k překvapivému výsledku, na který se také můžete podívat v galerii pod článkem.

Se všemi 4 druhy šlehaček se dobře pracovalo a všechny udržely stejný tvar po celých 48 hodin (i déle). Jediný rozdíl byl v chuti, která je u 40% šlehačky de luxe o něco plnější. Ostatní šlehačky se nijak chuťově neodlišovaly.

Závěr šlehačkového pokusu

Na základě našich zkušeností můžeme doporučit všechny 4 druhy námi použitých šlehaček, chcete-li snadno ozdobit dort a zachovat jeho vzhled i po další 2 dny uchování v lednici. Je však třeba dodržet základní pravidla při šlehání, tedy smetanu dobře vychladit, použít čistou nádobu, dát si pozor na moment, kdy je šlehačka tuhá, a zdobit vychlazený dort.

Nejrychleji vyšleháte smetanu s obsahem tuku 40 %, která je ovšem zároveň nejdražší. I když to na první pohled není patrné, cenově nejvýhodněji vyšla šlehačka Albert 33 %, neboť v balení je jí více než u zdánlivě levnějších produktů. Tato smetana ke šlehání také jako jediná neobsahuje stabilizátor, ale pouze pasterovanou smetanu. 

Zdroje informací:

vitalia.cz: Jsou smetany, ze kterých tuhou šlehačku prostě nevyšleháte
stream.cz: Tajemství extra tuhé šlehačky. Dbejte na jedno pravidlo a vydrží opravdu dlouho

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více