Sladká i pikantní: Paprika je oblíbená mezi všemi milovníky dobrého jídla
Paprika je oblíbená a všestranná zelenina, která se stala důležitou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Je bohatým zdrojem vitamínu C a obsahuje také vitamín A, vitamín B6 a antioxidanty, jako je karotenoid beta-karoten. Obsahuje též vlákninu, která je prospěšná pro trávení, a minerály, jako je draslík a hořčík. Co se týče pěstování, semena papriky se obvykle předpěstovávají a poté se mladé rostlinky vysazují na vhodná místa.
Druhy paprik
Existuje mnoho různých odrůd papriky, které se liší podle tvaru, velikosti, barvy a chuti. Patří sem sladké papriky, které jsou typické pro zelenou, červenou, žlutou a oranžovou barvu. Mezi pikantní odrůdy patří jalapeño, habanero, serrano a mnoho dalších. Každá odrůda má své vlastní charakteristické vlastnosti a použití.
Využití v kuchyni
Papriku lze využít na mnoho způsobů. Sladké papriky jsou skvělé do salátů, grilovaných pokrmů a omáček či k naplnění masem. Pikantní papriky jsou oblíbeným kořením v mnoha pikantních pokrmech, jako jsou salsy, chilli nebo pikantní omáčky. Papriku lze také sušit, zavařit, mlet na koření nebo konzervovat v octu či oleji.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 6 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Přečtěte si Zobrazit více
Semifinalista MasterChef Česko Pavel Berky: Lidi mají velkou chuť naučit se vařit. A třeba tyhle voňavé kuřecí špízy zvládne každý
Vraždy jídlem: Alois Eliáš bojoval proti nacistům s chlebíčkem v ruce. Kolaborantům do nich přidával tyfus
Pečená švestková povidla se skořicí a badyánem, to je dobrota téměř bez práce. Víte, jak ji připravit?