Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla
Zdroj: Samira Arafati, Unsplash.com

Ačkoliv s podzimem a jeho sezónní kuchyní máme spojeny především jablka, jejich kolegyně hrušky jsou stejně lahodné a stejně prospěšné pro nás organismus, i když obsahují zase jinou sadu vitamínů a minerálů. Přinášíme 10 důvodů, proč toto ovoce zařadit do každodenního jídelníčku?

Hrušky, podzimní královny

Ačkoliv jsou to plody vyšlechtěné a pěstované celoročně, hrušky patří k babímu létu i podzimu stejně jako jablka. Právě zimní odrůdy hrušek vydrží nejdéle, i když nebývají tak sladké jako jejich kolegyně sklizené v teplejších dnech. Ať už v koláči, v kompotu nebo jen tak syrové - hrušky klidně můžete jíst každý den. Máme pro vás deset dobrých důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.

1. Samá voda

Hrušky jsou plné vody, díky čemuž prospívají střevům a přírodní cestou je pomáhají čistit. Zabraňují také zácpám. a zabraňuje zácpám.

2. Protijed

Hrušky mají schopnost neutralizovat a vylučovat z těla těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.

3. Zdravá sladkost

Díky vysokému podílu vody a vlákniny jsou hrušky výborné při dietách, a to i proto, že díky díky velkému obsahu fruktózy zaženou vaši chuť na sladké. Slouží tedy jako zdravý dezert nebo sladkost za odměnu.

4. Pomoc s růstem

Hrušky obsahují velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro růst a krvetvorbu.

5. Vitamínová bomba

Hrušky jsou bohaté na mnoho důležitých látek. Obsahují sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a vápník.

6. Zdravé cévy

Díky vysokému obsahu draslíku je hrušková šťáva výborná pro zpevnění cév a při poruchách srdeční činnosti, pomáhá i při vysokém krevním tlaku.

7. Na močák

Toto ocení především dámy, které už někdy potrápil zánět močového měchýře. Hrušková šťáva má totiž močopudné a žlučopudné účinky a při těchto nemilých obtížích vám pomůže víc než vyhlášené brusinky.

8. Vitamin B

Jablka mají vodně vitaminu C, hrušky jsou zase bohatší na stejně důležitý vitamin B. Nejvíc ho je těsně pod slupkou hrušek, takže je ideálně konzumujte neoloupané.

9. Pohlazení pro trávení

Hrušky jsou lehce stravitelné a trávení i přímo prospívají, pomáhají především při žaludečních obtížích.

10. Hruškový čaj

Pokud nechcete nebo nemůžete konzumovat přímo hrušky, zkuste čaj nebo odvar z hruškových listů. Ten rovněž pomáhá ulevit při zánětlivých onemocněních močových cest a ledvin.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více