Dýňová polévka

Lenka.S13 Kuchař:

Doba přípravy: až 35 minut PT0H35M 4-5 porcí Polévky 27 názorů

Přidat další fotografii
514
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Suroviny

1 menší dýně
1 l vody nebo dobrého vývaru
1/2 šlehačky (13%)
2-3 lžičky hl. mouky
1/2 skleničky vody (jiška)
sůl
pepř
kari
chilli
muškátový květ
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupene a vydlabeme dýni, kterou poté nakrájíme na kostičky.

  2. Nakrájenou dýni dáme do hrnce a zalijeme vodou či vývarem a necháme vařit, dokud dýně nezměkne. Do vody dáme dle chuti muškátový květ a sůl.

  3. Až dýně změkne, dáme do vody bujony a rozmixujeme do hladka, necháme chvilinku probublávat.

  4. Potom přidáme jišku, smetanu a zbylé koření dle chuti, necháme projít varem a je to.

Poznámka

Může se stát, že když budete mít větší dýni, tak po přidání jišky může polévka hodně zhoustnout, přidejte trochu vody, aby se naředila.

Nejlepší je, když se koření do druhého dne pěkně rozleží, pak pěkně štípe.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dýňová polévka

  • Barbora Barbora(neregistrovaná)

    Polévka je báječná,ještě přidávám trochu česneku:-p

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Mouka smíchaná s vodou není jíška..:-O

    Odpovědět

  • jozef jozef

    Dnes jsme si ji s dcerou uvařili z dýně hokkaidó, nic lepšího už jsem dlouho nejedl. Díky za recept:-p

    Odpovědět

  • kakatko kakatko

    Díky, je naprosto dokonalá :yes: Nezahušťovala jsem jíškou, měla jsem hodně dýně, takže hustá byla dost a přidala jsem i ten česnek. Co jsem nedala byl bujón, protože mi došel a obchod už je zavřený, ale i tak je skvělá!!!

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Polévka nemá chybu! Je vynikající. Jsem potěšená, že lidé začínají přemýšlet trochu zdravěji a nekončí jen u točeného salámu nebo tlačenky z papíru;-)www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • barmarcela barmarcela

  • miška miška(neregistrovaná)

    Dýňová polévka je fantastická, navíc dýně je děsně zdravá ačkoli je dost opomíjená.Takže až budete dlabat dýně na Halloween nezapomeňte si koupit jednu i na nějaký dýňový receptík:-)

    Odpovědět

  • Jana Žáčková Jana Žáčková(neregistrovaný)

    To je tak lahodná polévka, dala jsem hřebíček a skořici, příště dám česnek, díky za recept Jana:-)):yes:

    Odpovědět

  • posuk posuk(neregistrovaný)

    :-p výborná říkám výborná a ma druha nejoblíbenější:yes::-*

    Odpovědět

  • badak badak

    Jen malý koment: asi nejchutnější polévka je právě z purpurové "Hokkaidó", která navíc v dobrých podmínkách vydrží i přes rok skladování. Má totiž mimořádně pevnou a tvrdou slupku, přitom ji není třeba loupat, protože po odstranění vnitřku a semínek a pokrájení na větší kousky se při vaření po chvíli téměř rozplyne a po rozmixování o ní nevíte. Není dobrý nápad polévku nastavovat moukou a ani bramborou. Chuť polévky je výborná tak jak je sama, v Ásii ji nejčastěji dělají jen s trochou voňavého koření (skořice, dva hřebíčky, trochu muškátu) nebo v mírně výraznější formě ještě se dvěma česneky a trochou zázvoru. Vaří se ve slepičím bujónu a v hotelu na severu Sulavesi do ní po rozmixování až u stolu přidávali pevně ušlehanou smetanovou šlehačku, asi 1/4 objemu polévky. Jednak horkou polévku ochladila na poživatelnou teplotu, jednak zjemnila chuť a udělala z polévky delikatesu!

    Odpovědět

  • kaki kaki(neregistrovaný)

    uz sem skousela je to vyborné :yes: :-D

    Odpovědět

  • eča eča(neregistrovaná)

    Lenka.S13:
    ano,dýňová je super..

    já dělám nej.. omáčku - cibuli do zlata,2 lžíce cukru,zkaramelizovat,přidat nakrájenou dýni nebo cuketu,lehce opéct,zalít vodou a dusit do měkka.Přidávám 2-3 lžičky ster.ananasu i se šťávou a povařím. Měkké rozmixuji,zahustím ještě šlehačkou.Sůl ,pepř a nastrouhám muškatový oříšek.Není třeba zahušťovat moukou.Nadbytek dávám na kostky do mražáku a máme i na zimu. Jako přílohu brambory,vajíčko na tvrdo,hovězí vařené,nebo jen s bramborem. dobrou chuť

    Odpovědět

  • Lenka.S13 Lenka.S13(autor receptu)

    Děkuji všem za komentáře.:-K
    Jen pro zajímavost ten to recept jsem náhodou vymyslela když mi bulo cca 14,5 let. A od té doby doma chutná i když je zahuštěná moukou.:-))

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    A kdo má málo dýně a chce polívku nadstavit,tak použijte brambor,který taky rozmixujete a polévka se zahustí :yes:

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Proč zahušťovat?:-// Pokud nechcete používat mouku,tak k vaření na kilo dýně je 750ml vody.Pak budete mít krém a nemusíte nic zahušťovat,mouka tomu jen kazí chuť:-! tak ať se daří ;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo