Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu
Zdroj: Zdorj: Unplash.com, Rod Long

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která postihuje nejen staré lidi, ale i dospělé s nadváhou, těhotné ženy či dokonce děti, přináší do života mnohá omezení. Co ji vlastně způsobuje a dá se jí nějak předejít?

Co je to vlastně diabetes?

Nenápadné onemocnění, které znepříjemňuje a ohrožuje život a podle prognóz odborníků až u poloviny postižených zůstává neodhalené. Diabetes, lidově cukrovka, je nemoc, kterou si často spojujeme zejména s obézními lidmi a lidmi v důchodovém věku. Může ale postihnout i těhotné ženy nebo dokonce děti. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo v roce 2016, ze kdy pocházejí nejaktuálnější data Ústavu, v České republice evidováno více než 900 tisíc nemocných s diabetem, z nichž naprostá většina trpěla diabetem 2. typu.

Existuje nicméně i diabetes 1. typu. Jak se od sebe liší? V případě diabetu 1. typu tělo nemocného nedokáže produkovat dostatečné množství hormonu inzulinu a podle portálu Cukrovka.cz, zaměřeného na problematiku onemocnění, jím trpí asi 10 % nemocných. Propuká častěji u dětí a dospívajících a je většinou způsoben genetickou predispozicí. Běžnější diabetes 2. typu naopak znamená, že slinivka sice produkuje dostatek inzulinu, někdy dokonce nadbytek, ale organismus ho nedokáže správně využívat. To má za následek nadměrné množství cukru v krvi.

Cukr je na vině. Nebo ne?

Právě cukr a jeho nadměrný příjem bývá veřejností často opovažován za příčinu vzniku diabetu 2. typu. Není to ale tak docela pravda. Podle článku dietoložky Karolíny Hlavaté publikovaném na portálu Vím, co jím za vznikem diabetu skutečně stojí nezdravá životospráva a až 90 % pacientů s diabetem 2. typu je obézních. Jenže k obezitě vede (kromě sedavého způsobu života) hlavně holdování smaženým, tučným a kaloricky náročným pokrmům. Tyto druhy jídel totiž zvyšují cholesterol a zvýšený cholesterol patří ke „spouštěčům“ cukrovky. Kromě něj je to také nadměrné pití alkoholu a kouření a jistou roli hraje samozřejmě i dědičnost. Máte-li tedy v rodině několik generací cukrovkářů a je-li váš jídelníček spíše nezdravý, patříte do rizikové skupiny, i když to samozřejmě neznamená, že se u vás onemocnění 100% rozvine.

Prevence nebolí a může pomoci

Abyste tomu předešli i vlastní snahou, určitě neuškodí jídelníček upravit. V první řadě omezte smažená jídla na minimum, což znamená posunout je z každodenní pochoutka na občasné potěšení. Tuky jsou ve výživě důležité, jedná se ale o tuky zdravé. Nahraďte tedy máslo, sádlo a přepálené oleje třeba olejem kokosovým, extra panenským olivovým, dále oříšky a avokádem. Nebojte se ani tučných ryb, jako je třeba losos.

I když cukr není hlavní příčinou cukrovky, jeho omezení nemůže ničemu uškodit. Že byste si měli odpustit sladké tyčinky a bonbony asi není třeba zdůrazňovat. Sladké limonády i džusy je vhodné nahradit čistou vodou. Řada potravin přirozeně obsahuje jednoduché cukry; jsou to například banány či hroznové víno. U dalších člověka možná hned netrkne, že je v nich cukr přidaný: třeba ve „zdravých“ cereáliích a müsli nebo v ochucených jogurtech.

Nemusíte se zvdávat všechno, ale výše uvedené suroviny omezte a zařaďte do každodenního menu více potravin s nízkým glykemickým indexem. Mezi ty patří citrusy, lesní plody nebo meloun, dále zelená zelenina jako okurka, špenát nebo již zmíněné avokádo. Výrobky z bílé mouky prohoďte za ty z mouky celozrnné, i bílá rýže se dá snadno nahradit přírodní hnědou rýží, která je z dietního hlediska vhodnější. Místo tmavého masa si dopřávejte bílkoviny z libového masa světlého, z vajec a z kvalitních mléčných výrobků. Všechno jsou to malé, téměř nerozpoznatelné změny, které vám ale z dlouhodobého hlediska mohou udělat velikou službu.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více