Šlehačka je ideální k dochucení a ozdobení různých pokrmů a dezertů
Šlehačka je významnou součástí mnoha dezertů a pokrmů, které díky ní získávají na krémovosti a chuti. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a umožňuje různorodé použití při vaření a pečení. Šlehačka je vyrobená z mléka nebo smetany, a to nejčastěji kravského původu. Obsah tuku v ní může být různý, obvykle se pohybuje od 30 do 40 % tuku.
Využití šlehačky v kuchyni
Šlehačka se používá k ozdobení a dochucení různých pokrmů a dezertů. Je obvykle sladká, ale lze ji také použít ve slaných pokrmech.
- Nejčastěji se šlehačka používá na zdobení dortů (často v kombinaci s mascarpone), palačinek, zmrzliny, ovocných salátů, muffinů a nápojů, jako je horká čokoláda nebo káva. Použít lze i již hotovou šlehačku ve spreji.
- Ve slané kuchyni se používá v různých omáčkách (svíčková, koprová, kuře na paprice atd.) nebo polévkách (například brokolicová, pórková či dýňová) pro zjemnění chuti a získání krémové konzistence.
Tip: Kromě tradiční šlehačky existují i další varianty, jako je šlehačka bez laktózy nebo rostlinná šlehačka vyrobená z kokosového mléka nebo sójové smetany.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Uhlířina – prostý pokrm z těstovin a brambor vyjde jen na 40 Kč a zasytí celou rodinu
Halušky s kysaným zelím: Typickou chuť zaručí kysané zelí s voňavou slaninou, haluškovač není nutný, stačí jednoduchý fígl
Kubánské řezy: Luxusní čokoládový dezert s pařížskou šlehačkou je vláčný, na jazyku se doslova rozplývá a božsky chutná