Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravit krém je pro začínající hospodyňku velká výzva. Nejlehčí je ušlehat šlehačku, ozdobit ji ovocem a letní dort je hotový. Na cestování s dortem je ale vhodnější připravit máslový krém, který po vychlazení vydrží přepravu. A nebo ganache pro milovníky čokolády? Nic není nemožné, pokud víte, jaký krém by byl pro vás nejsnadnější.

Zvládli jste upéct dortový korpus a jednoduchý krém určitě zvládnete taky. Krémy jsou lehké a těžké a proto se některé hodí na letní období a některé na zimu. To vás ale nemusí trápit - pokud dostanete v srpnu chuť na máslový krém, připravte si ho.

Druhy krémů na dorty a zákusky

Je osm základních druhů krémů, které můžeme ochutit podle libosti:

Krémy šleháme v robotu nebo za pomoci elektrického šlehače. Všechny suroviny na krém musí mít stejnou pokojovou teplotu, což platí hlavně pro máslo, které má být pěkně povolené, jinak udělá v krému nepěkné hrudky. Alkohol, sirup nebo aroma nelijeme přímo na máslo, ale na cukr, aby se do něj vpily a krém se nesrazil.

Jak ochutit krém na dort

Korpus, krém, druhy ovoce nebo ozdob by se k sobě měly hodit nebo se chuťově doplňovat:

  • Nejvýznamnějším a nejznámějším ochucovadlem v cukrařině je vanilka.
  • Můžeme použít potravinářská aromata, která koupíme v obchodě. Pozor na dávkování - kapeme jen po kapkách, jinak krém znehodnotíme!
  • Využíváme přírodní ovocné sirupy - citrón, pomeranč, kiwi, banán, jahoda, malina a všechno ovoce s výraznou chutí.
  • Maličko sladkého alkoholu chuť krému vylepší. Nejpoužívanější je rum, griottka, vaječný koňak, brandy, ořechový a kávový likér.
  • Mezi ochucovací ingredience patří kvalitní čokoláda, karamel, med, kondenzované mléko, tonka fazole.

Ovocné krémy

Pokud chceme připravit ovocný krém s pomocí sirupu, bude vhodnější uvařit pudink přímo v ovocné šťávě nebo ve vodě se sirupem. Šťáva ve větším množství totiž může způsobit sražení krému. Místo sirupu lze použít pomerančový džus. Pudink na krém nesladíme, cukr přidáme až do másla - výjimkou je právě ovocná šťáva.

Vanilkový krém podle videa

Lehkým vanilkovým krémem můžeme plnit kromě dortů například věnečky z odpalovaného těsta, jak vidíte v našem videoreceptu.

Sladké drobečky

Pokud si nejste jistí, jak krém dopadne, vyšlehejte kostku měkkého másla se zahuštěným mlékem Salko - dostanete rychlý, jednoduchý krém, který milují hlavně děti. Karamelový krém vznikne, pokud použijeme karamelové Salko. Z vlastní zkušenosti - karamel milují hlavně muži, ale většinou to nepřiznají.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky