Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek nebo také baklažán je teplomilná rostlinka, která vyniká svými typicky tmavě fialovými plody. Setkat se můžeme také s odrůdou žíhané či žluté barvy. Tato zelenina je bohatá na vitamíny i minerální látky.

Lilek sice vyniká svojí sytě tmavou barvou zvenčí, ovšem uvnitř je poněkud chuťově nevýrazný. Předností u lilku je jeho pěnová struktura, díky které na sebe velmi dobře váže tekutiny a přijímá chutě. Konzumovat jej můžeme včetně slupky.

Jak pěstovat lilek

Lilek je rostlina menšího vzrůstu, velikost rostliny se může podobat také paprice a vybírat bychom pro ni měli slunné stanoviště. Poradíme, jak ji pěstovat:

  • Pokud se chystáme pěstovat lilek ze semínek, začínáme s jejich výsevem v březnu, protože rostlinky lilků rostou pozvolna.
  • Rostliny ideálně pěstujeme z předpěstované sadby a zasadit je můžeme během měsíce května, jakmile je stabilní teplota a nehrozí přízemní mrazíky.
  • Lilku se bude nejvíce dařit ve skleníku, kde je stálá teplota a vlhkost. Lilek totiž ke svému růstu potřebuje teplotu kolem 18 ºC, sluníčko a nejlépe bezvětří. Neměli bychom zapomínat také na pravidelné přihnojování.
  • Stejně jako u rajčat vždy vyštipujeme boční výhony, aby rostlinu zbytečně nevyčerpávaly, ponecháme pouze hlavní čtyři.
  • Plody lilku sbíráme jakmile mají pevnou a lesklou slupku tmavě fialové barvy. Pokud je slupka matná a měkká, je to známka přezrálosti.

Lilek je velmi oblíbená surovina do zeleninových směsí či k zapékaným pokrmům. Pojďte si vyzkoušet tento videorecept na lilek s čočkou, který skvěle zasytí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více