Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek lidi rozděluje na dvě skupiny. Jedni od něj mají zdvořilý odstup a druzí ho milují. Pokud jste mu zatím nepřišli na chuť, možná vás přesvědčí následující tipy, co s lilkem v kuchyni. Když se totiž dobře upraví, je dokonalý!

Lilek je baklažán

Lilek vejcoplodý neboli baklažán, je příbuzný s bramborem i rajčetem a k oběma druhům zeleniny se i skvěle chuťově hodí. Lilek pochází z jižní Evropy, hlavně z Balkánu a podobně jako je tomu u rajského jablka, i lilek je z botanického hlediska vlastně ovoce, byť se pěstuje jako zelenina.

Lilek nemá nijak výraznou chuť, ale když ho spojíte s dalšími ingrediencemi a kořením, je vynikající. Dohromady s cuketou a dalšími druhy zeleniny tvoří známý francouzský zeleninový pokrm ratatouille. Na této zelenině je zajímavé to, že většina vitaminů a minerálních látek se skrývá ve slupce a těsně pod ní, proto je třeba lilek jíst se slupkou.

Nesmíte ho ale jíst syrový, protože obsahuje alkaloidy typické pro lilkovité rostliny. Pokud byste ho takto snědli, vedlo by to nejspíš k nevolnostem a zažívacím potížím. Navíc je hořký. Lilek ale můžete vařit, dusit, smažit, zapékat a grilovat. Vlivem tepla mizí hořkost dužiny a alkaloid solanin se rozkládá.

Pro skvělý lilek udělejte tyto dva kroky

Nikdy nezapomeňte na to, abyste nechali lilek vypotit. Výjimkou je pouze případ, že lilek budete péct vcelku. Pak jen na pár místech propíchněte plod vidličkou, aby neexplodoval. Ve všech ostatních případech lilek nejdříve nakrájejte a řádně osolte. Sůl působí proti hořkosti. Posolený lilek nechte odležet a pak sůl setřete nebo zlehka opláchněte a lilek osušte. Dál pokračujte dle receptu.

Druhým krokem je předsmažení v hladké mouce lehce obaleného lilku. Nemusíte to dělat vždy, ale v mnoha jídlech bude lilek takto lepší. Když se totiž nejdříve obalí v mouce a pak osmaží, nenasákne během smažení tolik tuku a zároveň smažením získá lepší chuť. V polévce, zapečený, do těstovin i pro předkrm je takto upravený lilek chuťově mnohem lepší. A v kterých jídlech si tedy lilek vychutnat? 

1. Lilek jako předkrm

Lilek můžete použít na všechny chody. Jako polévku, jako hlavní jídlo, ale také právě v podobě předkrmu. Skvělý je plněný kozím sýrem, tvarohem a česnekem. Vypocený lilek ogrilujete, namažete sýrovou směsí a zabalte. Předkrm krásně vypadá a ještě lépe chutná. Podávat ho můžete třeba s celozrnným chlebem. Připravte si lilkový předkrm podle tohoto receptu.

2. Lilková polévka

Z lilku jde připravit několik druhů polévek. Můžete vyzkoušet variantu italské minestrone. Už tak dobrou polévku ještě více ochutí právě osmažený lilek, dále poctivý domácí vývar, bazalkové pesto a parmazánové chipsy. Připravte si polévku minestrone podle foodblogerky Holky u plotny.

3. Baba Ghanoush (babaganúš)

Baba Ganoush je původem libanonský dip, ale dnes už patří mezi tradiční dipy po celém Blízkém a Středním východě. Podává se k němu pita chléb nebo čerstvá zelenina. Jedná se o pečený lilek doplněný o zemitou pastu tahini. Můžete si ho dát jako svačinku, ale také se výborně hodí na letní oslavy. Baba Ganoush si můžete připravit tímto způsobem.

4. Zapečený lilek

Zapečené pokrmy jsou rychlé a výborné. Zapečený lilek s bramborem vůbec nemusí ypadat jako beztvará hmota. Když spojíte brambory, lilek a další skvělé ingredience, jako jsou rajčata a cibule, získáte velmi na pohled líbivý a chutný pokrm. Zajímají vás řecké recepty, kterým vládne lilek? Není se čemu divit. V této kuchyni je lilek jako doma. Příkladem je třeba řecký plněný lilek papoutsaki, uvnitř se směsí mletého masa, cibule, rajčat a petrželky, zalitý bešamelem a zapečený v troubě. Výtečný pokrm, který připomene prázdninovou dovolenou.

5. Řízky z lilku

Lilek je surovinou, ze které jde připravit všechno možné a řízky nejsou výjimkou. Stejně jako nemusí být klasické řízky obalovány pouze v trojobalu, také u lilku se nabízejí zajímavé varianty. Skvělé jsou obalené v petrželkovém těstíčku a pečené v troubě. Do směsi můžete přidat různé koření, například červenou sladkou papriku, saturejku, bazalku, kurkumu, ale i sušenou cibuli a česnek, nebo třeba petrželovou nať.

6. Falešný tatarák z lilku

Podstatou tataráku je hovězí namleté nebo nakrájené syrové maso smíchané s dalšími ingrediencemi. Když místo hovězího masa dáte lilek, získáte pokrm, který se původnímu pokrmu podobá vzhledem a částí chuti. Obsahuje totiž kromě dalších ingrediencí i kapary, kečup, Worchester. Vyzkoušejte si tatarák z lilku.

Lilek

Ačkoliv botanicky se jedná o ovoce, lilek velkoplodý se pěstuje jako zelenina. I proto v kuchyni nachází využití zejména ve slaných receptech. Obsahuje minerály a vitamíny, nejvýznamněji provitamín A…

7. Pasta alla Norma

Lilek se hodí k nejrůznějším surovinám a těstoviny nejsou výjimkou. Pokrm Pasta alla Norma je sicilskou klasikou a pochází z roku 1800. Báječně se v něm kombinuje smažený lilek, vařené těstoviny, strouhaný sýr ricotta a rajčata. Podle italského kuchaře Emanuela Ridiho v jedné restauraci pokrm ochutnal významný sicilský spisovatel a básník a pronesl: „Jsou jako podle Normy!“ Nejednalo se ovšem o normu jako předpis, ale o známou operu Norma italského skladatele Vincenza Belliniho. Výborné těstoviny s lilkem si můžete připravit tímto způsobem

Náš tip: Podívejte se na galerii v úvodu článku, jak připravují lilek naši čtenáři.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/
https://www.loveandlemons.com
https://www.nzip.cz/ 
http://www.sitalemvkuchyni.cz

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více