Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny
13. 7. 2022 Vaření
Lilek lidi rozděluje na dvě skupiny. Jedni od něj mají zdvořilý odstup a druzí ho milují. Pokud jste mu zatím nepřišli na chuť, možná vás přesvědčí následující tipy, co s lilkem v kuchyni. Když se totiž dobře upraví, je dokonalý!
Lilek je baklažán
Lilek vejcoplodý neboli baklažán, je příbuzný s bramborem i rajčetem a k oběma druhům zeleniny se i skvěle chuťově hodí. Lilek pochází z jižní Evropy, hlavně z Balkánu a podobně jako je tomu u rajského jablka, i lilek je z botanického hlediska vlastně ovoce, byť se pěstuje jako zelenina.
Lilek nemá nijak výraznou chuť, ale když ho spojíte s dalšími ingrediencemi a kořením, je vynikající. Dohromady s cuketou a dalšími druhy zeleniny tvoří známý francouzský zeleninový pokrm ratatouille. Na této zelenině je zajímavé to, že většina vitaminů a minerálních látek se skrývá ve slupce a těsně pod ní, proto je třeba lilek jíst se slupkou.
Nesmíte ho ale jíst syrový, protože obsahuje alkaloidy typické pro lilkovité rostliny. Pokud byste ho takto snědli, vedlo by to nejspíš k nevolnostem a zažívacím potížím. Navíc je hořký. Lilek ale můžete vařit, dusit, smažit, zapékat a grilovat. Vlivem tepla mizí hořkost dužiny a alkaloid solanin se rozkládá.
Mohlo by vás zajímat
Pro skvělý lilek udělejte tyto dva kroky
Nikdy nezapomeňte na to, abyste nechali lilek vypotit. Výjimkou je pouze případ, že lilek budete péct vcelku. Pak jen na pár místech propíchněte plod vidličkou, aby neexplodoval. Ve všech ostatních případech lilek nejdříve nakrájejte a řádně osolte. Sůl působí proti hořkosti. Posolený lilek nechte odležet a pak sůl setřete nebo zlehka opláchněte a lilek osušte. Dál pokračujte dle receptu.
Druhým krokem je předsmažení v hladké mouce lehce obaleného lilku. Nemusíte to dělat vždy, ale v mnoha jídlech bude lilek takto lepší. Když se totiž nejdříve obalí v mouce a pak osmaží, nenasákne během smažení tolik tuku a zároveň smažením získá lepší chuť. V polévce, zapečený, do těstovin i pro předkrm je takto upravený lilek chuťově mnohem lepší. A v kterých jídlech si tedy lilek vychutnat?
Mohlo by vás zajímat
1. Lilek jako předkrm
Lilek můžete použít na všechny chody. Jako polévku, jako hlavní jídlo, ale také právě v podobě předkrmu. Skvělý je plněný kozím sýrem, tvarohem a česnekem. Vypocený lilek ogrilujete, namažete sýrovou směsí a zabalte. Předkrm krásně vypadá a ještě lépe chutná. Podávat ho můžete třeba s celozrnným chlebem. Připravte si lilkový předkrm podle tohoto receptu.
2. Lilková polévka
Z lilku jde připravit několik druhů polévek. Můžete vyzkoušet variantu italské minestrone. Už tak dobrou polévku ještě více ochutí právě osmažený lilek, dále poctivý domácí vývar, bazalkové pesto a parmazánové chipsy. Připravte si polévku minestrone podle foodblogerky Holky u plotny.
3. Baba Ghanoush (babaganúš)
Baba Ganoush je původem libanonský dip, ale dnes už patří mezi tradiční dipy po celém Blízkém a Středním východě. Podává se k němu pita chléb nebo čerstvá zelenina. Jedná se o pečený lilek doplněný o zemitou pastu tahini. Můžete si ho dát jako svačinku, ale také se výborně hodí na letní oslavy. Baba Ganoush si můžete připravit tímto způsobem.
Mohlo by vás zajímat
4. Zapečený lilek
Zapečené pokrmy jsou rychlé a výborné. Zapečený lilek s bramborem vůbec nemusí ypadat jako beztvará hmota. Když spojíte brambory, lilek a další skvělé ingredience, jako jsou rajčata a cibule, získáte velmi na pohled líbivý a chutný pokrm. Zajímají vás řecké recepty, kterým vládne lilek? Není se čemu divit. V této kuchyni je lilek jako doma. Příkladem je třeba řecký plněný lilek papoutsaki, uvnitř se směsí mletého masa, cibule, rajčat a petrželky, zalitý bešamelem a zapečený v troubě. Výtečný pokrm, který připomene prázdninovou dovolenou.
5. Řízky z lilku
Lilek je surovinou, ze které jde připravit všechno možné a řízky nejsou výjimkou. Stejně jako nemusí být klasické řízky obalovány pouze v trojobalu, také u lilku se nabízejí zajímavé varianty. Skvělé jsou obalené v petrželkovém těstíčku a pečené v troubě. Do směsi můžete přidat různé koření, například červenou sladkou papriku, saturejku, bazalku, kurkumu, ale i sušenou cibuli a česnek, nebo třeba petrželovou nať.
6. Falešný tatarák z lilku
Podstatou tataráku je hovězí namleté nebo nakrájené syrové maso smíchané s dalšími ingrediencemi. Když místo hovězího masa dáte lilek, získáte pokrm, který se původnímu pokrmu podobá vzhledem a částí chuti. Obsahuje totiž kromě dalších ingrediencí i kapary, kečup, Worchester. Vyzkoušejte si tatarák z lilku.
Ačkoliv botanicky se jedná o ovoce, lilek velkoplodý se pěstuje jako zelenina. I proto v kuchyni nachází využití zejména ve slaných receptech. Obsahuje minerály a vitamíny, nejvýznamněji provitamín A…
7. Pasta alla Norma
Lilek se hodí k nejrůznějším surovinám a těstoviny nejsou výjimkou. Pokrm Pasta alla Norma je sicilskou klasikou a pochází z roku 1800. Báječně se v něm kombinuje smažený lilek, vařené těstoviny, strouhaný sýr ricotta a rajčata. Podle italského kuchaře Emanuela Ridiho v jedné restauraci pokrm ochutnal významný sicilský spisovatel a básník a pronesl: „Jsou jako podle Normy!“ Nejednalo se ovšem o normu jako předpis, ale o známou operu Norma italského skladatele Vincenza Belliniho. Výborné těstoviny s lilkem si můžete připravit tímto způsobem.
Náš tip: Podívejte se na galerii v úvodu článku, jak připravují lilek naši čtenáři.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/
https://www.loveandlemons.com
https://www.nzip.cz/
http://www.sitalemvkuchyni.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Recepty na bramborové knedlíky Bramborové knedlíky patří mezi naše oblíbená jídla z brambor. Recepty na ně často máme ještě od svých babiček nebo… Číst více
Co jednoduchého upéct? Skvělé buchty na plech podle těchto receptů zvládne každý
Některé z těchto receptů slavily úspěch už když podle nich pekly naše maminky, ale jistě přijdou k chuti i nám. Kdo by neznal kakaovou buchtu s… Číst více
Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle… Číst více
Jak upéct hrníčkovou buchtu s tvarohem? Retro dobrota je krásně mramorovaná a říká se jí himaláje
Neohlášená návštěva, nebo byste rádi místo dlouhého pečení měli čas k odpočinku a přitom si dali něco hříšně dobrého? Přesně to je náš jednoduchý… Číst více
20 nejlepších moučníků na plechu: I začátečník může ohromit hosty lahodnou dobrotou
Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z vybraných receptů, určitě nešlápnete vedle. Všechny jsou výborné a spolehlivé. Záleží tedy jen na vás, co… Číst více
Co dobrého upéct na chalupě? Třeba hrníčkový perník. Je snadný, rychlý a moc dobrý
Vše si připravíme včas do kuchyně, aby se suroviny zahřály na podobnou teplotu. Pak je stačí umíchat v míse, nalít na plech a upéct v předem vyhřáté… Číst více
Jak upéct moučník bez vajec. Vyzkoušejte oblíbené recepty na koláče, bábovky a muffiny z našeho receptáře
Vajíčka plní tradičně svou důležitou roli při sladkém pečení. Ať už pečete moučníky z kynutého, práškového nebo jiného těsta, mezi základní suroviny,… Číst více
7 levných moučníků: I za málo peněz připravíte chutné pohoštění
Na některé dobroty, především plné krémů, potřebujeme více dražších surovin a pak jsou snědené během chvilky. Pro následující recepty toto neplatí.… Číst více
Velikonoce v Itálii: Buchta ve tvaru holubice vznikla jako z nouze ctnost, přitom chutná božsky!
I v Itálii jsou Velikonoce ve znamení návštěv,… Číst více
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na letní kynutý koláč s tvarohem a borůvkami? Tohle je recept i pro začátečníky
Holka u plotny radí: Jak na skvělou zeleninovou polévku minestrone? Chuť vylepší tyhle tři suroviny
Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 13 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 13 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte baba ghanoush! Pomazánka z pečeného lilku s česnekem vás bude bavit!
Prostřeno se syrovým masem. Naučte se s námi poctivý tatarák i ten falešný z řepy nebo z lilku
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky