Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstujeme i bez bez zahrady aneb Zelenina z truhlíků. Teplomilné lilky potřebují slunce a hodně živin
Zdroj: Unsplash, Dan Cristian Pădureț

Jste-li příznivcem řecké kuchyně anebo máte v létě rádi grilovanou zeleninu, tak určitě zkuste pěstovat lilek sami. Jde to i bez zahrady, stačí nádoba se substrátem a stanoviště na slunci. Dokonce budete mít šanci objevit nejrůznější tvary a barvy lilků, takže směle do toho.

Sázíme lilky na slunce a dopřejeme hodně živin 

Předpěstovaný lilek si zakoupíte v zahradnictví nebo na trhu, pak už stačí jen připravit místo, kde chcete lilky pěstovat. Právě je totiž ideální doba na vysazení této zeleniny na venkovní stanoviště. Pokud máte zahradu, vyberte lilku místo na slunci - přeci jen je to velký milovník tepla.

V záhoně ho vysaďte do sponu 40x40cm a dopřejte mu hodně vyhnojené stanoviště. Lilky potřebují tepla skutečně dost, dobře jim tedy bude ve sklenících či pod foliovým krytem, ale i v nádobách.

Na klasických záhonech je dobré mu stanoviště ještě vylepšit, a to černou netkanou textilií, která dopřeje rostlinám dostatečné teplo. Dobré je také do jamky, kam chcete umísit sazenici, dát třeba posekanou trávu ze sekačky, příp. trochu kompostu. Tento materiál bude dodávat postupně rozkladem teplo od spodu.

Vegetační doba lilku je velmi dlouhá a sklizně se pravděpodobně dočkáte 5 měsíců od výsevu - tj. během července až října (předpěstování v domácím prostředí od února do března).

Myslete na oporu a zálivku

Lilky bude třeba vyvazovat, plody jsou těžké a rostlinka by se polámala. Myslete na to a dejte k lilkům tyčky Lilek je také potřeba pravidelně zalévat, a to zejména v době tvory plodů. Během sezony pravidelně přihnojujte, buď použijte hnojivo určené pro plodovou zeleninu, ještě lepší je využít žížalí čaj z vermikompostéru, příp. jiné přírodní prostředky, jako např. je kopřivová jícha. Lilkům prospěje také mělké kypření půdního povrchu. 

Lilky hrají všemi barvami

Lilek má dlouhé vegetační období, a abyste se plodů dočkali, je potřeba hodně živin, zálivky a tepla. Vzhledem k tomu, jak je rostlina náročná, je dobré nechávat na jedné rostlině vždy jen 5-6 plodů, abychom se dočkali velkých lilků (ideálně jeden na každé větvičce). Ostatní raději vyštípneme. Plody této zeleniny mohou mít nejrůznější tvary (vejčité až hruškovité, kulovité, podlouhlé) a i barevná škála je velmi rozmanitá. Plody mohou mít odstíny barev bílé, žluté, hnědé, purpurové až černé. Lilky sklízíme postupně a hlavně včas, tj. jakmile se vybarví a jejich slupka je tuhá a lesklá. Budou mít ještě měkká semena, nebudou trpké.

Lilky v květináčích - určitě ano

Pro pěstování v nádobách preferujeme zejména odrůdy s menšími plody. Ostatně lilek dokáže být velmi dekorativní a na balkoně vám udělá parádu. Pokud máte na výběr, ideální je lilek Jewel Amethyst, Jewel Jet či White Egg s bílou slupkou nebo kulaté narůžovělé Rotonda Bianca.

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahradě, Dolejší A.

Kniha Encyklopedie pro zahrádkáře, Kutina a kol.

semena.cz: Lilek

semo.cz: Lilek vejcoplodý

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více