Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Lilky v posledních desetiletích získaly na oblibě. Je to lahůdková a zdraví prospěšná zelenina
Pixabay

Baklažány (zkomoleně patližány nebo patlažány) znali lidé už za první republiky, pak jejich dovoz skončil nebo byl velmi omezen. Poslední desetiletí se k nám lilky naštěstí opět dostávají do široké obchodní sítě. Je to plodová zelenina příbuzná s bramborem a rajčetem.

Z oblasti Východní Indie se pěstování lilků rozšířilo na Balkánský poloostrov a do okolí Středozemního moře, odkud se k nám dováží. Jako teplomilná rostlina u nás může prospívat jen v teplých oblastech nebo ve sklenících. Obvyklý tvar je vejčitý a obvyklá barva tmavě fialová, i když existují kultivary s jinými barvami nebo kulatým tvarem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lilek vejcoplodý

Lilek vejcoplodý je také znám pod názvem baklažán. Jedná se o jednoletou rostlinu z rodu lilek, pochází hlavně z Balkánu, ale pěstujeme ho i u nás. Tato plodová zelenina je červenofialová. V kuchyňské úpravě lze lilek marinovat, smažit či zapékat. Z léčebného hlediska se používá šťáva, která má antibiotické účinky, snižuje cholesterol a podporuje činnost jater.

Jak lilky vybrat a upravit

Před úpravou smažením je lépe nakrájené lilky osolit a nechat vypotit, pak nenasají tolik tuku. Traduje se, že sůl z nich vytáhne hořkost, ale hořké bývají jen lilky pěstované na polích s nepravidelnou zálivkou. Lilky dovážené do našich obchodů hořké nebývají.  Vybíráme pevné plody s lesklou a hladkou slupkou.

Oblíbené úpravy lilku

Lilek se konzumuje tepelně upravený, syrový není dobrý. Můžeme jej smažit, péct, grilovat, zapékat apod. V zemích, odkud se k nám dováží, najdeme velké množství inspirativních receptů. Při pečení lilku v celku je nutné slupku propíchat nebo naříznout, aby plod neexplodoval.

Účinky lilků na zdraví

Lilky mají příznivé zdravotní účinky, přispívají např. ke snižování cholesterolu v krvi, zlepšují látkovou výměnu, jsou vhodné jako dietní jídlo při žaludečních a střevních chorobách, podporují činnost jater a čistí krev.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky