Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Zdroj: Toprecepty

Svatý Martin 11. listopadu se tradičně oslavuje pečením husy s červeným zelím a bramborovým či karlovarským knedlíkem. Víte, jak dlouho se peče svatomartinská husa a jak ji okořenit?

Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku. Zdravá husa by také neměla mít viditelně poškozenou kůži a kosti, ani modřiny.

Příprava před pečením

Chcete-li upéct báječnou husu, musíte s přípravou začít den předem:

  • Husu si vytáhneme z lednice, odstraníme zbylá pírka. Posypeme ji kmínem a prosolíme jak z venku, tak i zevnitř. Nasolení je klíčové pro správnou chuť husy. Poté husu opět uložíme do lednice odpočívat.
  • Druhý den je třeba husu vytáhnout 3 hodiny před samotným pečením a nechat ji odpočívat na kuchyňské lince. Tímto krokem předejdeme teplotnímu šoku, který masu neprospívá.

Pečení husy

K pečení potřebujeme 1 cibuli, 4 stroužky česneku a také snítku tymiánu.

  1. Mezitím co husa odpočívá na lince, oloupeme si cibuli, česnek a opláchneme snítku tymiánu. Těsně před pečením vložíme všechny ingredience dovnitř husy.
  2. Husu vložíme do pekáče, před pečením podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečeme podle velikosti husy 4–6 hodin
  3. Pro pěkně křupavou kůrku husu ke konci vyndáme z trouby a troubu si rozehřejeme na 230 °C. Pak husu vrátíme zpět a zprudka dopečeme po dobu asi 15 minut.
  4. Upečenou ji necháme chvíli odpočívat a teprve poté začneme porcovat. Nyní nám zbývá husu připravit na talíř s tradičním červeným zelím, bramborovým knedlíkem a se skleničkou výtečného svatomartinského vína.

Báječnou pečenou husu se zelím a bramborovým knedlíkem si můžete vyzkoušet také podle videonávodu. Napište nám do komentáře, jak se vám povedla. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli