Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro malou rodinu je celá husa až zbytečně velký kus masa. Jejím naporcováním ale můžeme mít z jedné husy několik výborných obědů. Poradíme, jak husu porcovat, a zpracovat jednotlivé části.

Pokud se rozhodneme nepéct husu v celku, můžeme si pochutnat vícekrát. Určitě se to vyplatí. Jednou z možností je péct vždy jen půlku husy a z odstřižených křídel a hřbetu uvařit výtečnou polévku. Postup zpracování a porcování masa ukazuje naše video.

Jak naporcovat husu

Potřebujeme hodně ostrý nůž nebo nůžky na drůbež.

  • Očištěnou a omytou husu položíme na prkénko hřbetem nahoru.
  • Křídlo nařízneme a zlomíme v kloubu. Odřízneme od trupu.
  • Totéž zopakujeme s druhým křídlem.
  • Nařízneme kůži kolem celého stehna. Zlomíme v kloubu a nohu odřízneme.
  • Totéž zopakujeme s druhým stehnem.
  • Trup husy otočíme hřbetem dolů.
  • Na prsou podélně nařízneme kůži u hrudní kosti. Maso prořízneme až ke kosti.
  • Prso odřízneme tak, že nožem kopírujeme kosti hrudního koše.
  • Zopakujeme tyto úkony i na druhé straně prsou.
  • Zbytek kostry (skelet) můžeme rozdělit na menší části nožem nebo nůžkami na drůbež. Menší části totiž lépe naskládáme do hrnce. Z hrudní části vyřízneme plíce, mohou si na nich pochutnat masožraví domácí mazlíčci nebo je použijeme do vývaru.
  • Jednotlivé části husy lépe poskládáme i do nevelkého pekáče, nebo je využijeme jednotlivě (viz níže).

Na co použít jednotlivé části husy

Tak ať Vám a Vašim strávníkům sváteční husa chutná!

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více