Na stole voní pečená husa, ve sklence Svatomartinské víno a celá rodina je pohromadě. Tato tradice se těší velké oblibě a my jsme si pro vás připravili ty nejoblíbenější recepty, jak pečenou husu správně připravit.
Jisté je, že husu nepřipravujeme každý den k obědu. Husí maso si žádá dlouhou přípravu, jednoduché koření a trochu trpělivosti. Když toto vše dodržíme, odměnou nám bude opravdu kulinářský zážitek.
Husí stehna jsou snadnější na přípravu. Maso stačí jen osolit, okmínovat a pomalu péct. Tento recept ozvláštníme rolovanými bramborovými knedlíky, které plníme slaninou. Lahodí nejen oku, ale i chuti. Jako přílohu zvolíme svěží zelí s jablky.
Husu rozporcujeme na jednotlivé části - stehna, prsa, ramínka, a naplníme ji droby. Je třeba všechny části vydatně potřít solí a kmínem. Opět nepoužíváme jiné koření, protože husí maso má výraznou chuť. Podáváme tentokrát s červeným zelím a knedlíkem.
Husa naložená v rozmarýnovo-solném láku získá nezaměnitelnou chuť. Takto naloženou husu necháme v chladu 12-24 hodin odležet. Po upečení bude maso hezky provoněné rozmarýnem, mírně slané a krásně měkké.
Tahle kulinářská úprava k huse dokonale sedí. Husu naplníme před pečením jablky a pomerančem. Docílíme tím nasládlé chuti a příjemného aroma. Servírujeme s pomerančovou omáčkou a knedlíkem, či bramborem.
Jakmile se řekne "na divoko", jistě si vybavíte směs koření jako je nové koření, jalovec a bobkový list. Jedná se o výraznou vůni a chuť, kterou tímto kořením v pokrmu docílíme. Maso je lahodné a při správném pečení odpadává od kosti.
Očištěnou husu naplníme jablkem a cibulí. Další jablka přidáme bokem do pekáčku. Husu tentokrát v průběhu pečení potřeme medem a máslem. Med přidá masu nasládlou chuť a křupavou kůrku. Podáváme s knedlíkem, zelím a jablky.
Poslední recept je časově méně náročný. Místo husího masa, použijeme kuřecí, které kořeníme a pečeme obdobně jako husu. Připravujeme jej na husím sádle a pivě, poléváme výpekem a servírujeme se zelím a knedlíkem.
Na závěr přidáváme inspiraci na bramborové lokše, které se hodí jako netradiční a velmi chutná příloha k pečené huse.
Komentáře