Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Zdroj: Pixabay, PhotoMIX-Company

Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla letošní úroda, je to pro ně velký svátek. Francouzi si třetí čtvrtek v listopadu užívají dny beaujolais, my máme naše svatomartinské víno. Přestože si mnozí myslí, že jde o moderní akci, mladé víno naši předkové oslavovali již v dávných dobách.

Zapijte husu vínem

Mladá vína se u nás tradičně otevírají na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu. V ten den se vždy konala posvícení, jedna z největších na podzim. Svatomartinské hodování bylo poměrně logické, vždyť krátce po něm začínal předvánoční půst. Již za Rakouska-Uherska lidé slavili ukončení prací na poli posvícením, jehož součástí musela být pečená husa, koláče, svatomartinské rohlíčky nebo podkovy a samozřejmě i vína z podzimní sklizně. Tradice těchto posvícení spojených s oslavou prvního vína tak není žádnou novinkou. I majitelé vinic tehdy slavili ukončení prací a to, že mají víno již zavezené do sklepů, ochutnávali novou úrodu a domlouvali si s vinaři práci na další rok. Pití mladého vína v tomto období si získalo velkou oblibu na dvoře císaře Josefa II. Tehdy ovšem nebylo úzce spjato pouze se svátkem svatého Martina a vínům se ani neříkalo svatomartinská. Tento název se ustálil až později, kdy se oslavy soustředily do tohoto dne. Současná tradice otevírání vín přesně 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut poměrně mladá ale je, vznikla totiž až na počátku devadesátých let minulého století. Udržela se ale dodnes.

Jen z určitých odrůd

Svatomartinské víno je první mladé víno z letošní sklizně. Právě z něho vinaři poznávají, jaká byla úroda, zda se jim zadařilo a jaký bude nadcházející ročník. Na rozdíl od francouzského mladého vína beaujolais jsou častější bílé odrůdy, setkáte se samozřejmě ale i s červeným, klarety nebo růžovým. Díky tomu je oproti beaujolais nabídka svatomartinského mnohem rozmanitější a zaručuje širší škálu chutí a vůní. Pod značkou Svatomartinské, kterou poznáte podle loga se svatým Martinem na bílém koni, se smí prodávat jen vína z určitých odrůd, jejichž hrozny byly vypěstovány a zpracovány na území České republiky. Jde o rané bílé odrůdy, jako je Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Z červených vín a klaretů to mohou být odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké a v případě růžových jsou to Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Vína mohou být odrůdová i tzv. cuvée – tedy směs libovolných dvou odrůd.

V obchodech samozřejmě můžete narazit i na jiná mladá vína. Ta svatomartinská vybírá komise vinařských odborníků a sommeliérů na základě zaslaných vzorků od vinařů. Vína se hodnotí stobodovým systémem, přičemž se musí dosáhnout určitého počtu bodů, aby mohlo být prodáváno jako Svatomartinské. Můžete si tak být jisti, že když si koupíte víno opatřené již zmiňovaným logem, jeho kvalita je zaručena. Navíc se v posledních letech nároky na svatomartinská vína zvyšují a roste i bodové hodnocení svatomartinských vín. Od roku 2012 vzrostlo dokonce o pět bodů, současné svatomartinské tak musí mít od komise uděleno 80 bodů ze 100. „Za sebe doporučuji vína od Františka Mádla z Velkých Bílovic, od Volaříka z Mikulova, z vinařství Thaya na Znojemsku či z Dobré Vinice z Nového Šaldorfu,“ radí pro Toprecepty.cz sommelier Miroslav Mahel, semifinalista Bohemia Sekt Trophée, sommelier ČR.

Protože je svatomartinské víno mladé, je lehoučké, svěží a víc ovocné. Zbytkový cukr mají tato vína do 9 g/l a i obsah alkoholu je nižší. U bílých, růžových vín a klaretů nesmí překročit 12,5 %, u červených 13,5 %. Mohou být i lehounce perlivá, je u nich totiž povoleno menší množství oxidu uhličitého. Tato mladá vína nejsou určena k dlouhodobému skladování nebo dokonce k archivaci. Doporučuje se je pít jen několik měsíců, kvalitu a svěžest si udrží maximálně do Velikonoc. A pokud byste si chtěli vychutnat víno k huse, dobrou zprávou je, že si v tomto případě nemusíte lámat hlavu, jakou odrůdu zvolit. Z mladých vín se k ní hodí červená, bílá, růžová i klarety, stačí se jen řídit tím, co vám chutná.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více