Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit luštěniny? 4 kroky jednoduchého postupu
Zdroj: Pixabay, Ariel Núněz Guzmán

Luštěniny jsou syté a výživné, zároveň chutné i levné. Ať už zvolíme čočku, fazole, hrách, sóju nebo cizrnu, tak možností, co uvařit, je mnoho. Připravujeme např. polévky, saláty, pomazánky, různé smažené placičky a karbanátky.

Suché luštěniny jsou trvanlivé, proto je nejlepší mít doma vždy několik balíčků v zásobě. Zařazujeme je pravidelně do jídelníčku a vaříme podle osvědčených pravidel. Není to nic složitého, jen potřebujeme trochu více času. Správný postup má smysl, předchází totiž nadýmání.

Máme pro vás jednoduchý návod v několika krocích.

  1. Luštěniny nejprve zkontrolujeme. Dáme pozor, aby v nich nebyl žádný kamínek nebo jiná příměs. 
  2. Po přebrání je nasypeme na cedník (síto) a dobře propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  3. Pak je dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Menší luštěniny (např. čočku) stačí namočit na kratší dobu (2–3 hodiny), větší potřebují delší čas (obvykle přes noc). Luštěniny postupně nabobtnají a do vody vyloučí látky, které způsobují nadýmání.
  4. Vodu vyměníme a luštěniny dáme vařit. Vaříme pozvolna do změknutí, bez přidávání soli. Přidat můžeme bylinky, které působí proti nadýmání (tymián, bazalku, majoránku a další). Případnou pěnu z povrchu odstraňujeme. Změklé luštěniny použijeme podle potřeby.   

TIP: Vaření luštěnin nám usnadní buď pomalý nebo tlakový hrnec. Vaření v pomalém hrnci probíhá sice pomalu, ale bez většího hlídání. Naopak v tlakovém hrnci jsou luštěniny uvařené velmi rychle. 

Na závěr pro vás máme videorecept, který vás naučí fazolový guláš. Přejeme dobrou chuť.  

                                                                                                                                                                       

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více