Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly? A víte, kdy je osolit? Vyzkoušejte jednoduché rady
Zdroj: Pixabay, Andrew Martin

Fazole jsou velmi výživné, o tom není pochyb, navíc jsou velmi levné a když se dobře připraví, výborně chutnají. Jejich použití je univerzální - od polévek, pomazánek, hlavních jídel, až po bezlepkové brownies. Pokud máte problém s nadýmáním po konzumaci fazolí, vyzkoušejte osvědčené rady pro jejich namáčení a vaření.

Fazole nám dodají pořádnou dávku bílkovin, v našem jídelníčku mají důležité místo, stejně jako další luštěniny. Obsahují hodně vlákniny, jsou zdrojem vitaminu B a železa. Pro vegetariány jsou úžasnou potravinou, ale prospějí každému. Při konzumaci fazolí získáme potřebnou dávku energie, přitom ale neobsahují cholesterol a mají v sobě jen málo tuku.

Různé druhy luštěnin

Fazolí je velké množství druhů, které se liší velikostí a barvami. Patří, stejně jako čočka, hrách, sója a cizrna, do rodiny luštěnin. Postup při vaření všech je velmi podobný. Pokud hledáme luštěninu, která je rychle uvařená a nenadýmá, tak nejspíš sáhneme po červené čočce - ta je zvlášť vhodná pro menší děti a nepotřebuje namáčení.

Jak uvařit fazole, aby nenadýmaly

Postup je velmi jednoduchý a pokud fazole namočíme na dostatečnou dobu, uchovají si pěkný vzhled a hezký povrch i po uvaření:

  • Nejprve fazole zkontrolujeme, aby v nich nebyl např. kamínek.
  • Propláchneme je studenou vodou - nejlépe v sítu pod tekoucí vodou z kohoutku. 
  • Dáme je do vhodné nádoby a zalijeme studenou vodou. Namáčet by se měly nejméně 8 hodin, ideálně přes noc.
  • Před vařením je znovu propláchneme a vždy vodu, ve které se fazole namáčely, vylijeme. Uvolnily se do ní látky (sacharidy tvořící plyny), které vyvolávají nadýmání
  • Fazole dáme vařit. Nejprve je uvedeme do varu, poté teplotu ztlumíme a vaříme je pozvolna do změknutí.
  • Nikdy při vaření nepřidáváme sůl, protože by slupka na fazolích ztvrdla.
  • Pokud se na povrchu utvoří pěna, odstraníme ji.
  • Při vaření můžeme přidat oblíbené bylinky, které působí proti nadýmání např. bazalku, bobkový list, tymián, fenykl, římský kmín.
  • Různé druhy fazolí potřebují odlišnou dobu vaření - doba se liší podle velikosti a druhu fazolí, záleží i na délce jejich namočení. Dostatečné namočení zkrátí potřebnou dobu vaření přibližně na polovinu.
  • Tip: Vaření fazolí si usnadníme buď použitím pomalého nebo tlakového hrnce.

Dobrá zpráva na závěr: Ti, kdo konzumují fazole i jiné luštěniny pravidelně, říkají, že nadýmání je časem trápí výrazně méně.

Co dobrého z fazolí

Podle následující receptu s názorným videem můžeme uvařit skvělé fazole po mexicku. Oceníte je, pokud máte rádi pikantní rajčatové omáčky. V pokrmu nechybí ani kukuřice, chilli a česnek. Další bohatou fazolovou inspiraci najdeme v našem receptáři.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky