Luštěniny obsahují cenné živiny, včetně pořádné dávky bílkovin. A když nás nadýmají? Snadno tomu předejdeme
Luštěniny jsou cennou a často nedoceněnou součástí našeho jídelníčku. Mnoho z nás by je rádo jedlo častěji, ale nepříjemné pocity po jejich konzumaci nás od nich odradí. Je to ale zbytečné - poradíme, jak nadýmání předejít.
Luštěniny jsou pověstné svým vysokým obsahem bílkovin. Pokud hledáme potravinu, která je na bílkoviny bohatá, jsou luštěniny dobrou volbou. Částka, kterou za ně zaplatíme, je stále velice příznivá. S luštěninami ušetříme a není to na úkor kvality naší výživy. Kromě bílkovin obsahují např. železo, vápník, mangan a kyselinu listovou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předcházet nadýmání
Dobře uvařené a ochucené luštěniny jsou velmi chutné a vydatné. Hodí se do polévek, kaší, výborných pomazánek, salátů, vegetariánských "sekaných" i karbanátků. Jak ale předejít nepříjemnému nadýmání?
- Nejmenším dětem, ale i těm větším, přednostně připravujeme nenadýmavé luštěniny. Velmi vhodná je červená čočka - je loupaná, velmi dobře stravitelná, není ji třeba namáčet a přesto je velmi rychle uvařená. Navíc je výživná a dobře zasytí - tuto pro děti ideální luštěninu určitě ocení i mnozí dospělí.
- Luštěniny předem namáčíme, a vodu, ve které jsme je namáčeli, vždy slijeme a vyměníme za čistou. Během namáčení můžeme vodu vyměnit několikrát. Ideální doba namáčení je přes noc, v nouzi alespoň 90 minut. Namáčením se odplaví nadýmavé látky.
- Při vaření k luštěninám přidáváme bylinky, které mají pozitivní vliv na trávení. Mezi nejoblíbenější patří bazalka a saturejka.
Jak uvařit čočku na kyselo
Jídelníček našich předků byl na luštěniny bohatý, proto také patří mezi tradiční štědrovečerní jídla hrachová polévka, a málokterá domácnost vynechá oblíbenou novoroční čočku. Nakyselo a s vejcem ji snadno připravíme podle velmi jednoduchého receptu.
- Potřebujeme jedno balení čočky (500 g), 3 lžíce tuku, 1 větší cibuli, trochu mouky, sůl, ocet.
- Čočku přebereme, aby v ní nezůstal kamínek, a namočíme. Pak uvaříme do změknutí.
- Přebytečnou vodu z čočky scedíme, ale nevyléváme.
- Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a přidáme scezenou vodu z čočky. Můžeme mírně okyselit a povaříme ještě asi 20 minut.
- Do vzniklé omáčky přidáme uvařenou čočku, promícháme a podle chuti osolíme.
- Podáváme s kyselými okurkami a sázenými vejci.
S postupem pomůže následující názorné video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Štědrovečerní menu za první republiky: Žádný kapr, jen hrachová polévka a kroupový kuba
Komentáře