Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit fazole v tlakovém hrnci? A mají se před vařením namáčet? Poradíme, jak na to
Zdroj: Unsplash, Ivan Dostál

Vaření v tlakovém hrnci výrazně urychlí přípravu jídla, což oceníme také u některých luštěnin. Kromě fazolí především u cizrny a soji. Čočka je uvařená rychle i v obyčejném hrnci a použití tlakového je pro ni zbytečné.

Jaké jsou výhody vaření fazolí v tlakovém hrnci? Především ušetříme energii a svůj čas. Odpadne dlouhé hlídání bublajícího hrnce u sporáku. A nevýhody? I ty bychom našli. Do tlakového hrnce totiž nevidíme a nevíme, co se uvnitř zrovna děje. Fazolí jsou různé druhy a každé potřebují trochu jinou dobu ke změknutí, proto není jednoduché potřebný čas odhadnout. Pokud fazole převaříme, již nejsou tak pěkné, ale na luštěninovou pomazánku se hodí.

Namáčet nebo nenamáčet?

I před vařením v tlakovém hrnci doporučujeme namáčet z těchto důvodů:

  1. Při namáčení se z fazolí vyplaví látky vyvolávající nadýmání (sacharidy tvořící plyny). Vodu, ve které byly fazole namočené, vylijeme - nehodí se k dalšímu použití. 
  2. Namáčení provádíme alespoň na 8 hodin, ideálně na noc. Díky namáčení bude potřebná doba vaření výrazně kratší, zkrátí se přibližně na polovinu.
  3. Existuje ještě jeden důvod k namáčení, a to estetický. Předem namočené fazole jsou po uvaření výrazně hezčí a méně popraskané a potrhané na povrchu.

Pokud jsme ale fazole předem nenamočili, nevadí. Čas vaření se jen trochu prodlouží. Případně ještě můžeme fazole alespoň zalít horkou vodou, nechat je v ní asi hodinu (v hrnci uzavřeném pokličkou), pak slít a pustit se do vaření.

Jak uvařit fazole v tlakovém hrnci

Vařením fazolí v tlakovém hrnci se výrazně sníží potřebný čas varu. 

  • Předem namočené fazole propláchneme studenou vodou.
  • Pak je nasypeme do tlakového hrnce a zalijeme studenou vodou. Vody nemusí být mnoho. Navíc může dosahovat nejvýše do poloviny výšky hrnce, aby se bublající voda nedostala do ventilu a neucpala ho.
  • Fazole zásadně nesolíme před vařením.
  • Přidáme k nim lžičku oleje, což pomůže snížit množství vznikající pěny (ta by se jinak mohla dostat do ventilu).
  • Můžeme přidat oblíbenou bylinku pro lepší chuť i proti nadýmání - např. bazalku, fenykl, bobkový list, tymián, římský kmín. Římský kmín má výraznou chuť a ne každému vyhovuje.
  • Hrnec postavíme na sporák a necháme ho natlakovat. 
  • Jakmile je v něm dostatečný tlak, teprve začneme odměřovat čas vaření. Současně snížíme teplotu. 
  • Po předchozím namočení fazole vaříme podle druhu přibližně 10–25 minut. Menším stačí 10 minut, velké potřebují více času. Pokud jsme fazole předem nenamočili, čas bude přibližně dvojnásobný.
  • Potřebný čas vaření závisí na konkrétním tlakovém hrnci, ve kterém fazole vaříme.
  • Samotné vaření sice netrvá dlouho, ale je třeba počítat i s dobou před natlakováním a po vaření (nutný čas na pozvolné snižování tlaku). 
  • Teprve když tlak klesne, můžeme hrnec bezpečně otevřít. I pak jsme ale opatrní na ucházející páru.
  • Tip: Uvařili jste fazolí více, než zrovna potřebujete? Uložte si je do mrazničky, příště díky nim uvaříte během chvilky.

Co dobrého uvařit z fazolí

V našem receptáři je velký výběr fazolových jídel. Můžeme z nich vařit polévky, guláše a další chutná jídla. Jsou výborným základem pomazánek a dokonce z nich můžeme upéct bezlepkové brownies. Následující video nám názorně předvede, jak uvařit z červených fazolí "katův šleh".

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky