Zeleninové hořčice: Skvěle se hodí k teplým uzeninám, při grilování i jako základ dipů
Zeleninové hořčice získávají na oblibě díky možnosti využít přebytky vlastní zeleniny. Zužitkujete do nich rajčata, papriky, ale také dýně a hlavně cukety, protože se k přípravě zeleninové hořčice skvěle hodí i ty přerostlé.
Zeleninové hořčice nemají s klasickou hořčicí nic moc společného, ale jsou velmi chutným doplňkem pokrmů. Pokud se budete chtít přiblížit té "pravé" hořčici, zkuste mimo jiné přidat kurkumu, která vaší zeleninové hořčici dodá zlatavý nádech.
Zeleninové hořčice
Lečo se přejedlo, čalamády jsou hotové a vy stále nevíte, co s přebytky zeleniny ze zahrady? Zkuste si vyrobit domácí zeleninovou hořčici, která sice moc společného s tou originální nemá, ale zato je… Podívejte se na všechny zeleninové hořčice.
Varianty zeleninových hořčic
Stačí si vybrat kombinaci zeleniny a dále pak postupovat podle vámi zvoleného receptu.
- Nejčastějšími kombinacemi jsou: rajčata, paprika, cibule; zelí, rajčata (možno použít i zelená), papriky, cibule a celer; cukety a cibule nebo libovolná kombinace podle vašich přebytků.
- Všechnu nakrájenou zeleninu včetně octa, oleje, koření a česneku (podle vybraného receptu) povařte po dobu 40 minut, poté přidejte plnotučnou hořčici, rozmixujte a zavařte (30 min. při 80 °C).
- TIP 1: Místo plnotučné hořčice lze použít DEKO. Nakrájenou zeleninu povařte s DEKEM asi 30 minut (do změknutí), přidejte ostatní přísady a rozmixujte. Přiveďte opětovně k varu a horké plňte do sklenic. Přidávanou hořčici lze nahradit také hořčičnou moukou či semínkem.
- TIP 2: Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte do zeleniny feferonku nebo chilli. Nebojte se ani křenu.
Zeleninové hořčice se hodí na topinky, k teplým uzeninám, ke grilovanému masu i k zelenině, ale také jako základ pro přípravu nejrůznějších dipů a jiných studených omáček. A samozřejmě je lze použít i tam, kde se používá klasická hořčice.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zužitkovat zásobu červené řepy? Připravit z ní můžete celou řadu chutných jídel
Na co je dobrá kurkuma a jak ji zařadit do jídelníčku? Oblíbené koření krásné barvy prospívá zdraví
Jak uchovat chilli papričky na zimu? Vyzkoušejte různé způsoby sušení, díky kterým si uchováte pálivé plody
Komentáře