Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co je dobrá kurkuma a jak ji zařadit do jídelníčku? Oblíbené koření krásné barvy prospívá zdraví
Zdroj: Pixabay, Nirmal Sarkar

Kurkumu běžně koupíme v obchodech stejně jako jiné koření. Je také součástí směsi koření s názvem kari - tato směs vděčí za výraznou zlatavou barvu právě kurkumě. Použití kurkumy je velmi široké a nemusíme se bát s ní experimentovat.

Kurkuma (indický šafrán) se získává z oddenku vytrvalé rostliny s názvem kurkumovník dlouhý. Obsahuje důležité vitamíny a minerály. Ceněná je zvlášť kvůli obsahu kurkuminu a jeho silným antioxidačním vlastnostem. Působí proti zánětům, bakteriím a virům. Má pozitivní vliv na žaludek a trávení, na klouby, játra a na nervový systém. Doporučuje se do jídelníčku těm, kdo si přejí zhubnout. O kurkumě se často mluví jako o super-potravině. Dává našim pokrmům pěknou barvu a příjemnou lehce pikantní chuť

Nápoje i marináda s oblíbeným kořením

Kurkuma je oblíbené koření, které se u nás dá sice běžně koupit, ale ne každý ji zná a používá. Pokud se ale zaměříme na jídla indické, čínské nebo thajské kuchyně, kurkumu určitě budeme potřebovat. Na kurkumu se vzhledem k jejím pozitivním účinkům vyplatí zaměřit. I v našem receptáři je kurkuma použita v mnoha receptech a některé z nich jsme vybrali do následujícího přehledu. V malém množství kurkumu můžeme přidávat dokonce do nápojů a marinád.

Pomazánky v barvě kurkumy

Když přidáme trošku kurkumy do některé pomazánky, příjemně ji zabarví a dá ji novou lehce pikantní chuť. Pokud na ni ještě nejsme zvyklí, začínáme opatrně. Hodí se velmi dobře do vaječných pomazánek a úžasně chutná ve spojitosti s dýní Hokkaido. Velmi dobře se se chuťově a barevně doplňuje s červenou čočkou

Domácí hořčice, sýry a omelety

Kurkumu se nemusíme obávat používat. Když jí dáme pouze malé množství, vše dobře ochutí a jídla získají pěknou barvu. Můžeme ji přidávat do omelet, sýrů či do domácí hořčice. Běžně se používá kurkuma ve formě prášku (koření), ale lze použít i nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy, který vzhledem připomíná zázvor a po rozkrojení má sytě oranžovou barvu.

Kurkuma ve studené kuchyni

Kurkuma je vhodná k přidávání do různých jídel studené kuchyně. Na ukázku jsme vybrali přípravu domácího cizrnového tofu, kterému dá právě kurkuma tu správnou barvu. Základem tofu je cizrnová mouka. I mozaiková tlačenka je díky kurkumě lákavá na pohled a plněná vejce plníme žloutkovou směsí ochucenou kurkumou.

Polévky s kurkumou pro zdraví

Též polévkám dá kurkuma krásnou "sluníčkovou" barvu, která působí pozitivně a příjemně prozáří naše dny. Kurkumu můžeme přidat přímo do polévky, nebo ji např. vmíchat do těstíčka na kapání, kterým polévku zahustíme a doplníme. Kurkuma se hodí nejen do polévek luštěninových a zeleninových, ale např. i do různých vývarů s těstovinami.

Zelenina a brambory s kurkumou

Kurkumu oceníme při úpravě různých druhů zeleniny. Jednou z možností je použít ji k ochucení v troubě pečené dýně Hokkaido. Zajímavostí je, že účinek kurkuminu (složka kurkumy) se prohloubí při konzumaci společně s malým množstvím pepře. A právě pepř je další součástí směsi koření kari, stejně jako kurkuma.

Luštěniny a obiloviny s kurkumou

Kurkuma se doporučuje při vaření cizrny a červené čočky, jejichž barvu zintenzivní. Lze samozřejmě použít rovnou směs koření kari. A když vaříme např. bulgur nebo rýži, a přidáme kari, bude mít přílohová obilnina nejen velmi příjemnou barvu a vzhled, ale i skvělou chuť. 

Sladké pečení s kurkumou

Kurkumu můžeme přidávat do těst, a to nejen slaných, ale i sladkých. Pokud chceme kurkumu častěji používat, můžeme trochu (asi čtvrt lžičky) dát např. do těsta na houskové knedlíky, dalamánky a další slané pečivo. Když chystáme těsto na sladkou litou buchtu s práškem do pečiva a vmícháme i malé množství kurkumy, bude mít buchta po upečení krásnou barvu a změnu chuti nejspíš ani nepoznáme.

Cizrnovo-mrkvová polévka s kurkumou

Na závěr jsme vybrali cizrnovo-mrkvovou polévku, ve které kurkuma nesmí chybět. Je ochucená také zázvorem a uvařit ji můžeme podle názorného videa. Do polévky kromě kurkumy patří i kari - koření dáme hned na začátku na rozehřátý tuk (ještě s dalšími přísadami), aby se vše krásně rozvonělo.

Pokud vás zajímá, jak se vaří v různých krajinách, podívejte se na oblíbené recepty jednotlivých světových kuchyní.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky