Pekař František radí, jak upéct dokonalý velikonoční mazanec. Nejdůležitější je bochánek správně „utáhnout"
29. 3. 2023 Vaření
Co by to bylo za Velikonoce bez mazance? Na první pohled se sice tento bochánek zdá jednodušší než vánočka, i v jeho případě se ale může ledacos pokazit, třeba, když na povrchu popraská, nebo se změní v placku. S tipy od profesionálního pekaře se ovšem od teď již vždy povede.
Mazanec musel být bohatý
Voňavý dozlatova vypečený bochánek plný rozinek posypaný mandlovými lupínky je tradiční ozdobou velikonočního stolu již od dávných dob. Hospodyně jej vždy pekly na Bílou sobotu, aby byl připravený na Boží hod velikonoční. V ten den se pak nosil do kostela k posvěcení. Lidé totiž věřili, že posvěcený mazanec má magickou moc a přisuzovaly se mu zázračné účinky. Připravoval se z těsta podobného tomu na vánočku, byl ale mnohem bohatší, plný vajíček a často se do něj přidávala i smetana.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec jako symbol slunce
Tradičně se mazanec dělá ve tvaru bochánku, což má také svůj význam, který sahá až do pohanských dob. Pečivo ve tvaru kruhu má symbolizovat slunce, proto má být mazanec i do zlatova vypečený. Dokonce se někdy dobarvoval šafránem, aby byl opravdu krásně žluťoučký, pokud se nepřidalo tolik vajec.
Pro mazanec je typický kříž, který se na vykynutý bochánek nařezává nebo nastřihuje. I ten má svůj význam, a to hlavně náboženský. Představuje totiž ukřižování Ježíše Krista.
Jak na dokonalý mazanec podle mistra pekaře
I když se to na první pohled zdá jednoduché, upéct dokonalý mazanec může být věda. V tom případě vám pak určitě přijdou vhod rady pekaře Františka Sládečka z pekařství Paul. Co podle profíka dělat, aby byl výsledek perfektní?
- Mouku na těsto je vždy třeba pořádně prosít, aby byla kyprá a neslepená. Prosátá mouka navíc pomáhá droždí, aby v mouce lépe pracovalo.
- Nezapomeňte také používat ingredience pokojové teploty, těsto pak bude lépe kynout.
- Těsto je nutné důkladně prohníst. Nejlepší je to v robotu pomocí hnětacích háků, které těsto s každým otočením hezky provzdušňují. „Ale ruční hnětení v míse má také své kouzlo, jen je dobré používat tvrdou mísu, která se při hnětení neprohýbá – budou vás mnohem méně bolet ruce,“ doporučuje pro Toprecepty.cz František Sládeček.
- Ingredience přidávejte postupně. Povolené máslo přidejte až ve chvíli, kdy máte spojené základní ingredience jako je mouka, cukr, vejce, mléko, droždí a sůl. Myslete na to, že droždí se nemá spojit přímo se solí – sůl kvasnice zabíjí a těsto nenakyne.
- S těstem nemlaťte. „Každé kynuté těsto, které obsahuje droždí, si zaslouží po pracném vymíchání jemnou péči, aby nespadlo a při pečení si drželo tvar a strukturu,“ radí pro Toprecepty.cz pekař František.
- Těsto na mazanec musí odpočívat pod utěrkou. Po vymíchání základních surovin je nechte minimálně hodinu na místě, kde neproudí moc vzduchu. Po přidání ostatních surovin jako jsou např. rozinky, kandované ovoce apod. musí kynout další hodinu, aby se vše správně spojilo. Odpočaté a spojené těsto je cca po dvou hodinách připraveno k vytvarování na bochánky.
- Aby se mazanec při pečení tzv. nerozjel a nebyla z něj placka, je potřeba bochánek při samotném válení neustále utahovat. Spodní „šev“ je vždy při válení dobré prsty zasouvat pod těsto, aby po pracném utahování byla na plechu pevná koule.
- Kynutí samotného mazance záleží na velikosti a gramáži. Asi 800 g mazanec může kynout více než dvě hodiny. „Je důležité, aby odpočíval a kynul na místě, kde neproudí moc vzduchu. Ve větru totiž špatně kyne a je okoralý. Je ovšem dobré zmínit, že při samotném kynutí správně utažený mazanec výrazně nemění objem. Ten se mění až v peci/troubě,“ dodává František Sládeček.
- Odpočatý a mírně nakynutý mazanec je připraven k pečení. Mazanec potřete rovnoměrně po celém povrchu vajíčkem a bohatě zasypejte plátky mandlí. Uprostřed těsta můžete nůžkami, nebo ostrým nožem vyříznout kříž. Má to i jiný účel než náboženský. Vyříznutý znak totiž napomáhá při vložení do trouby rychlejšímu odpařování vody a je menší pravděpodobnost, že mazanec popraská po stranách. „Proříznutí je dobré také proto, že mazanec, který dáváme do pece z pokojové teploty, má tendenci tzv. odskočit. To způsobuje, že se rozplácne a jen těžko ho srovnáte do požadovaného bochánku. Proříznutí před pečením se tedy nebojte a klidně řízněte hlouběji – při pečení se řez hezky zacelí,“ doplňuje nakonec pekař František.
- Pro domácí pečení je mnohem lepší péct mazanec bez horkovzduchu, ale raději na vrchní a spodní pečení. Troubu předehřejte na teplotu kolem 170 °C až 180 °C. Doba pečení je asi 40-55 minut (to platí pro mazanec o váze 0,7-1 kg).
Náš tip: Pokud si na pečení netroufáte, nebo spěcháte, mazanec můžete samozřejmě také koupit, třeba ve francouzských pekárnách Paul.
Vynikající mazanec ale upečete snadno podle našeho ověřeného video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Kolik letos stojí velikonoční mazanec? V obchodě stovku, v pekárně 300 Kč. Poctivý domácí půlkilový vyjde na 47 Kč
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Holka u plotny radí: Jak na výbornou velikonoční nádivku s medvědím česnekem a klobásou? Šťavnatost zajistí uzený bůček
10 nejlepších velikonočních moučníků: Od beránka přes mazanec až po úžasně vláčný mrkvový dort!