Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový mazanec

Díky použití kvásku získává tento velikonoční moučník zvláštní jedinečnou chuť. Mazanec je nejen lahodnou pochoutkou k čaji či kávě, ale také symbolizuje pohodu a rodinnou atmosféru, kterou sdílíme během velikonočních svátků.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min Bez doby rozkvasu 12 hod Bez doby kynutí těsta 2,5 hod

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava, Bez doby rozkvasu 12 hod Bez doby kynutí těsta 2,5 hod)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 265 kJ /
3 170 kcal
Bílkoviny77,87 g
Tuky84,19 g
Vláknina28,68 g
Cholesterol 463 mg
Sodík 129 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy510,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple. Krok 2: Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečicí fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy. Krok 3: Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Krok 4: Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a nařízneme. Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, ihned teplotu zmírníme na 170-180 °C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí).
Pokud by mazanec začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.

TIP: Desatero: Mazanec - jak ho upéct

Zveřejněno 26. 4. 2017

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pq06

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pq06

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

catleen: Dodatek - za další 1 den byl mazanec stále vláčný, :yes: ale vlhkost zmizela, :yes: asi se odpařila (mazanec zabalen jen v utěrce), a moc mi chutná, :-D<3 myslím, že si ho občas upeču (není moc sladký a to mně vyhovuje ;-)):-!:-KDíky za recept a zdravím! :-K:-K

catleen: Děkuji za odpověď, ale že bude mazanec i pochválený, to považuji od tebe za velkou laskavost. :-K Jen mne zaskočila ta vlhkost upečeného těsta, proto jsem myslela, že jsem něco neudělala správně. ;-):-D Dík za laskavé povzbuzení a moc zdravím! :-K:-K

MamlajdaD: podle fotek se mi zdá, že se ti mazanec velice povedl :yes: - ten kváskový je oproti drožďovému opravdu jiný, i já ho měla takový vlhčí.
Podle mě je kvásek nejlepší do chlebového těsta, kváskový chléb je nepřekonatelný, nenahraditelný. Ostatnímu pečivu trochu víc "sluší" kvasnice ;-)

Tak jsem si asi před měsícem udělala žitný kvásek, chtěla jsem vyzkoušet kyselo (dělala jsem ho podle špagetky a bylo výborné ;-)). A pak jsem dál kvásek stále krmila a krmila. Někde jsem četla, že mladý kvásek neutáhne kynutí chleba, tak jsem chtěla mít pořádný kvásek a taky jsem pořád sbírala odvahu se do toho pečení kváskového chleba pustit.
Tak jsem si jako první kváskový výrobek vybrala tenhle mazanec, jehož příprava mi připadala mnohem snadnější, než příprava chleba. No asi jsem udělala nějakou chybu, myslím, že by býval chtěl péct o pár minutek déle, ale těsto na špejli nelepilo, tak jsem ho vyndala z trouby. Fakt si myslím, že jsem měla vypnutou troubu zase zavřít a nechat "dojít", ale to mne v ten moment nenapadlo, když zkouška špejlí byla bez chyby. Mazanec po vychladnutí včera večer (tedy "skorovychladnutí") měl střídku takovou na chuť vlhkou, moc mi to nechutnalo. Dneska je to o hodně lepší, ale v určitém místě je to na chuť stále jakoby vlhké. Na většině mazance je to už ale dobré. Myslíš, že to chtělo opravdu ještě pár minutek dopékat? Nebo déle kynout (praskl mi v troubě)? Postup jsem dodržela přesně podle receptu. No, snad příště...;-):-D
A dnes dělám rozkvas na chleba, konečně jsem se rozhoupala... Rozhodla jsem se pro recept na "Základní kváskový chleba" a jako další pak bych chtěla zkusit "Pšenično-žitný kváskový chléb (pro začátečníky)". Tak mi, prosím, drž palce, ať se mi zadaří! ;-):-8 Já se pak urcitě ozvu. Předem dík za radu a moc zdravím!:-K:-K

Krása :yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
mazanec z kvásku, kváskový mazanec, recept na mazanec z kvásku, kváskový mazanec recept, recept na kvaskovy mazanec, kvásek na mazanec, kváskové mazance, kvásek na velikonoční mazanec, velikonoční mazanec z kvásku, mazanec s kvásku, mazané z kvasku, kvaskovy mazanec recepty, mazanwc z kvasku, mazanec z, recept na kvasek do mazance, mazanec s z kvásku, mazanec s kváskem, kváskový mazanec s tvarohem, kváskový velikonoční mazanec, mazanec kvaskovy

Suroviny:
kvásek, voda, mouka špaldová hrubá, mouka hladká, vejce, voda, máslo, cukr, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, mouka hladká, rozinky

Přidat fotografie receptu