

Kváskový mazanec
Suroviny
- Na rozkvas:
- 35 g pšeničného kvásku
- 160 g (ml) vody
- 80 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- (smíchat, nechat zakryté 12 hodin kvasit v teple).
- Dále:
- 1 vejce
- 50 g vody
- 80 g změklého másla
- 80 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- větší špetka soli
- citrónová kůra
- 320-340 g hladké mouky (podle potřeby)
- hrst rozinek
Postup přípravy receptu
K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.
Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečící fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.
Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ihned teplotu zmírníme na 170-180°C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí).
Pokud by mazanc začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kváskový mazanec
-
catleen: Dodatek - za další 1 den byl mazanec stále vláčný,
ale vlhkost zmizela,
asi se odpařila (mazanec zabalen jen v utěrce), a moc mi chutná,
myslím, že si ho občas upeču (není moc sladký a to mně vyhovuje
)
Díky za recept a zdravím!
-
catleen: Děkuji za odpověď, ale že bude mazanec i pochválený, to považuji od tebe za velkou laskavost.
Jen mne zaskočila ta vlhkost upečeného těsta, proto jsem myslela, že jsem něco neudělala správně.
Dík za laskavé povzbuzení a moc zdravím!
-
MamlajdaD: podle fotek se mi zdá, že se ti mazanec velice povedl
- ten kváskový je oproti drožďovému opravdu jiný, i já ho měla takový vlhčí.
Podle mě je kvásek nejlepší do chlebového těsta, kváskový chléb je nepřekonatelný, nenahraditelný. Ostatnímu pečivu trochu víc "sluší" kvasnice -
Tak jsem si asi před měsícem udělala žitný kvásek, chtěla jsem vyzkoušet kyselo (dělala jsem ho podle špagetky a bylo výborné
). A pak jsem dál kvásek stále krmila a krmila. Někde jsem četla, že mladý kvásek neutáhne kynutí chleba, tak jsem chtěla mít pořádný kvásek a taky jsem pořád sbírala odvahu se do toho pečení kváskového chleba pustit.
Tak jsem si jako první kváskový výrobek vybrala tenhle mazanec, jehož příprava mi připadala mnohem snadnější, než příprava chleba. No asi jsem udělala nějakou chybu, myslím, že by býval chtěl péct o pár minutek déle, ale těsto na špejli nelepilo, tak jsem ho vyndala z trouby. Fakt si myslím, že jsem měla vypnutou troubu zase zavřít a nechat "dojít", ale to mne v ten moment nenapadlo, když zkouška špejlí byla bez chyby. Mazanec po vychladnutí včera večer (tedy "skorovychladnutí") měl střídku takovou na chuť vlhkou, moc mi to nechutnalo. Dneska je to o hodně lepší, ale v určitém místě je to na chuť stále jakoby vlhké. Na většině mazance je to už ale dobré. Myslíš, že to chtělo opravdu ještě pár minutek dopékat? Nebo déle kynout (praskl mi v troubě)? Postup jsem dodržela přesně podle receptu. No, snad příště...
A dnes dělám rozkvas na chleba, konečně jsem se rozhoupala... Rozhodla jsem se pro recept na "Základní kváskový chleba" a jako další pak bych chtěla zkusit "Pšenično-žitný kváskový chléb (pro začátečníky)". Tak mi, prosím, drž palce, ať se mi zadaří!Já se pak urcitě ozvu. Předem dík za radu a moc zdravím!
-
Krása