Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Na Vánoce se peče vánočka, k Velikonocům patří mazanec. Je také z kynutého těsta, jeho předností ale je, že nemusíte nic zaplétat, jen stačí vytvarovat bochánek. Ani to ale nemusí být tak snadné. Z bochánku vám totiž snadno může vzniknout popraskaná placka. Jak tomu předejít?

Mazanec neboli žlutý bochánek

Mazanec je tradičním velikonočním pečivem. Peče se z těsta, jež se podobá tomu na vánočku, svůj kulatý tvar však nemá pro nic za nic. Má totiž představovat slunce, jehož paprsky jsou v jarních měsících čím dál tím silnější. I proto měl být na povrchu dozlatova vypečený. Občas se mu také říkalo velikonoční chlebíček nebo také galbrút, což pocházelo z německého gelbes Brot (žlutý chléb). Kromě toho se do něj navrchu vyřezává tvar kříže, který zase odkazuje k ukřižování Ježíše Krista.

Posvěcený mazanec měl zázračnou moc

Mazanec se tradičně pekl během Bílé soboty, aby byl připravený na Boží hod velikonoční. Hospodyňky ho pak nosily do kostela, aby si jej nechaly posvětit. Byl jednou z nejdůležitějších ozdob svátečního stolu, často se do něj ještě zabodávaly mladé proutky zdobené pentlemi. Posvěcenému mazanci se přisuzovaly až magické schopnosti. Věřilo se, že může zajistit zdraví po celý rok, obvykle se konzumoval pomazaný medem. Vzhledem k tomu, že byl mazanec svátečním pečivem, které si lidé mohli konečně dopřát po dlouhém půstu, musel být opravdu bohatý. Byl plný rozinek, másla, mandlí a hlavně vajec, které k velikonočním svátkům také patřily jako symbol nového života. Víte ale, jak postupovat, aby mazanec nejen dobře chutnal, ale i nádherně vypadal?

1. Mazanec se obvykle dělá z kynutého těsta. To můžete připravit s pomocí droždí, pšeničného kvásku, ale i tzv. omládku. Omládek je speciální řidší kvásek z mouky a tekutiny, který se nechává kynout delší dobu, stačí do něj ale přidat menší množství droždí. Pečivo s omládkem lépe kyne, je nadýchanější a vydrží déle chutnější. Navíc není tak cítit droždím a nebude vás z něj pálit žáha. Proto je lepší připravit mazanec právě z omládku. 

2. V receptech na mazanec se objevují různé druhy mouky, případně kombinace mouky a krupičky. Nejčastěji se používá ale hladká mouka, s níž je mazanec krásně vláčný a vykyne vám na pořádný bochánek. Pokud máte raději hutnější mazanec, použijte raději mouku polohrubou. V každém případě je nutné mouku prosát, aby se vám pak v těstě netvořily hrudky. S prosátou moukou také bude mazanec nadýchanější.

3. Všechny suroviny na mazanec vyndejte dostatečně včas z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Mléko na zadělání těsta by mělo být vlažné, aby těsto dobře kynulo. Nesmí být ale zase příliš horké. Místo mléka můžete těsto zadělat smetanou. Mazanec tak bude mnohem lahodnější.

4. Na rozdíl od jiných koláčů se do mazance nedává velké množství cukru a v minulosti v mazanci úplně chyběl. Zpočátku nebyl znám, později si jej mohli dovolit jen ty nejbohatší vrstvy. Pro vylepšení chuti se do mazance přidávají i rozinky a mandle. Rozinky budou ještě lepší, když je předem přes noc namočíte do rumu. Kromě rozinek se v něm výborně vyjímá i kandované ovoce nebo kandovaná citrusová kůra. Aby mazanec voněl na míle daleko, nezapomeňte těsto ochutit vanilkovým cukrem nebo rovnou zrníčky vyškrabanými z vanilkového lusku a citronovou kůrou. Chcete-li mít mazanec ještě voňavější, můžete použít i aromatické koření, jako je skořice, muškátový oříšek, anýz nebo badyán.  

5. Těsto na mazanec je třeba opravdu důkladně zpracovat, nejprve vařečkou v míse a potom ještě rukama na válu. Těsto i vytvarovaný mazanec je pak třeba nechat dostatečně dlouho kynout. Bochánky je nutné nechat kynout při pokojové teplotě aspoň hodinu. Ideální teplota na kynutí je 25 °C. Pokud potřebujete kynutí urychlit nebo máte doma chladno, rozehřejte troubu na 30 °C a těsto dejte kynout tam. V případě, že máte naopak času spoustu, můžete zkusit dlouhé kynutí v chladu v lednici přes noc. Takto vykynuté těsto je mnohem chutnější a delší dobu vydrží čerstvé. To, že je těsto dobře vykynuté poznáte podle toho, že když do něj dloubnete prstem, důlek v něm zůstane.

6. Do vykynutého mazance nezapomeňte před pečením udělat křížek. Ten má v mazanci i další význam než jen, aby odkazoval na Ježíšovu smrt na kříži. Z mazance díky kříži lépe odchází pára, takže vám při pečení nepopraská, udrží si tvar a nerozjede se na placku. Kříž se vám bude nejlépe dělat nějakým hodně ostrým nožem, použít můžete i nůžky – s těmi to jde dokonce ještě lépe.

7. Vykynutý mazanec nakonec potřete prošlehanými vajíčky nebo žloutky. Mazanec pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Při vyšší teplotě pečte jen 15 minut, pak teplotu snižte na 150-160 °C a dopečte. Pokud by bochánek začal během pečení na povrchu rychle hnědnout a nebyl přitom dopečený, zakryjte jej alobalem a dopečte. To, zda je hotový, poznáte díky tradičnímu testu za pomocí špejle. Po zapíchnutí do těsta, musí být suchá.

8. Hotový mazanec potřete rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu. Mazanec se bude na povrchu krásně lesknout, bude křupavý a ještě bude krásně vonět. Po upečení nezapomeňte mazanec nechat vychladnout na mřížce, i to pomůže tomu, že si udrží svůj tvar. Teprve pak se pusťte do krájení.

Náš tip: Pokud se na mazanec chystáte poprvé a nemáte žádný vyzkoušený recept, zkuste to podle některého z našich prověřených receptů. V případě, že si netroufnete na kynuté těsto, upečte si jednodušší tvarohový mazanec.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více