Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
3. 5. 2024 Vaření
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním buřtíků. Jak ale poznat kvalitní špekáčky? Na to jsme se zeptali zkušeného řezníka Martina Čejky.
Špekáčková sezona
Opékání špekáčků na ohni patří hlavně k létu - bez táboráku by to ostatně ani nebyly pořádné prázdniny. Když se ale zadaří počasí, začínají první opékací nadšenci zapalovat ohně a rozpalovat grily již během prvních teplejších večerů.
I když je v posledních letech zvykem opékat na ohni i jiné pochutiny, špekáčky jsou stále nejoblíbenější. Není však špekáček jako špekáček a v obchodech jsou k dostání i takové, na nichž si moc nepochutnáte.
Neobsahují třeba dostatek masa a místo toho je v nich spousta jiných zbytečných ingrediencí, které ve správném špekáčku nemají co dělat. Jak ale takový nekvalitní buřtík poznáte?
Mohlo by vás zajímat
Jak má vypadat správný špekáček?
Špekáčky jsou jednou z typických českých uzenin a vlastně i takovým naším unikátem, na který bychom měli být hrdi. Vždyť historie špekáčku sahá již do konce 19. století. Dnes jsou špekáčky chráněny jako zaručená tradiční specialita, vedle nich jsou ale dostupné i další výrobky (nazývané třeba buřt, vuřt nebo špekoun), které nemají se špekáčky nic společného a nesplňují přísná kritéria na složení.
Jen kvalitní špekáček ale opečete na ohni pěkně dokřupava a tak, aby stále zůstal šťavnatý. Pokud ovšem špekáček obsahuje třeba hodně mouky, může se při opékání rozpadat, mít tendenci se rychle spálit nebo vysušit. Kvalitní špekáček by se proto měl skládat hlavně z kvalitních surovin.
Vlastnosti špekáčků
Pravý špekáček má obsahovat 40 % masa, v němž by měly být malé kousky špeku, který dal uzenině její název. „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější. Dbejte na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %," říká pro Toprecepty řezník Martin Čejka, majitel rodinného Řeznictví Čejka, které najdete v pražském Karlíně, v Pardubicích a ve Skutči.
Řezník radí, jaké špekáčky jsou nejlepší
To, zda je špekáček kvalitní poznáte po jeho rozkrojení. Špekáček byl měl být hlavně pružný, křehký, soudržný s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky.
Měl by mít světle růžovou barvu a nepravidelné kostky špeku. „Neměla by tam ale být malá růžová očka o velikosti hlavičky špendlíku. To značí, že je v něm kůžová emulze, s níž se špekáček stává méně kvalitním," upozorňuje pro Toprecepty.cz Martin Čejka.
V pořádném špekáčku by také neměly být nežádoucí látky jako lepek nebo sója.„Nejhorší, co tam může výrobce přidat, je mouka. Co naopak nesmí chybět, je hovězí maso,“ dodává Čejka. Kromě toho by měl dobrý špekáček lákavě vonět již před ohřátím, jeho chuť by pak měla být příjemně slaná a kořeněná. V tom případě je dobré využít toho, když řeznictví nabízí ochutnávky.
Podle čeho kupovat špekáček?
Čím se ale řídit při nákupu v obchodě? „Na první pohled to může zákazník poznat podle barvy špekáčku, musí mít takovou tmavě hnědo zlatou barvu, to znamená, že je správně vyuzený,“ radí pro Toprecepty.cz Martin Čejka.
Vodítkem může být i cena. „Dnes se pod 150 korun za kg s kvalitním špekáčkem, ručně vázaným, nedostanete, protože ceny masa, lidské práce a energie stouply. Ale také se může stát, že někdo bude používat nekalé obchodní praktiky a nabídne nekvalitní špekáček za 250 Kč,“ doplňuje řezník.
Proto radíme: řiďte se jak cenou, tak složením i svými smysly - tedy tím, jak špekáček vypadá, voní i chutná.
Náš tip: Pokud byste neměli možnost si špekáčky opéct na ohni nebo vám nějaké zbyly, můžete si je udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Ugrilovat si maso či upéct buřta jde v Praze i na Petříně, na Parukářce nebo v Chuchli. Někde zdarma, jinde za pár stokorun
Jak na dokonalý buřtguláš? Chuť vylepší vývar nebo trocha rajského protlaku, záleží ale i na správném množství cibule
Vyzkoušeli jsme osm nejlepších způsobů, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou a nespálí