Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Uzeniny jsou v české kuchyni velmi oblíbené díky jejich výrazné vůni, chuti, i snadnému a rychlému použití. Uzenina může tvořit základ pokrmu nebo jej „pouze“ doplňovat jako chuťová složka.
Využijeme je ve všech kategoriích teplé kuchyně, jsou skvělé v polévkách, teplých předkrmech, hlavních jídlech i v přílohách. Mezi uzeniny patří kromě šunky také párky, klobásy a salámy, měkké i trvanlivé. Každá uzenina je něčím specifická a má i různé možnosti použití.
Mohlo by vás zajímat
Kvalita uzenin je klíčová
Domácí uzenina je top
Někteří z amatérských kuchařů si uzeniny vyrábějí sami. Výhodou je ohlídání kvality vstupních surovin a správného postupu. K tomu jsou potřeba zkušenosti nebo aspoň spolehlivý návod. Pochlubit se vlastnoručně vyrobenou šunkou, klobásami apod. totiž nemůže každý.
Polévky s uzeninami
Uzeniny v polévkách fungují jako důležitá chuťová součást. V polévkách se uplatní slanina, klobásy, měkké salámy (šunka) i párky. Polévky s uzeninou jsou často pikantní, husté a s chlebem nebo pečivem mohou tvořit plnohodnotný pokrm třeba k večeři. Patří sem různé zelné, luštěninové nebo zeleninové polévky.
Malá jídla s uzeninou
Ohřátá nebo opečená uzenina je častou součástí snídaní, svačin nebo večeří. Doplníme je různými studenými omáčkami, hořčicí, zeleninou a pečivem, abychom jedli pestřeji. Kromě toho můžeme připravit sázená vejce s uzeninou, nebo uzeninu využít v toustech, slaných koláčích, na pizze nebo jako součást pohoštění.
Hlavní jídla s uzeninou
Oblíbené jsou různé druhy uzeninových gulášů. K uzeninám se výborně hodí omáčky, těstoviny, brambory nebo zelenina. Uzenina v nich tvoří zásadní chuťovou složku. Často můžeme při jejich přípravě využít bramborové těsto. Nejrůznější knedlíky, placičky, záviny z bramborového těsta s uzeninou vaříme, pečeme, smažíme nebo opékáme.
Jak připravit buřty na pivě
Jedním z velmi oblíbených uzeninových pokrmů jsou buřty (špekáčky, uzenky) na pivě. Nakrojené špekáčky v zapékací nádobě potřeme ostrou omáčkou nebo kečupem, proložíme hrubě nakrájenou cibulí, můžeme využít i sezonní zeleninu (papriky, rajčata) a zalijeme do poloviny černým pivem. Během pečení vznikne zahoustlá voňavá omáčka. K buřtům na pivě chutná chléb nebo pečivo.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Přečtěte si Zobrazit více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Tipy na nejlepší rychlovky. Dobroty, které návštěvy vždy ocení
Lyonský salám a legendární Junior: Téměř stejná uzenina, jen jiné jméno. Vychutnat si ji můžete třeba ve vynikajícím salátu
Komentáře