Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší způsoby, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou, ale nespadnou a ani se nespálí
Zdroj: Pixabay, Sofie Zbořilová

Čarodějnice jsou tu co nevidět a s nimi se všude rozzáří ohně, na kterých se budou pálit nejen čarodějnice, ale i opékat buřtíky. Pokud si na nich chcete opravdu pochutnat a mít je pěkně opečené a uvnitř šťavnaté, je třeba nejen vybrat kvalitní uzeninu, ale také ji správně nařezat.

Buřty k „čarodkám" patří

Opékání špekáčků u táboráku je oblíbenou prázdninovou kratochvílí, neobejde se bez něj ale ani tradiční dubnová akce, která se koná 30. dubna – pálení čarodějnic. Ohně se zapalovaly na čarodějnice již od dávných dob, symbolizovaly totiž odchod zimy a měly odhánět zlé síly. Na mnoha místech se často staví velké hranice, na nichž se pálí figuríny čarodějnic, jindy se spokojí s malými ohýnky, na nichž se rovnou pečou špekáčky. Posezení u ohně má již samo o sobě kouzlo, pokud si ale vyberete kvalitní uzeninu, máte zajištěný i kulinární požitek. 

Poznáte kvalitní špekáček?

Na ohni se dá opéct mnoho uzenin, nejvhodnější jsou však k tomuto účelu špekáčky, lidově nazývané také buřty. Mnozí lidé sice tyto názvy zaměňují, je však mezi nimi rozdíl. Pod názvem buřt či vuřt se totiž mohou ukrývat uzeniny pochybné kvality. Naopak špekáčky jsou kvalitní české uzenářské výrobky, z nichž některé jsou i nositeli ochranné známky a loga EU jako zaručená tradiční specialita. Právě na ně jsou kladena přísná kritéria, takže by se měly co nejvíce přibližovat původní receptuře z dob první republiky.

Tehdy totiž špekáčky obsahovaly 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže, a 30 % na kostičky nakrájeného špeku. Na ty ostatní se ale vztahuje špekáčková vyhláška, která zaručuje, že pravé špekáčky obsahují alespoň 40 % masa (hovězího, vepřového nebo telecího) hrubší konzistence, v němž jsou rozptýleny malé kousky vepřové slaniny neboli špeku. Podíl tuku nesmí být vyšší než 45 %.

Jak nejlépe nařezat špekáčky?

Koupě kvalitního špekáčku má smysl. Jen takové se totiž správně opečou pěkně dokřupava, zůstanou šťavnaté a nespálí se a nevysuší. Správné propečení navíc zajistí naříznutí špekáčku. A jak tedy můžete špekáčky naříznout? Je hned několik způsobů. 

  1. Nejčastěji se špekáčky nařezávají do kříže z každé strany. Řez však nesmí být velký, aby vám pak uzenina nespadla do ohně, ideální je to proto do jedné třetiny délky z každé strany. Pokud by vám to přišlo málo, můžete přidat ještě malé krátké zářezy po stranách. 
  2. Další možností je nařezat špekáčky tzv. na ježka. Ten vám zajistí hodně vypečených růžků, které mají všichni nejvíc v oblibě. Tento způsob spočívá v tom, že po celém obvodu špekáčku vytvoříte nožem mřížku. Řezy však nesmějí být hluboké, aby se špekáček nerozpadl. Po upečení se špekáček krásně naježí. 
  3. Efektně vypadá i nařezání do spirály. Špekáček začněte nařezávat na jednom konci, přičemž veďte kolem celého buřtu jedním tahem řez ve tvaru spirály až na druhý konec. 
  4. Způsob zvaný chobotnice nadchne hlavně děti. Jedna strana špekáčku se nechá neporušená, ta bude představovat hlavu chobotnice. Můžete ji zvýraznit po celém obvodu malými krátkými zářezy. Pak zbytek špekáčku nařezejte z druhé strany do kříže, jen veďte zářezy až do poloviny, aby se rozříznuté části krásně rozevřely a připomínaly chapadla. 
  5. Známý řezník František Kšána doporučuje špekáček nařezat na hranolky. Postupuje se tak, že se špekáček nařezává podélně po celé délce uzeniny. Začne se na špičce špekáčku, řez se ale vede po obvodu dál až k druhému konci. Řezy se provedou čtyři ze všech stran, takže je špekáček nařezán vlastně na čtvrtiny. Výhodou tohoto způsobu je, že se špekáček, jak říká řezník František: „Lépe a rovnoměrněji opéká, hezky se propeče uvnitř, přitom má krásné nožičky.“ Jak? Na to se můžete podívat v následujícím videu. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více