Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Zdroj: Pixabay-Oliver Graumnitz

Táborák patří k oblíbeným rodinným chvílím, kdy si užíváme společný čas v přírodě u dobrého jídla. Věděli jste, že si můžeme pochutnat i bez špekáčků? Zpestřete si tradiční opékání na ohni našimi netradičními výbornými recepty.

Jídlo na čerstvém vzduchu a vonící ohněm je vždy velkou pochoutkou. Teplé letní večery k táborákům vyloženě lákají a byla by škoda zůstat jen u klasických špekáčků. Máme pro vás inspiraci hned na několik pokrmů, které zpestří každý táborák a jsou z dostupných a levných surovin. Připravíme pečené ryby, hady z kynutého těsta, které chutnají jako známý trdelník, nebo sladká jablíčka se skořicí. A pokud už vám oheň vyhasíná, přihoďte pár brambor a věřte, že lepší jste ještě nejedli. 

Pečené ryby na ohni

Touto metodou se vracíme až do dávného pravěku, protože lidstvo od nepaměti opékalo ryby bez speciálního vybavení na klacku nad ohněm. Stačí pouze sůl, klacek a ryba, během chvilky získáme delikátní pokrm. Je třeba mít ale na paměti, že ne všechny ryby jsou vhodné pro tento styl opékání. Ideální je pstruh nebo makrela. Ryby v celku zbavíme vnitřností, okořeníme podle vlastní chuti a klackem opatrně propíchneme od hlavy až k ocasu středem ryby. Opékáme nad menším plamenem, hlídáme a během pečení otáčíme. 

Hadi z kynutého těsta

Po této dobrotě se jen zapráší a i samotná příprava je pro děti zábavou. Hadi chutnají jako sladký voňavý trdelník. Bude nutné se připravit s předstihem, protože výroba kynutého těsta zabere čas. Není třeba žádné speciální těsto, pouze klasické kynuté z mouky, másla, mléka, vajec, droždí a trošky cukru. Vše můžeme vložit do domácí pekárny, která těsto uhněte a nechá vykynout. Po vykynutí z těsta odtrháváme kousky, ze kterých tvarujeme "hady" a motáme je na klacky všem účastníkům. Opékáme nad ohněm a průběžně otáčíme. Po upečení ihned sundáme z klacku, potřeme máslem a obalíme v cukru a skořici. Připravit můžete i slanou variantu z chlebového těsta a dochutit ji česnekem a bylinkami. 

Jablka na ohni

Pečená jablka jsou sladkou pochoutkou, která je velmi jednoduchá na přípravu. Stačí pouze omytá syrová jablka a klacík. Jablko napíchneme středem na klacek a opékáme nad ohněm tak dlouho, dokud slupka není téměř černá. V této chvíli máme jistotu, že jablko bude uvnitř krásně měkké. Slupku sundáme a jablíčka obalíme v cukru a skořici. Již teď můžeme pochoutku jíst, nebo ji ještě chvíli opéct na ohni, aby cukr zkaramelizoval. 

Marshmallow na ohni

Marshmallow jsou sladké nadýchané bonbóny, které jsou k dostání v běžném supermarketu. Vaše děti je možná rády mlsají jen tak, ale zkoušeli jste je někdy opéct nad ohněm? Získají naprosto jedinečnou chuť, na povrchu se vytvoří kůrka a uvnitř roztají na jazyku. Je to skvělá sladká tečka. Bonbón napíchneme na tenký konec klacíku a opékáme mimo přímý plamen. Během opékání otáčíme a hlídáme, poměrně brzy zkaramelizují a jsou hotové. Poté je opatrně stáhneme prsty a můžeme hned jíst. 

Pečené brambory v popelu

Oheň vyhasíná a vy jste ještě dostali na něco chuť? Pečené brambory budou to pravé. Z obyčejných brambor vykouzlíme výborné jídlo, které se připravuje téměř samo. Potřebujeme brambory ve slupce, které umístíme do větší vrstvy horkého popela tak, aby šly celé zahrabat. Nedáváme je do žhnoucích červených uhlíků, jinak by se spálily. Poté stačí jen vyčkat a to asi jednu hodinu, než budou brambory hotové. Upečené brambory rozmáčkneme a podáváme buď samotné, nebo s máslem a se solí. 

Jak na špízy na ohni 

Masové a zeleninové špízy snadno připravíme i nad ohněm. Kousky masa, oblíbené uzeniny nebo zeleniny napíchneme postupně na vidlice k opékání špekáčků. Průběžně otáčíme a kontrolujeme propečení. Jako přílohu můžeme zvolit brambory z popela. 

Nemusíme mít strach ani z marinády, do které kousky masa předem naložíme jako v našem video-návodu níže. Špízy do sebe natáhnou chuť a budou krásně vonět bylinkami. 

Co nejraději opékáte na ohni vy? Podělte se s námi o vaše tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář