Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
Zmrzlina je sladký krém, který se skládá ze smetany, cukru, žloutků a dochucovacích přísad. Po smíchání je umístěn do mrazáku, kde z něj po zmrazení vznikne zmrzlina, nanuk, dort nebo led pro výrobu ovocné tříště.
Zmrzlinové dezerty nejsou jen nanuky a vaničková zmrzlina. Jsou to mražené krémy a ovocné šťávy, které si připravíme sami nebo použijeme koupenou zmrzlinu a z ní vyrobíme jinou dobrotu. Poradíme vám, co se dá se zmrzlinou dělat.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu zmrzlinových dezertů
Nejrychlejším způsobem je koupit hotovou zmrzlinu a tu použít k přípravě:
- Zmrzlina v oplatce, dříve známá jako Sibirka, je velmi oblíbeným mraženým zákuskem. Pokud nemáme oplatky, můžeme upéct tenký korpus a mírně rozmraženou zmrzlinu natřít mezi dvě poloviny plátu. Po zmražení získáme vlastní dezert, který vypadá jako sendvič.
- Zmrzlina, kterou necháme mírně povolit a natřeme na plát korpusu z těsta nebo z drcených sušenek, vytvoří výborný mražený dort. Pokud použijeme různobarevné zmrzliny, které naneseme na dva nebo tři pláty korpusu, bude výsledek pro chuť i pro oko dokonalý.
Zmrzlina, kterou připravíme doma
Mražený krém může být stejně dobrý jako koupená zmrzlina - ale víme, co v něm je:
- Z ovocných mražených šťáv vytvoříme ledové kousky, které nadrtíme v mixéru na ledovou tříšť - tu podáváme samostatně nebo použijeme k výrobě sorbetu.
- Smetanová zmrzlina je výborným dezertem po celý rok - podáváme ji samostatně nebo může být součástí pohárů a ovocných mís.
- Rozmanité nanuky připravujeme vytvořením smetanové nebo ovocné směsi, kterou nalijeme do formiček s dřívkem a necháme v mrazáku zamrazit.
- Zdravější zmrzlinu připravíme smícháním tvarohu, jogurtu nebo kysané smetany, čerstvého rozmixovaného ovoce a medu.
Zmrzlinové dezerty z domácí i koupené zmrzliny
Zmrzlinu použijeme jako polotovar k dalšímu tvoření:
- Smažená zmrzlina, zmrzlina flambovaná s alkoholem
- Rolovaná zmrzlina nebo zmrzlinové špagety
- Kremrole nebo profiterolky plněné zmrzlinou
- Dezert Aljaška s grilovanou sněhovou čepicí
Zmrzlinu nebo nanuky si můžete lehce připravit i doma podle našeho videa:
Sladké drobečky
Směs na zmrzlinu můžeme nalít do forem, ve kterých ji můžeme přímo podávat - k tomu poslouží plastové nebo silikonové formičky. Nalitím vodové ovocné směsi do formiček na pralinky připravíme ledové bonbóny, které spolu s vloženým kouskem ovoce osvěží horký den.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Nejslavnější zmrzlinové poháry: Připomeňte si s námi oblíbený Banana split nebo Broskev Melba
Den dětí: Připravte capartům nepečené pohoštění. Výborné jsou banánové nanuky nebo čokoládové střepy
Komentáře