Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ruská zmrzlina vznikla díky inspiraci z Ameriky. Jak retro pochoutku vyrobit doma?
Zdroj: Toprecepty, Miguel

Mražený smetanový krém vložený mezi dva oplatky se vyrábí už sto let. Přitom na jeho začátku byla jedna Stalinem nařízená cesta za velkou louži… Víte, jak se ruská zmrzlina dostala z Ameriky na starý kontinent a proč ji v Rusku nedělali přesně podle původního receptu? 

O sto let zpátky

Psal se srpen 1936, když v Sovětském svazu generální tajemník komunistické strany Josif Stalin doporučil lidovému komisaři pro potravinářský průmysl Anastázovi Ivanoviči Mikojanovi, aby netrávil svoji dovolenou jako obvykle na Krymu, ale odcestoval raději do Ameriky. Podle publikace Kulturtransfer im Kochtopf - Ausländische Köche in Russland autorky Marie Smyshliaevové tehdy Mikojan odcestoval s malou delegací do New Yorku a odtud do vnitrozemí, kde navštívil mimo jiné také výrobu chladniček pro skladování ryb a masa, továrny na výrobu zmrzliny a vločkového ledu, továrny na výrobu sušenek, sušeného mléka a majonézy a mrazírny a konzervárny ovoce. Mikojana tam zaujala kromě jiného také americká průmyslová výroba zmrzlinového smetanového krému.  

Po svém návratu do vlasti nechal Mikojan zřídit v Rostově na Donu historicky první sovětský závod na výrobu zmrzliny (Советское мороженое). Zmrzlina se v SSSR dělala podle amerického receptu, ale bez sušeného mléka, jehož výroba v té době v Sovětském svazu ještě neexistovala. Proto se sametově krémová zmrzlina vyráběla z mléka čerstvého a obsahovala 13 % smetany, 20 % cukru a 7% žloutků. Za pomoci tzv. suchého ledu mohla být také rozvážena do vzdálených končin.

Jak v USA, tak v Sovětském svazu se do zmrzlinové směsi přidával agar z mořských řas nebo želatina. Mělo to zamezit tvoření větších krystalků a zachovávat hebkost a tvar zmrzliny. V obou zemích pak výrobu přerušila druhá světová válka a na „ledové začátky“ se pak navazovalo až v 60. letech. O dvacet let později bylo v SSSR postaveno 25 nových továren na zmrzlinu a mražená dobrota byla vyvážena i do zemí východního bloku, včetně Československa. Dnes se výrobek s tímto názvem dá běžně koupit v mnoha zemích, i na pultech českých obchodů, nejde však o zmrzlinu dovezenou z Ruska, pouze o obchodní název.

Domácí je domácí

Máte na zmrzlinu chuť? Udělejte si ji doma! V nejsnazší variantě stačí ušlehat dva kelímky smetany ke šlehání (po 250 ml) a přimíchat jedno kondenzované slazené mléko. Směs dejte mezi dva dortové oplatky a nechte zmrazit. Anebo si udělejte poctivou ruskou zmrzku ze šlehačky a vajec!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více