V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným lehkým dezertem velmi vítané. Příprava ovocných osvěžení je velmi jednoduchá, rychlá a můžete do ní zapojit i děti. Rozdíly mezi sorbetem, šerbetem, ovocnou dření a ledovou tříští jsou minimální, výběrem ovoce a kombinací však skýtají nepřeberné možnosti.
Vybavení na výrobu ledových dezertů
Na domácí ovocnou zmrzlinu nepotřebujete zmrzlinovač ani žádné další nestandardní vybavení kuchyně. Stačí mít k dispozici výkonnější mixér, klidně i klasický tyčový. Dále pak potřebujete nádobky na mražené výrobky. A to je vše, ostatní nádobí je součástí každé běžné kuchyně.
Článek z magazínu
Ať už vlastníte stolní mixér, ale leze vám na nervy jeho neustálé umývání, nebo prostě jen sháníte rychlého a levného pomocníka, který nezabere moc místa, je pro vás rozhodně ponorný neboli tyčový…
Sorbet
Mražený dezert sorbet se vyrábí z ovocného pyré a cukrového rozvaru. Podíl ovocné složky by měl v sorbetu být alespoň 25 % a „dospělácká“ verze může být obohacena o víno, destilát nebo sekt. Nejsnáze vyrobíte tuto ledovou pochoutku rozmixováním ovoce, cukru nebo medu a ledu ve výkonném mixéru.
Na ananasovo-mangový sorbet budete potřebovat ½ ananasu, 1 zralé mango, 1 limetku, 80 – 100 g krupicového cukru a 100 ml vody. Cukr, vodu a limetkovou šťávu povařte 5 minut a nechte vychladnout. Ananasovou a mangovou dužinu nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka. Přidejte připravený sirup a společně promixujte. Přelijte do nádoby na mrazení, vložte do mrazáku a přibližně každou hodinu promíchejte nebo znovu promixujte. Sorbet je hotový, jakmile hmota drží pohromadě a jdou z ní tvořit kopečky. Pokud sorbet úplně zmrzne, nechte jej asi 20 minut povolit v pokojové teplotě.
Článek z magazínu
Výroba domácí smetanové zmrzliny není žádná velká věda. Bez zmrzlinovače sice musíte přípravě věnovat více času, ale výsledek opravdu stojí za to. Naučte se základní zmrzlinu podle našeho postupu a…
Šerbet (sherbet)
Na rozdíl od sorbetu se do šerbetu přidává kromě ovoce a cukrového sirupu ještě malé množství mléka nebo smetany, proto se tento dezert více přibližuje ke klasické zmrzlině. Šerbet je tak o něco krémovější, než sorbet, ale ne tak krémový, jako smetanová zmrzlina. Místo kravského mléka lze použít libovolné rostlinné, například kokosové mléko.
Na malinový šerbet si připravte 2 hrnky malin, ½ hrnku mléka, šťávu z ½ citronu, 80 – 100 g krupicového cukru a 100 ml vody. Z cukru, vody a citronové šťávy udělejte sirup stejně jako v postupu u sorbetu. Maliny rozmixujte, promixujte s vychladlým sirupem a přeceďte, aby v šerbetu nebyla semínka. Nakonec přimíchejte mléko a zmrazte stejně jako sorbet.
Dřeň
Výroba ovocné dřeně už nemůže být jednodušší. Ovoce se jednoduše rozmixuje, osladí a zmrazí do menších nádobek. Dřeň se pak lžičkou škrábe a ihned konzumuje.
Článek z magazínu
Léto nekončí a určitě ještě nastane čas na zmrzlinu. Na semifreddo rozhodně. Tato mražená pochoutka ani není zmrzlinou v pravé slova smyslu, ale spíše takovým zmrzlým dortíkem. Pozor ale na záměnu se…
Ledová tříšť
Základem ledové tříště je led rozmixovaný na malé krystalky, do kterého se přidá rozmixované ovoce, ovocná šťáva nebo sirup. Nápoj se pije brčkem a je ideální na dětské letní oslavy a party. Stejně jako předchozí mražené dezerty může mít ledová tříšť spoustu chuťových a barevných variací.
Jaké ovoce použít?
K nejoblíbenějším příchutím patří jahody, maliny, meloun, třešně, ananas, mango nebo broskve, použít lze ale v podstatě jakékoli ovoce. Na rozdíl od smetanové zmrzliny, kde chuť citrusů příliš nevynikne, tak u sorbetů a dalších ovocných mražených pochoutek je naopak podtrhnutá. Vynikající je limetka, pomeranč nebo mandarinka, hořký grep je vhodné kombinovat se sladším ovocem.
Přidávat lze i další ingredience, díky kterým bude ovocná zmrzlina pokaždé trochu jiná. Zkuste rozmixovat trochu máty či meduňky, lístky tymiánu, ochutit skořicí, strouhaným kokosem nebo vanilkovým extraktem.
Zdroje informací:
allrecipes.com
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.