Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sorbet
Zdroj: Wikimedia Commons, a_b_normal123

V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným lehkým dezertem velmi vítané. Příprava ovocných osvěžení je velmi jednoduchá, rychlá a můžete do ní zapojit i děti. Rozdíly mezi sorbetem, šerbetem, ovocnou dření a ledovou tříští jsou minimální, výběrem ovoce a kombinací však skýtají nepřeberné možnosti.

Vybavení na výrobu ledových dezertů

Na domácí ovocnou zmrzlinu nepotřebujete zmrzlinovač ani žádné další nestandardní vybavení kuchyně. Stačí mít k dispozici výkonnější mixér, klidně i klasický tyčový. Dále pak potřebujete nádobky na mražené výrobky. A to je vše, ostatní nádobí je součástí každé běžné kuchyně.

Sorbet

Mražený dezert sorbet se vyrábí z ovocného pyré a cukrového rozvaru. Podíl ovocné složky by měl v sorbetu být alespoň 25 % a „dospělácká“ verze může být obohacena o víno, destilát nebo sekt. Nejsnáze vyrobíte tuto ledovou pochoutku rozmixováním ovoce, cukru nebo medu a ledu ve výkonném mixéru.

Na ananasovo-mangový sorbet budete potřebovat ½ ananasu, 1 zralé mango, 1 limetku, 80 – 100 g krupicového cukru a 100 ml vody. Cukr, vodu a limetkovou šťávu povařte 5 minut a nechte vychladnout. Ananasovou a mangovou dužinu nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka. Přidejte připravený sirup a společně promixujte. Přelijte do nádoby na mrazení, vložte do mrazáku a přibližně každou hodinu promíchejte nebo znovu promixujte. Sorbet je hotový, jakmile hmota drží pohromadě a jdou z ní tvořit kopečky. Pokud sorbet úplně zmrzne, nechte jej asi 20 minut povolit v pokojové teplotě.

Šerbet (sherbet)

Na rozdíl od sorbetu se do šerbetu přidává kromě ovoce a cukrového sirupu ještě malé množství mléka nebo smetany, proto se tento dezert více přibližuje ke klasické zmrzlině. Šerbet je tak o něco krémovější, než sorbet, ale ne tak krémový, jako smetanová zmrzlina. Místo kravského mléka lze použít libovolné rostlinné, například kokosové mléko.

Na malinový šerbet si připravte 2 hrnky malin, ½ hrnku mléka, šťávu z ½ citronu, 80 – 100 g krupicového cukru a 100 ml vody. Z cukru, vody a citronové šťávy udělejte sirup stejně jako v postupu u sorbetu. Maliny rozmixujte, promixujte s vychladlým sirupem a přeceďte, aby v šerbetu nebyla semínka. Nakonec přimíchejte mléko a zmrazte stejně jako sorbet.

Dřeň

Výroba ovocné dřeně už nemůže být jednodušší. Ovoce se jednoduše rozmixuje, osladí a zmrazí do menších nádobek. Dřeň se pak lžičkou škrábe a ihned konzumuje.

Ledová tříšť

Základem ledové tříště je led rozmixovaný na malé krystalky, do kterého se přidá rozmixované ovoce, ovocná šťáva nebo sirup. Nápoj se pije brčkem a je ideální na dětské letní oslavy a party. Stejně jako předchozí mražené dezerty může mít ledová tříšť spoustu chuťových a barevných variací.

Jaké ovoce použít?

K nejoblíbenějším příchutím patří jahody, maliny, meloun, třešně, ananas, mango nebo broskve, použít lze ale v podstatě jakékoli ovoce. Na rozdíl od smetanové zmrzliny, kde chuť citrusů příliš nevynikne, tak u sorbetů a dalších ovocných mražených pochoutek je naopak podtrhnutá. Vynikající je limetka, pomeranč nebo mandarinka, hořký grep je vhodné kombinovat se sladším ovocem.

Přidávat lze i další ingredience, díky kterým bude ovocná zmrzlina pokaždé trochu jiná. Zkuste rozmixovat trochu máty či meduňky, lístky tymiánu, ochutit skořicí, strouhaným kokosem nebo vanilkovým extraktem.

Zdroje informací:

allrecipes.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více