Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silikon v akci, aneb Pečení bábovky a cukroví nikdy nebylo snazší

Jsou žáruvzdorné, odolávají teplotám od -40 °C do +230 °C a jsou vyrobeny z prvotřídního pružného silikonu. Představujeme vám silikonové formy, s nimiž jde pečení jedna radost. Není potřeba je vymazávat máslem, jsou nepřilnavé a můžete je mýt v myčce.

Materiál 21. století

Zdravotně nezávadný silikon se v kuchyních stal velmi využívaným a moderním materiálem díky lehké údržbě, nenáročnému skladování a faktu, že jej téměř nelze rozbít. Silikonové výrobky neabsorbují pachy a jsou vhodné do každé kuchyně.

Trend silikonových forem na bábovky se objevil před pár lety a od té doby to výrobci pořádně „vychytali“. Přišli se silikonovými podložkami pod hrnce, chňapkami, vály na pečení, dokonce i s formami na rohlíčky, které už nemusíte složitě tvarovat, ale stačí těsto vtlačit do předem vytvarované formy a upéct. Existují silikonové formičky na led, cedníky, loupače česneku i trychtýře.

Chytrým řešením jsou silikonové pokličky. Klasické pokličky jsou neskladné a své majitele často vystavují zdlouhavému pátrání, na které hrnce vlastně padnou. Naopak silikonové pokličky jsou dokonale přilnavé, a proto jimi lze přiklopit jakýkoli otvor s plochými okraji, který je menší než pokličky samy. Poklička se přisaje na nejrůznější druhy materiálů, ať už je to kov, sklo, porcelán, či plast. Takže pokud byste chtěli, můžete si silikonem vybavit celou kuchyň.

Se silikonem šetříte za energie

Silikonové formy jsou vysoce tepelně vodivé a dlouho po vyjmutí z trouby udrží teplo, přičemž je dokázáno, že se doba samotného pečení zkracuje až o třetinu, což ušetří domácnosti zbytečné výdaje za energie. Další variantou, jak ušetřit se silikonem, je snížit stupně pečení o 20 °C oproti běžným formám.

Výhody silikonových výrobků oproti tradičním materiálům:

  • Přijatelná pořizovací cena (formu na bábovku seženete cca za 150 Kč)
  • Jsou velmi dobře skladné
  • Dají se skládat a rolovat, vždy se vrátí do původního tvaru
  • Nevážou chutě ani pachy pokrmů
  • Mají antiadhezní vlastnosti, které se opotřebením nesnižují
  • Snadno se udržují a jsou vhodné do myčky na nádobí
  • Lze je používat také do mikrovlnné trouby či do mrazáku
  • Jsou odolné vysokým i nízkým teplotám od -40 °C do +230 °C
  • Jsou úsporné, neboť se díky dobré tepelné vodivosti sníží čas pečení
  • Jsou lehké, díky čemuž se s nimi snadno manipuluje
  • Vyrábí se v různých veselých barvách, kterými můžete oživit kuchyň
  • Nepotřebujete pečící papír, silikonový vál lze používat jako pečící papír
     

Nevýhody silikonových výrobků oproti tradičním materiálům:

  • Nemůžete při jejich manipulaci používat ostré předměty (například krájet na silikonovém válu těsto ostrým nožem)
  • Při mytí tekutým pískem může být narušena jejich struktura
  • S těstem ve formě je třeba manipulovat opatrně, vzhledem ke své ohebnosti se může uchopená forma ohnout a těsto se může vylít
     

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více