Silikon v akci, aneb Pečení bábovky a cukroví nikdy nebylo snazší
16. 9. 2016 Tipy a triky
Jsou žáruvzdorné, odolávají teplotám od -40 °C do +230 °C a jsou vyrobeny z prvotřídního pružného silikonu. Představujeme vám silikonové formy, s nimiž jde pečení jedna radost. Není potřeba je vymazávat máslem, jsou nepřilnavé a můžete je mýt v myčce.
Materiál 21. století
Zdravotně nezávadný silikon se v kuchyních stal velmi využívaným a moderním materiálem díky lehké údržbě, nenáročnému skladování a faktu, že jej téměř nelze rozbít. Silikonové výrobky neabsorbují pachy a jsou vhodné do každé kuchyně.
Trend silikonových forem na bábovky se objevil před pár lety a od té doby to výrobci pořádně „vychytali“. Přišli se silikonovými podložkami pod hrnce, chňapkami, vály na pečení, dokonce i s formami na rohlíčky, které už nemusíte složitě tvarovat, ale stačí těsto vtlačit do předem vytvarované formy a upéct. Existují silikonové formičky na led, cedníky, loupače česneku i trychtýře.
Chytrým řešením jsou silikonové pokličky. Klasické pokličky jsou neskladné a své majitele často vystavují zdlouhavému pátrání, na které hrnce vlastně padnou. Naopak silikonové pokličky jsou dokonale přilnavé, a proto jimi lze přiklopit jakýkoli otvor s plochými okraji, který je menší než pokličky samy. Poklička se přisaje na nejrůznější druhy materiálů, ať už je to kov, sklo, porcelán, či plast. Takže pokud byste chtěli, můžete si silikonem vybavit celou kuchyň.
Se silikonem šetříte za energie
Silikonové formy jsou vysoce tepelně vodivé a dlouho po vyjmutí z trouby udrží teplo, přičemž je dokázáno, že se doba samotného pečení zkracuje až o třetinu, což ušetří domácnosti zbytečné výdaje za energie. Další variantou, jak ušetřit se silikonem, je snížit stupně pečení o 20 °C oproti běžným formám.
Výhody silikonových výrobků oproti tradičním materiálům:
- Přijatelná pořizovací cena (formu na bábovku seženete cca za 150 Kč)
- Jsou velmi dobře skladné
- Dají se skládat a rolovat, vždy se vrátí do původního tvaru
- Nevážou chutě ani pachy pokrmů
- Mají antiadhezní vlastnosti, které se opotřebením nesnižují
- Snadno se udržují a jsou vhodné do myčky na nádobí
- Lze je používat také do mikrovlnné trouby či do mrazáku
- Jsou odolné vysokým i nízkým teplotám od -40 °C do +230 °C
- Jsou úsporné, neboť se díky dobré tepelné vodivosti sníží čas pečení
- Jsou lehké, díky čemuž se s nimi snadno manipuluje
- Vyrábí se v různých veselých barvách, kterými můžete oživit kuchyň
-
Nepotřebujete pečící papír, silikonový vál lze používat jako pečící papír
Nevýhody silikonových výrobků oproti tradičním materiálům:
- Nemůžete při jejich manipulaci používat ostré předměty (například krájet na silikonovém válu těsto ostrým nožem)
- Při mytí tekutým pískem může být narušena jejich struktura
-
S těstem ve formě je třeba manipulovat opatrně, vzhledem ke své ohebnosti se může uchopená forma ohnout a těsto se může vylít
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Recepty na bramborové knedlíky Bramborové knedlíky patří mezi naše oblíbená jídla z brambor. Recepty na ně často máme ještě od svých babiček nebo… Číst více
Co jednoduchého upéct? Skvělé buchty na plech podle těchto receptů zvládne každý
Některé z těchto receptů slavily úspěch už když podle nich pekly naše maminky, ale jistě přijdou k chuti i nám. Kdo by neznal kakaovou buchtu s… Číst více
Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle… Číst více
Jak upéct hrníčkovou buchtu s tvarohem? Retro dobrota je krásně mramorovaná a říká se jí himaláje
Neohlášená návštěva, nebo byste rádi místo dlouhého pečení měli čas k odpočinku a přitom si dali něco hříšně dobrého? Přesně to je náš jednoduchý… Číst více
20 nejlepších moučníků na plechu: I začátečník může ohromit hosty lahodnou dobrotou
Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z vybraných receptů, určitě nešlápnete vedle. Všechny jsou výborné a spolehlivé. Záleží tedy jen na vás, co… Číst více
Co dobrého upéct na chalupě? Třeba hrníčkový perník. Je snadný, rychlý a moc dobrý
Vše si připravíme včas do kuchyně, aby se suroviny zahřály na podobnou teplotu. Pak je stačí umíchat v míse, nalít na plech a upéct v předem vyhřáté… Číst více
Jak upéct moučník bez vajec. Vyzkoušejte oblíbené recepty na koláče, bábovky a muffiny z našeho receptáře
Vajíčka plní tradičně svou důležitou roli při sladkém pečení. Ať už pečete moučníky z kynutého, práškového nebo jiného těsta, mezi základní suroviny,… Číst více
7 levných moučníků: I za málo peněz připravíte chutné pohoštění
Na některé dobroty, především plné krémů, potřebujeme více dražších surovin a pak jsou snědené během chvilky. Pro následující recepty toto neplatí.… Číst více
Velikonoce v Itálii: Buchta ve tvaru holubice vznikla jako z nouze ctnost, přitom chutná božsky!
I v Itálii jsou Velikonoce ve znamení návštěv,… Číst více
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Jak zacházet se silikonovou formou na pečení cukroví
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 13 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 13 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 21 hodinami