Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejslavnější zmrzlinové poháry: Připomeňte si s námi oblíbený Banana split nebo Broskev Melba
Zdroj: Pixabay, blende12

Zmrzlinové poháry si většinou spojujeme s klasickými českými cukrárnami, kam se chodilo jen při slavnostních příležitostech. Možná vás ale překvapí, že tyhle chladivé dobroty mají původ v Americe. Tam jsou neoddělitelně spjaty s typickými americkými retro bistry ve stylu 50. let.

Místo zmrzlinové limonády

Několik kopečků zmrzliny v nějakém pěkném poháru nejlépe na nožce, šlehačka, ovoce a něco na dozdobení (čokoláda, oříšky, marshmallow či barevné cukrové zdobení) – tomu se u nás říká zmrzlinový pohár. V Americe pak tento dezert označují jako sundae. Jeho historie se často spojuje s další americkou specialitou podobající se mléčným koktejlům nazvanou ice cream soda. Tato perlivá zmrzlinová limonáda podávaná s kopečkem zmrzliny byla v Americe na konci 19.  a počátku 20. století velmi populární. Podle článku Origin of the Ice Cream Sundae ale v této době platily v Americe tzv. Modré zákony, kam patřilo i nařízení, podle něhož se nesměla v neděli prodávat sodovka. To ovšem znamenalo zákaz i tolik oblíbených zmrzlinových drinků. Šikovní prodejci ale zákon obešli a začali prodávat poháry jen se zmrzlinou. Pojďte si s námi připomenout tři neslavnější zmrzlinové poháry všech dob!

S horkou polevou

Známe ji pod poetickým názvem Horká láska. Obecně bychom tuto pochoutku, v níž se snoubí horká ovocná omáčka s ledovou zmrzlinou, která se působením tepla krásné rozpouští, mohli zařadit mezi poháry s tekutým fondánem, tzv. Hot Fudge sundae. Jejich historie sahá podle webu Pralinesownmade.com do roku 1906, kdy v Los Angeles v Kalifornii takový pohár vytvořil Clarence Clifton Brown, majitel zmrzlinárny C.C. Brown's Ice Cream Shop. V počátcích se dezert podával ve sklenicích s drážkami, které umožňovaly, aby zmrzlina a horký fondán stékaly po stěnách a vytvářely tak hezký efekt. První varianta obsahovala klasický čokoládový fondán, teprve pak vznikly i verze s rozehřátým ovocem či horkou karamelovou omáčkou, novinkami jsou třeba omáčka arašídová nebo s javorovým sirupem.

Banánová lodička

Od ostatních zmrzlinových pohárů se trochu liší Banana split, je totiž podáván v podlouhlé misce, aby se do ní vešel celý banán. Ten se podélně rozřízne na dvě poloviny (slovo split znamená podélně rozříznout). Ty se položí do misky a mezi ně se dají tři kopečky zmrzliny – jeden kopeček vanilkové, jeden čokoládové a jeden jahodové. To vše doplňuje čokoládová, jahodová či ananasová omáčka, šlehačka, samozřejmě jasně červená koktejlová kandovaná marashino třešnička a drcené oříšky, kterými se celé toto umělecké dílo posype. Původ dezertu není úplně jasný a jeho objev si přivlastňují dvě města - Latrobe v Pensylvánii a Wilmington v Ohiu.

V Latrobe žil v roce 1904 jistý David Strickler. Ten zde pracoval, jak se píše v článku The Banana Split: A Rich History, jako brigádník v místním baru zaměřeném na limonády a zmrzlinu. Jednou tam zavítal vysokoškolský student a ten Stricklera požádal o nějakou specialitu. Strickler trochu zaimprovizoval a Banana Split byl na světě. Ve Wilmingtonu prý pohár vymyslel v roce 1907 Ernest Hazard, který se do svého podniku snažil nalákat studenty místní univerzity. Vzhledem k tomu, že se ale v Latrobe našel Stricklerův recept na Banana Split a existuje i důkaz, že si Strickler nechal vyrobit u místního skláře podlouhlou misku na své mistrovské dílo, v souboji vyhrává právě město Latrobe. V každém případě se ani Wilmnington nevzdává a dodnes obě města pořádají oslavy věnované Banana splitu.

Na počest slavné pěvkyně

Přímo nádherný příběh se pojí s vynálezem dalšího slavného poháru Broskev Melba neboli Peach Melba. V roce 1892 jej podle článku na Pbs.org vymyslel francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier v londýnském hotelu Savoy. Tehdy v Londýně vystupovala v opeře Lohengrin slavná sopranistka Nellie Melba. Na její počest pak byla uspořádána slavnostní večeře a při té příležitosti Escoffier podával právě tento dezert – broskve na lůžku z vanilkové zmrzliny zasypané cukrem, to vše na ledové soše labutě. Později labuť z poháru vyřadil a nahradil ji malinovým pyré. A tak vznikla Broskev Melba taková, jakou ji známe dnes.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více