Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček jste se možná už setkali na nějakém farmářském trhu nebo na kulinářské akci. Rolovaná zmrzka upoutá hlavně zajímavým způsobem přípravy, ale i nepřeberným množstvím variant. Každý si tak může dopřát mražený dezert přesně podle svého gusta.

Z Thajska do celého světa

Rolovaná zmrzlina není úplnou novinkou, i u nás si tuto netradiční zmrzlou pochoutku můžete vychutnávat už více než pět letních sezon. Za ty roky je čím dál tím víc populárnější a a obejvuje se stále častější. Její původ je stejně jako u mnoha podobných „hravých“ dobrot, například u čaje s želé kuličkami, v Asii. Jak uvádí Theguardian.com, rolovaná zmrzlina vznikla v roce ​​​2009 v Thajsku, kde se záhy stala oblíbeným pouličním dezertem, stejně jako v dalších asijských zemích, třeba v Malajsii nebo v Kambodži. Za to, že si můžeme tuhle netradiční dobrotu vychutnat i u nás, vděčíme dvěma britským studentům, kteří se v roce 2015 vydali na thajský ostrov Phi Phi, známý z filmu Pláž. Právě tam spatřili člověka, jak obklopen davem lidí vyrábí zmrzlinu litím tekutiny na ledový plát. Zaujalo je to natolik, že zkusili takovou zmrzlinu prodávat po návratu do Británie sami v dodávce. Posléze založili firmu Pan-n-Ice, která rolovanou zmrzlinu významně proslavila. Z Británie se zmrzka dostala do USA a posléze do celého světa, tedy i k nám. V Asii je dezert znám jako smažená zmrzlina, název rolovaná zmrzlina nebo zmrzlinové rolky vznikl v Anglii a v USA.

Ledově vychlazené

Rolovaná zmrzlina baví hlavně děti, kterým se líbí sledovat postup výroby. Dospělé zase zaujme tím, že si mohou sami vytvořit nějakou zajímavou zmrzlinovou kombinaci. Přestože dezert vypadá hodně neobvykle, jeho výroba není žádná velká věda. To hlavní, co je potřeba, je nerezová deska a možnost vychladit ji na teplotu -30 °C. Základem zmrzliny je většinou mléko nebo smetana, zdravější alternativou je jogurt, případně rostlinné (např. kokosové či sójové) mléko. Tekutý základ se nalije na ledový plát a přidají se k němu další ingredience podle vašeho výběru. Většinou jde o nějaké ovoce (populární je banán, jahody, maliny či borůvky), které se pak doplní buď polevou (čokoládovou, karamelovou, Nutellou), oříšky nebo kousky oblíbených sušenek (Lotus, Ferrero, Oreo, Raffaelo). Vše se naseká  špachtličkami/lopatičkami na malé kousky, smíchá se a vytvoří se hladká směs. Ta se pak rozetře na zmrzlém podkladu do tenké vrstvičky, která se pomocí špachtlí roluje do tvaru malých doutníčků. Pinzetou se rolky, neboli doutníčky, přendají do kelímku či do poháru, vše se případně dozdobí polevou nebo různými posypky a můžete začít mlsat.

Neobvyklé variace

V různých zemích světa se používají i další méně či více obvyklé ingredience, které jsou tam oblíbené. Jde třeba o všemožné druhy exotického ovoce, ale i bylinky, např. mátu nebo levanduli. Někde nabízejí pro milovníky pikantních chutí chilli papričky, ty bezvadně ladí s čokoládou. A dokonce byly vytvořeny i takové zvláštnosti jako verze s kuřecími nugetkami či hranolky s kečupem. Ale to už je spíš pro otrlé nebo pro hodně velké nadšence.

Zkuste ji doma na plechu

S trochou snahy je možné vyrobit rolovanou zmrzlinu i doma a rozhodně vás to vyjde levněji než někde ve stánku či v cukrárně. Potřebujete jen 240 ml smetany ke šlehání, 150 g kondenzovaného mléka, případně ještě nějaký sirup na doslazení. Smetanu a mléko dobře promíchejte a nalijte na plech. Rozmixujte polovinu banánu s dvěma lžícemi arašídového másla a přidejte ke smetaně. Promíchejte a rozetřete do tenké vrstvy. Plech vložte do mrazáku a dejte zmrazit nejlépe přes noc. Poté plech vyndejte a pomocí nějaké tenké stěrky či špachtle, nejlépe nerezové, se snažte vytvořit z plátu malé spirálky. Pracujte rychle, směs se totiž snadno roztéká. Vytvořit si samozřejmě můžete jakoukoliv jinou variantu. Záleží jen na tom, co máte rádi.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více