Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pochoutka pro pamětníky: Smažená zmrzlina mile překvapí každou návštěvu!
Zdroj: Flickr, Umair Mohsin

Kdo by si v parném létě nedopřál sladkou mraženou dobrotu? A není potřeba kvůli tomu ani chodit do obchodu. Zmrzlinu si docela snadno můžete udělat i sami doma, a dokonce z ní vykouzlit vskutku originální dezert, který se rozplývá na jazyku. Už jste měli smaženou zmrzlinu?

Ledové dny

V našich předchozích článcích jsme vám ukázali, jak si snadno uděláte domácí zmrzlinu, anebo jaké extravagantní příchutě si můžete dopřát ve speciálních cukrárnách. To ale stále není chladivým dobrodružstvím konec! Je jedna dobrota, kterou dozajista ohromíte své přátele. Někteří ji pamatují, ostatní si možná právě říkají, jestli si z vás neděláme legraci. A neděláme! Smažená zmrzlina bývala kdysi skutečně v nabídce sladkých menu některých restaurací a dnes se tam pomalu zase vrací. Kombinace teplého křupavého obalu a rozpouštějící se chladivé náplně uvnitř je totiž naprosto fantastická. Pusťte se do toho s námi podle přesného návodu!

Naklepat, obalit, usmažit…

Ne, ne, nebude to jako s řízkem, i když trojobal se v tomto případě také používá, ale pochopitelně sladký. Na přípravu smažené zmrzliny musíte nejdříve nechat povolit již hotovou (domácí, nebo kupovanou) vanilkovou zmrzlinu. Z té vytvarujte pomocí malé naběračky knedlíčky či menší koule a dejte je na tácek vyložený pečícím papírem zmrazit. Pro 4 osoby budete potřebovat 400 ml vanilkové zmrzliny. Na obalování si připravte 100 g mletého kokosu, 50 g strouhanky, 50 g nasekaných mandlí, 2-3 vejce, 1 lžičku škrobu a olej nebo přepuštěné máslo na smažení.

Jakmile budete mít vanilkové koule řádně zmrazené, pusťte se do obalování. Vejce prošlehejte se škrobem, rozpuštěným v lžičce vody. Strouhanku smíchejte s mandlemi. Vanilkové zmrzlinové koule obalujte nejdříve ve strouhaném kokosu, pak ve vaječné směsi a nakonec v mandlové strouhance. Obalené koule dejte znova do mrazničky, nechte zamrazit a proces obalení ještě jednou zopakujte, ale už jen v rozšlehaných vejcích a ve směsi strouhanky s mandlemi a kokosem. Dvakrát obalené koule dejte opět zmrazit. Pak v menším, ale vyšším kastrůlku rozpalte olej nebo přepuštěné máslo a zmrzlinu v něm osmažte ze všech stran. Stačí krátce, ale hlavně intenzivně; jde o to, aby se osmažil jen obal, vnitřek musí zůstat stále chladný. Smaženou zmrzlinu můžete podávat s ovocnou omáčkou, se šlehačkou nebo jen tak. A připravit si ji můžete také dopředu, a pak smažit, až když ji budete chtít podávat. Každopádně doporučujeme hluboký talíř a pořádnou lžíci!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více