Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
18. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí opustíme a vrátíme se zpět na Moravu. Konkrétně do jejího středu, kde se rozléhá hornomoravský úval. Etnografická oblast Haná je proslulá pro vdolky i škvarkové knedlíky, především ale pro olomoucké tvarůžky neboli tvargle.
Za tvrdou práci pořádný žvanec
Pokud byste se snažili dopátrat, která surovina je na Hané nejpoužívanější, rozhodně byste skončili u obilí. Základem zdejší kuchyně jsou tedy různé druhy kaší, kromě moučných i krupicové, zavařené ve vodě nebo v mléce. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily a vaří i z hrachu a fazolí. Hanáčtí jsou polévkoví. Polévky se tu připravují ze sýra, česneku, z bůčku, zelí a dalších lokálních surovin. Hanácká polévka je typická svou vydatností; staří Hanáci se totiž k masu dostávali jen na svátky a o zabijačkách, v běžném jídelníčku jej tedy bylo třeba nahradit. Přesto se traduje, že lidé z Hané jedli odnepaměti nezdravě.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové šišky s mákem mastili máslem či sádlem. Když bylo na stole maso, tak zásadně vepřové - a ve výčtu nočních můr pro dietologa bychom mohli pokračovat. Sváteční pokrmy se podávaly spolu s omáčkami, které bývají rozdělovány na černé a bílé. Černá omáčka se vařila z černého piva, perníku, bezinkových povidel a sušených švestek, přičemž se do ní přidávaly rozinky a ořechy. Základ bílé omáčky tvořila smetana často doplněná křenem. Nesmíme ale zapomínat na to, že obyvatelé regionu vždy tvrdě pracovali. Kdysi zde z půdy černé jako uhel vyrůstaly lány cukrové řepy, ze které se dělal ten nekvalitnější cukr. Ačkoliv půda ustupuje průmyslu a kvůli evropským kvótám dnes už na Hané zbyly pouze tři cukrovary, zemědělství zde dosud produkuje nejkvalitnější potraviny, například český česnek.
Legenda jménem tvarůžky
Vybavili jste si hned jejich typickou vůni? Olomoucké tvarůžky, lokálně zvané tvargle, alias syrečky jsou pro Česko podobným sýrařským klenotem jako pro Itálii parmezán, pro Nizozemí eidam nebo korbáčiky pro Slovensko. Vyrábí se v Lošticích u Olomouce z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se při jejich výrobě nepoužívají žádné konzervační látky. Vyznačují se aromatem, jakým neoplývá žádný jiný z tuzemských sýrů a jejich výrazná chuť je závislá na stupni zralosti. Bez tvarůžků si nelze představit třeba výbornou syrnicu, tradiční hanáckou polévku.
Mohlo by vás zajímat
Tvarůžky jsou také skvělou potravinou pro ty, kdo chtějí zdravě shodit nějaké to kilo. Na rozdíl od jiných sýrů neobsahují skoro žádný tuk a mají také velmi malý podíl sacharidů. Jsou proto přímo předurčeny k zařazení do nejrůznějších redukčních diet, obzvlášť v kombinaci s celozrnným pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší moučníky
Na sladkých tečkách se Hanáci nikdy nešidili. K místní kuchyni neodmyslitelně patří sladké pečivo; hlavně koláče a buchty z kynutého těsta plněné mákem. Další tradiční sladké pokrmy představují například bramborové placky s mákem, cukrem nebo povidly známé jako hertepláky, bramborové placičky s tvarohem a mákem nazývané pukáče, ovocná bublanina – cviboch, nebo tróč – kynutý ovocný koláč s drobenkou.
Mohlo by vás zajímat
Kde se najíst?
Pochoutky připravované z tvarůžků a další tradiční recepty si můžete vychutnat v srdci Hané – v Olomouci. Za návštěvu stojí Hanácká hospoda, jejíž moderní interiér kombinovaný s tradičními prvky vás pohltí. Tradiční recepty nabízí i restaurace Expedice ve Šternberku a pokud by děti měly zrovna místo syrečků raději chuť na pizzu, mohou si tady dát i tu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zákusek inspirovaný nanukem: Ať božské Míša řezy ovládnou i vaši domácnost!
Do legendární cukrárny Myšák chodil za první republiky mlsat i Oldřich Nový
Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12