Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě
14. 5. 2021 Vaření
Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní dokonalý koláč, který je obzvlášť oblíbený v Kanadě a Spojených státech. Zamilujte si ho také!
Sladkokyselý miláček Kanady
Ze zahraničních filmů nebo animovaných pohádek si možná vybavíte scénu, kdy hospodyňka postaví čerstvý koláč na okno, aby vychladl. Takový koláč je s velkou pravděpodobností jablečný, nebo rebarborový. Právě ten druhý typ je totiž ohromně populární ve Spojených státech, Velké Británii a zejména pak v Kanadě. Podle dílu Velké ecyklopedie zahrádkaření vydané nakladatelstvím Time-Life zaměřeného na zeleninu a ovoce byla rebarbora známá už před naším letopočtem na Dálném Východě. V modernější historii ji pak právě Britové začali pěstovat zhruba v roce 1600 a konzumují ji od roku 1700. Oxfordská encyklopedie amerických jídel a nápojů zase uvádí, že přímo rebarborový koláč je součástí tradiční kuchyně v Nové Anglii, což je oblast mezi New Yorkem a Kanadou, kterou objevili Britové a právě zde založili první anglické kolonie. Tolik lekce historie - teď si pojďme říct, jak tento voňavý a svěží sladko-kyselý moučník připravit.
Mohlo by vás zajímat
Kouzlo je v poměru chutí
Nejprve ale krátce o rebarboře. Tato rostlina obsahuje kyselinu šťavelovou a v průběhu roku se obsah této látky v rebarboře zvyšuje. To znamená, že jedlá je pro nás jen asi do poloviny června. Zároveň je nutné rebarboru vždy nejprve oloupat a tepelně zpracovat. Z rostliny jíme řapíky, listy nikdy - opět kvůli kyselině šťavelové. Více o tom, proč je pro nás tak nebezpečná a jak rebarboru správně zpracovávat, si přečtěte tady:
Základem skvělého rebarborového koláče je zkombinovat nakyslou rebarboru s jiným, výrazně sladkým druhem ovoce. Nejtradičnější jsou jahody, které s rebarborou tvoří dokonalou kombinaci. Někdy se chuť rebarbory nezjemňuje jiným ovocem, ale slazeným tapiokovým pudinkem.
Pokud chcete čistě rebarborový koláč, i to je možné, ale budete ho muset přisladit větší dávkou cukru. Pokud máte rádi pikantní věci, můžete si s chuťovými kombinacemi pohrát ještě více a kyselost rebarbory naopak podtrhnout kořením; nejvhodnější je na to skořice nebo sušený zázvor. Konkrétní recept na rebarborový koláč včetně těsta je už pak celkem jednoduchý.
Mohlo by vás zajímat
Co dalšího z rebarbory?
V angličtině se rebarboře někdy přezdívá the pie plant (tedy koláčová rostlina), protože na výrobu moučníků je díky specifické chuti opravdu nejvhodnější. Dá se ale zpracovat i jinak. Při pečení rebarborového koláče byste měli ovoce předtím, než jej dáte na těsto a upečete, nechat macerovat. Ze šťávy, kterou při tom z ovoce slijete, se dá vyrobit vynikající přírodní limonáda.
Mohlo by vás zajímat
Z rebarbory je možné udělat také kyselejší marmeládu, opět ale platí, že je vhodné smíchat ji se sladším druhem ovoce. Hodně zajímavé pak může být přidat rebarboru do slaného receptu; zkuste ji zakomponovat například do pečené kachny a budete mile překvapeni! Konekonců, rebarbora je oficiálně považována za zeleninu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Na palačinky i proti nachlazení: Vyrobte si bezový sirup podle našich babiček