Pečený květák pětkrát jinak: Dejte si ho smetanový, po indicku nebo se slaninou!
2. 7. 2021 Vaření
Květák je plný důležitých živin, je dietní, skvěle chutná a v kuchyni je navíc úžasně univerzální. Dnes vám prozradíme pět božích a vyzkoušených kombinací koření a dalších ingrediencí, kterými ochutit a doplnit pečený květák tak, aby byl naprosto dokonalý.
Základní recept
Z květáku je možné udělat skvělou polévku, křupavé placičky, nebo jej obalit ve strouhance a vyrobit českou hospodskou vegetariánskou klasiku. Dietní a lahodný je ovšem také květák pečený v troubě. Je to velmi snadné, navíc si takto upravený květák zachová jak maximum vitamínů, minerálů a dalších látek, tak i svůj přirozený vzhled a chuť. Péct květák totiž můžete jak v celku, tak rozebraný na jednotlivé růžičky. Růžičky se lépe konzumují a vypadají efektně třeba v salátu, zatímco celý květák, který po upečení krájíte na plátky, je působivý jako hlavní chod například se šťouchanými brambory nebo jen s pečivem. Co je při pečení květáku v troubě důležité, to je směs koření, kterou zeleninu ochutíte. Vybrali jsem pět našich oblíbených receptů, které milovníci květáku určitě musí vyzkoušet. Někdy stačí špetka bylinek, jindy to chce ještě pár bonusových přísad ke květáku navíc. Vždycky je to ale pochoutka!
Mohlo by vás zajímat
Jako takový základní recept na dobrý pečený květák můžete zkusit smíchat lžičku římského kmínu, špetku sušeného česneku, sůl a pepř s olivovým olejem. Tuto směs rozehřejte na pánvi a přihoďte dvě hrsti plátků mandlí. Mandle opražte, pak do pánve přidejte růžičky květáku, rychle orestujte. Přendejte do pekáčku a pečte na 200°C asi 15 minut. Pokud chcete květák péct vcelku, musíte si jej nejprve předvařit v osolené vodě. Pak olejovou marinádou s kořením celou hlavu dobře potřete (můžete potírat i během pečení) a dejte do trouby. Mandle nakrájejte na nudličky a přidejte je do marinády. Náš tip! Do marinády přidejte i čerstvý koriandr nebo čerstvou petržel.
Barevný květák po indicku
Tento recept ocení milovníci orientálních chutí a vůní. Na květák po indicku budete (kromě květáku) potřebovat lžičku římského kmínu, lžičku uzené mleté papriky, půl lžičky kurkumy, půl lžičky mletého koriandru, špetku chilli, sůl, pepř, olej, utřený česnek a cibuli. Květák rozeberte na růžičky a dejte jej do mísy. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Koření smíchejte s olejem v misce vedle. Marinádou pak zeleninu polijte a dobře promíchejte; klidně rukama, aby se ochucený olej dostal na všechny růžičky. Pečte 20 minut na 200°C
Pikantní květák s limetovou šťávou
Pokud máte chuť na orientální květák, ale chcete jej upéct vcelku, zkuste to s tímto návodem. Potřebovat budete bílý jogurt, šťávu z limety, trochu strouhané citronové kůry, chilli, drcený kmín, kari, česnek, kurkumu a sůl. Květák opět předvařte v osolené vodě. Jogurt dejte do misky a vmíchejte do něj veškeré koření a limetovou šťávu. Dobře promíchejte a předvařenou hlávku květáku v kořeněném jogurtu pěkně vykoupejte. Přendejte na plech vyložený pečícícm papírem, pokapejte zbytkem marinády a pečte na 180°C asi 30 až 40 minut, nebo dokud květák není suchý. Z jogurtu by se měla vytvořit krusta.
Květák se slaninou
Takto upravený květák můžete podávat jako přílohu k pečenému masu, nebo jej jíst samotný třeba s chlebem. Potřebujete květák, sůl, kajenský pepř, citronovou šťávu a asi 150 gramů slaniny krájené na menší proužky nebo špalíky. Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a solí. Vsypte do hrnce růžičky a po minutě vaření slijte. Předvařený květák dejte na plech, přidejte slaninu a posypte pepřem. Pečte na 180°C asi 10 minut.
Smetanový květák
Skvělá, vydatná a rychlá večeře! Na zapečený smetanový květák budete potřebovat opět na růžičky rozebranou hlávku, dále kelímek smetany na vaření a strouhaný středně tvrdý sýr, nejlépe cheddar nebo goudu. Květák vařte v osolené vodě asi 7 mniut, ne déle. Pak slijte a přendejte růžičky do pekáčku. Část sýra smíchejte se smetanou, solí a pepřem a květák touto marinádou polijte. Obsah pekáčku ještě štědře zasypte zbytkem sýra a dejte péct na 200°C, dokud se sýr nerozteče. Náš tip! Ke květáku můžete přidat papriky - čerstvé, nebo i naložené - anebo špalíky slaniny. Podávejte s vařeným bramborem.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30