Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už znáte kurkumu? „Indický šafrán“ léčí a dělá kari pravým kari
Zdroj: Pixabay.com, Steve Buissinne, Pixabay license

Koření kurkuma dlouho zůstávalo ve stínu indické kořenící směsi známé pod názvem kari. Samotná kurkuma má jemnou chuť a významné léčebné účinky a kari dodává jeho typickou žlutou barvu. A dokonce ji můžete získat z vlastních zdrojů.

Tisíciletá cesta indického šafránu

Tak zní přezdívka kurkumy, která pochází z usušeného a rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Domovinou této vytrvalé rostliny je Asie, kde se pěstuje a používá tisíce let. Zmínky o kurkumě se objevují již v prvních lékařských rostlinopisech, kde se říká, že byla pěstována v Babylonských zahradách, jednom ze sedmi divů starověku. Při vykopávkách byly poblíž Nového Dillí objeveny hrnce z období 2 500 let př. n. l, v nichž vědci objevili s pomocí speciální analýzy zbytky kurkumy, zázvoru a česneku. V průběhu staletí se kurkuma rozšířila i do Afriky, Ameriky a zbytku světa. Než se začala běžně používat jako kuchyňské koření, lidé s ní barvili látky, malovali jí na pokožku a léčili s ní různé neduhy.

Kurkuma v kuchyni

Už jsme zmínili, že kurkuma je nejdůležitější složkou kari koření, které si řada lidí dokonce míchá podle vlastních receptů. Kurkuma se hodí do indické a thajské kuchyně a všude tam, kde potřebujete dodat jídlu sytější barvu. Nebojte se ji přidat do polévek, rizota, omáček, ale také třeba do vaječného salátu, zejména, když žloutky svým zabarvením připomínají spíše bílky. Zajímavou barvu i chuť dodá toto koření také salátovým dresinkům. Možná pro někoho překvapivě se kurkuma objevuje i ve sladkých dezertech. Kromě toho se z ní vyrábějí různé nápoje. Zkusit můžete takzvané zlaté mléko, což je nápoj složený z rostlinného či živočišného mléka kurkumy, pepře, medu a skořice. Mléko ohřejete, přidáte jednotlivé suroviny a je hotovo. Kurkuma se rovněž používá v potravinářském průmyslu jako barvivo, na etiketě ji najdete pod označením E 100.

Léčivé použití

Nejdůležitější složkou kurkumy je flavonoid kurkumin. Jedná se o antioxidant, který příznivě ovlivňuje funkci jater. Působí protizánětlivě a používá se i na potíže s kloubním aparátem. Má vliv na psychiku a pozitivně funguje na nervovou soustavu. Díky svým protizánětlivým účinkům pečuje také o pokožku, imunitu a zánětlivá onemocnění střev. Podporuje snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Existuje zajímavý fakt, a sice, že se kurkuma používá k bělení zubů. Smíchaná s citronovou šťávou také pomůže od bílého povlaku na jazyku.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více