Norsko na talíři: Norové si pochutnávají na rybách, zvěřině nebo speciální sladké kaši
1. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Norsko je královstvím ryb. Tradiční jídlo se i proto v mnoha ohledech liší od většiny kontinentální Evropy. Klade větší důraz na ryby a zvěřinu – a maso z ryb i zvěřinu se Norové naučili připravovat opravdu excelentně a na mnoho způsobů.
Ryby…
Globalizace sice přinesla na norské stoly mnoho pokrmů ze světa. Pizza a sushi se možná staly v Oslu stejně oblíbenými jako sušená treska, ale tradice v norské kuchyni stále žije. Dlouhé norské pobřeží vždy poskytovalo hojnost čerstvých ryb, z nichž se většina se stejně jako maso sušila, aby si norské rodiny udělaly zásoby na dlouhé zimy. Ryby hrají v norské kuchyni a kultuře významnou roli. Po staletí byla sušená treska největším norským vývozním artiklem. Dnes je to čerstvý losos a treska atlantská. Ryby Norové vaří, pečou, melou do pudinků, nákypů a paštik, připravují z nich vydatné polévky a ryby všeho druhu jsou součástí studených pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
…zvěřina a jehněčí
Sob, los, jelen a tetřev jsou oblíbená zvěřina, která se v norských restauracích podává stejně často jako doma. Sobí maso je chuťově podobné jelenímu, jen má hrubší strukturu. Připravuje se často pečené s houbami nebo v pepřové omáčce. Z různých druhů masa se připravuje hustý a vydatný guláš lapskaus. V norském jídelníčku zaujímá významné místo také jehněčí maso.
Pečené skopové se zelím, fårikål, je norské národní jídlo, a fenalår, pokrm z pomalu sušené jehněčí kýty, získal status chráněného zeměpisného označení. Kvůli dlouhým zimám se v Norsku potraviny jako treska a jehněčí maso nekonzervovaly jen pro potěšení, ale byla to nutnost. Ryby a maso se v Norsku stále konzervují, i když ne ze stejných důvodů jako kdysi.
Mohlo by vás zajímat
Populární rybí kuličky
Najdete je téměř v každé domácnosti i na jídelních lístcích místních restaurací. Jsou trochu podobné těm masovým z fastfoodu švédských obchodních domů s nábytkem. Obvykle se vyrábějí z mletého rybího masa, mouky, mléka a vajec a podávají v bílé smetanové omáčce s vařenými bramborami a zeleninou. Přidávají se také jako zavářka do polévek. Norské polévky se připravují z čerstvých ryb, korýšů, kořenové zeleniny a bylinek. Často v nich najdete i krevety. Fiskesuppe, tedy rybí polévka, se servíruje jako předkrm s čerstvým chlebem.
Kaše rømmegrøt
Milovníci tradičních jídel si jistě pochutnají na rømmegrøt, klasické norské kaši, která se připravuje z plnotučného mléka, pšeničné mouky, smetany, másla, skořice, cukru a soli. Je to sytý a sladký norský pokrm, který se často podává s uzeným masem nebo jako jednoduché jídlo se sušenkami a sklenicí mléka. Rømme v norštině znamená "zakysaná smetana", zatímco grøt znamená "kaše".
Na přípravu této kaše potřebujete: 200 ml husté smetany ke šlehání, 1 šálek polohrubé mouky, 3 hrnky plnotučného mléka, 1/2 šálku cukru, špetku soli, skořici, muškátový oříšek, cukr a rozpuštěné máslo na podávání. Jak na to? Smetanu ke šlehání zahřívejte v konvici s těžkým dnem na mírném ohni, dokud nezačne vřít. Po lžících zašlehejte asi polovinu mouky.
Snažte se vyšlehat všechny hrudky mouky. Jak se směs vaří, začne se z ní oddělovat máslo. Toto máslo nalijte do misky a použijte, až budete chtít kaši podávat. Vmíchejte zbývající mouku. Pomalu zašlehejte teplé mléko. Vyšlehejte zbylé hrudky mouky tak, aby byla směs hladká. Přidejte cukr a vařte několik minut, dokud kaše nezhoustne. Podávejte posypanou skořicí, cukrem a rozpuštěným máslem.
Zdroje informací:
kniha Libuše Vlachová: Co chutná v Evropě
willflyforfood.net: Norwegian Food: 25 Traditional Dishes to Look For in Norway
https://www.cheaprecipeblog.com/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejrychlejší recepty: Vynikající losos z trouby hotový za 5 minut
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Čím vylepšit zvěřinový guláš? Chuti pomůžou pivo, rum i nastrouhaný perník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 18 hodinami