12 nejlepších receptů na guláše: Dáte si klasický hospodský, fit kuřecí nebo mexický?

Co může v zimě zahřát lépe, než gulášek se šesti? Jestli tohle jídlo taky milujete, pak pro vás máme sbírku těch nejoblíbenějších gulášových receptů. Na své si zde přijde každý. Vybírejte!
Od polévky ke knedlíkům
Jak už jsme psali dříve, guláš neboli gulyás je původní pokrm maďarských pastevců. Nakrájené masové kostky pastevci kdysi společně s cibulí a paprikou dusili v kotlíku nad ohněm, ale šlo a v Maďarsku stále jde spíše o polévku. Česká verze, tak jak ji známe my, odpovídá spíše maďarskému perkeltu. Každopádně, základ zůstává stejný. V klasické úpravě jde o hovězí maso, nejčastěji kližku, dušené s hromadou cibule a nejčastěji mletou paprikou. Následující recepty přesně toto zadání splňují, byť je každý trochu jiný.
Oblíbený se zelím
Když už jsme na začátku zmínili Maďarsko, tak kdo by neznal také slavný Segedínský guláš! V Maďarsku se tenhle pokrm jmenuje székelykáposzta neboli Székelyho zelí. Slovo székely přitom znamená „sikulský“, což odkazuje k Sikulsku, tedy části sedmihradskéhu regionu, který patří dnešnímu Rumunsku. S městem Szeged tak nemá název nic společného. Každopádně, to nejpodstatnější je, že jde o guláš z vepřového, nikoli z hovězího masa, a navíc ještě doplněný zelím. To je samozřejmě známá věc. Ale co může být některým neznámé, jsou následující recepty na parádní "Segedíňák". Zkuste je!
Bůčkový i uzený
Pokud jsou vám klasický nebo Segedínský guláš pořád málo, pak možná rádi ochutnáte něco jiného. Zkuste třeba lahodný bůčkový guláš, variantu s uzeným masem nebo vepřový guláš nadivoko. Chuť divočiny v něm připomene typické koření. Nejde sice zrovna ani v jednom případě o dietní dobroty, ale možná o to víc si pochutnáte!
Kuřecí variace
Někdo to rád lehké. Ano, leden je stále ještě ve znamení hubnutí. Pokud i vy chcete odlehčit jídleníček, ale zároveň si pochutnat na guláši, zkuste vyměnit maso a hovězí nahraďte kuřecím. Výsledné jídlo bude mít nižší kalorickou hodnotu, ale v chuti bude taky skvělé. Pokud navíc přidáte ještě trochu zeleniny, zajistíte si taky nějaké ty vitaminy a vlákninu, což udělá jídlo ještě zdravější.
Témata: guláš, hovězí, hovězí maso, kuřecí maso
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Grilovaná roláda z mletého masa
Přidáno před 2 hodinami

Noky s kuřecím, cuketou, sušenými rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami

Cuketa obalená v cornflakes se sýrem
Přidáno před 13 hodinami

Vařená sekaná z krůtího masa s vejci
Přidáno před 15 hodinami

Obrácené vepřové řízky z trouby
Přidáno před 17 hodinami

Kakaový dort s višněmi a tvarohem
Přidáno 23. 5. 2022 14:30
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.