Holka u plotny radí: Jak na šlehačkovou bublaninu s třešněmi? Takhle se dělá podle cukrářky Katky
4. 7. 2022 Vaření
Taky máte rádi bublaninu, ale je na vás někdy moc suchá? Zkuste tenhle recept od profesionální cukrářky Katky. Bublanina bude vláčná a přesto krásně nadýchaná. Nám doma chutná moc.
Moučník plný léta
Jen máloco je tak hodně spojeno s létem jako právě bublanina. Ale pozor, možná jen u nás. Bublanina je totiž český unikát. Není divu, že se v tom, jak ji upéct nejlépe, slavné cukrářské osobnosti doslova předhánějí. Prvorepublikový hoteliér Karel Šroubek například doporučoval odvážit všech surovin stejné množství – kolik váží čtyři vejce, tj. 230 g, tolik mouky, cukru a másla. Cukář Josef Maršálek v našem speciálu zase říká, že dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce, které ovšem nesmí propadnout dolů. Z tohoto důvodu Maršálek doporučuje obalit ovoce v mouce a pokud použijeme těžší druhy ovoce, je lepší udělat bulaninu z hutnějšího těsta. A právě takové vám dnes nabízím.
Recept jsem kdysi získala od cukrářky, jejíž jméno dnes už možná trochu upadlo v zapomnění, ale svého času byla Kateřina Fornůsková podobně slavná jako je dnes třeba Mirka van Gils Slavíková. Kateřina se kdysi docela vymykala tím, že měla jako cukrářka alergii na čokoládu. Asi i proto jsem si její jméno dobře zapamatovala. Dnes se ovšem jmenuje už Kateřina Fornůsková Neterdová a ve Zvoli u Prahy vyrábí krásné dorty. Láska k cukrařině tedy zůstala a to je dobře. Mně zase zůstal Katčin recept na parádně vláčnou a jemnou šlehačkovou bublaninu, kterou můžete dle Katčina tipu vylepšit drobenkou, do níž místo mouky použijete bebe sušenky!
Mohlo by vás zajímat
Bublanina podle Katky
Jak tedy na parádní bublaninu? Potřebujete: 500 g třešní, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu ve vaničce, 280 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500 g polohrubé mouky + na obalení třešní, 3 vejce, 2 kypřicí prášky do pečiva a citronovou kůru. Na drobenku potom 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky (nebo rozmixovaných bebe sušenek) a trochu skořice.
Postup krok za krokem:
- Všechny suroviny na těsto, kromě třešní, smíchejte a společně vyšlehejte. Třešně zlehka obalte v mouce.
- Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a posypte třešněmi, obalenými v mouce. Ty by pak neměly tolik propadávat dolů. Na třešně nasypte drobenku, kterou připravíte smícháním všech uvedených surovin. Moučník pak pečte v předem vyhřáté troubě při 180 C asi 30 minut.
- Bublaninu nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte moučkovým cukrem.
Moje tipy:
- Bublaninu lze péct i bez drobenky. Je to jen dobrovolné přilepšení. Bez drobenky zůstanou třešně pěkně na povrchu moučníku, pod tíhou drobenky trochu zapadnou.
- Do drobenky jsem už vyzkoušela i lotusky nebo místo skořice trochu perníkového koření. Je to taky moc dobré.
- Kypřicí prášky používám bez fosfátu a to opravdu dva, nejméně 1,5. Když jsem zkusila dát jednou pouze jeden, bublanina dost nevyběhla, těsto je totiž díky smetaně a tvarohu docela těžké.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Retro vaření s Kristinou: Bublanina je český unikát. Takhle ji dělával slavný hoteliér Karel Šroubek!
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na tu nejlepší bublaninu. Takhle bude krásně nadýchaná!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 4 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 6 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 12 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 13 hodinami