Strouhanka jako pověstná třešnička na dortu: Dokonale dochutí těstoviny, dá grády řízku a lze z ní připravit i falešný parmazán
20. 9. 2022 Vaření
Už jste obalovali řízky strouhankou z obchodu a výsledek nebyl ani zdaleka takový, jaký byste očekávali? Strouhanka se ale hodí i do jiných jidel, včetně sladkých. Zjistěte, jak ji co nejlépe připravit, jak ji využít a čím jí dodat švih.
Na co využít strouhanku
Strouhanku čas od času potřebuje téměř každý. Sice si ji nejvíc spojíte nejspíš právě s obaleným řízkem, kaprem, sýrem, ale třeba i klobásou, strouhanka se ale hodí i na přípravu karbanátků, nebo jako alternativní posypak na špagety, kdy se používá místo tradičního parmazánu. Italská strouhanka se jmenuje pangrattato a někdy je označována jako parmazán chudých. Vynikající je smažená na másle s olivovým olejem, dochucená česnekem a čerstvým rozmarýnem. Touhle strouhankou můžete posypat nejen těstoviny, ale klidně i pravé italské rizoto.
Pochopitelně strouhanka poslouží i ve sladké kuchyni. Využijete ji na posyp knedlíků, nudlí, šišek a podobně, hodí se i jako posyp na koláč, nebo třeba spolu s máslem na vysypání formy. Kvalita strouhanky má podstatný vliv na výsledek jídla. Pokud bude připravena z nevhodných surovin, může divně vonět a pokazit zážitek.
Mohlo by vás zajímat
Jaké pečivo využít na strouhanku
Můžete v obchodech najít i kvalitní strouhanky (i když asi bude nutno hodně hledat a zkoušet), ale tu nejlepší si připravíte doma. Určitě se vám stává, že nesníte všechno pečivo a zkrátka ztvrdne. Vyhodit tyto potraviny by byla škoda. Zvlášť, když z nich můžete připravit výbornou strouhanku. Jaké pečivo můžete použít? Hodí se hlavně bílé pečivo, jako jsou rohlíky, housky, bagety, ale i třeba toastový chléb. V některých zemích se ale používá tmavé pečivo, takže pokud chcete vyzkoušet změnu, inspirujte se.
Jak připravit strouhanku
Pečivo na strouhanku včas pokrájejte na menší kusy, aby lépe a důkladně vyschly. Omezíte pravděpodobnost, že začnou plesnivět. Dejte je na tác a zakryjte papírovou utěrkou, abyste zabránili usedání prachu. O ten ve strouhance nestojíte. Další, na co byste si měli dát pozor, jsou různá semínka. Nejčastější je mák, mohl by žluknout a zkazit strouhanku. Ideální je proto větší vrstvičky máku z pečiva odstranit.
Velmi dobře vyschlé pečivo můžete ideálně namlít v robotu (případně mixeru, mlýnku) na drť. Další možností je nastrouhání na struhadle, ale také rozdrcení válečkem v sáčku (uzavřete ho, aby kousky pečiva nelítaly okolo). Hodí se, když výslednou strouhanku prosejete na sítu. Zachytíte tak větší kusy, které by byly ve strouhance nevzhledné.
Co když potřebujete strouhanku hned
Když máte jen čerstvé pečivo a potřebujete strouhanku, můžete si poradit i tak. Pečivo nakrájejte, dejte na plech do trouby, vyhřáté na 150 °C, a nechte ho tam vysoušet asi 10 minut. Troubu hlídejte, aby se pečivo nespálilo. Po vychladnutí ho namelte na strouhanku.
Jak skladovat strouhanku
Strouhanku můžete hned využít a spotřebovat. Když ji ale připravíte do zásoby, je důležité ji skladovat v dobře uzavíratelném obalu. Když ji vyrobíte dobrou, tak může vydržet až půl roku.
Jak dochutit strouhanku
Nejspíš budete používat strouhanku v klasickém stavu, ale můžete provést i pár změn a užít si nový chuťový zážitek. Obzvlášť se hodí vyzkoušet novinku třeba v případě obalovaných potravin. A čím dochutit strouhanku? Velmi časté je například přidání cornflaků. Skvělé jsou sušené bylinky, jako je oregano, rozmarýn, petrželka, bazalka, tymián. Sáhnout můžete po jedné bylince, ale také se dá využít od každé troška. Bylinky rozmixujte s usušeným pečivem.
Strouhance dodá jinou chuť i různé koření, jako je sušený česnek, sušená cibule, nebo třeba kurkuma. Pokud byste chtěli využít sladkou papriku, mohla by smažením zhořknout. V cizině se také používají dokonce nadrcené chilli papričky, česnek, cibule, olivy, sušená rajčata. Výbornou změnou může být i tvrdý sýr typu parmezán, ale i další tvrdé sýry. S každou přidanou ingrediencí získá strouhanka novou podobu a chuť. Tohle experimentování stojí za vyzkoušení.
Náš tip: Ochucení strouhanky dělejte až těsně před použitím, například parmazán by skladování nevydržel. Ale takové řízky v parmazánové strouhance jsou dokonalé:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
I trojobal lze dovést k dokonalosti. Naučte se to podle videonávodu
Osvědčené rady, jak na nejlepší řízky: Záleží na stáří strouhanky i druhu tuku na smažení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
Recepty ze zelených fazolek: Zkuste je podle Marcela Ihnačáka nebo zapečené se strouhankou
Holka u plotny radí: Bramborové šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou jsou delikatesa
Komentáře
12. 10. 2022 09:29