Pečeme s Ivou: Přesto, že se venku ujímá své vlády zima, nechte svůj domov kvést a vonět - upečte si se mnou šípkové růženky!
24. 11. 2022 Vaření
Jemné, mírně sladké housky, tvarované jako kytičky velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, pokud zbudou. Výborně chutnají jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou.
Když pekařka promluví...
Co víc si přát? Jednoduché těsto, snadné tvarování, které navíc pěkně vypadá! Upečené housky vypadají jako malé květy na šípkovém keři. A nejen, že výborně chutnají, ale u tohoto pečiva se můžete blýsknout domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně.
Co budeme potřebovat? Těsto: 180 g vody, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 100 g majonézy (používám domácí), 30 g změklého másla, 1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením), 500-530 g hladké mouky, strouhaná citronová kůra, 21 g droždí. Na potření a posyp před pečením: zbytek vejce, 1-2 lžíce mléka, půl lžičky cukru, granulovaný cukr
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout. Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).
Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180 °C / 15-20 minut).
Drobečky z ošatky
- Na přípravu těsta potřebujete majonézu. Už dlouhé roky si ji dělám doma, v posledních letech jen tuhle bleskovou majonézu, kterou připravíte snad jen během kratičkých 10 vteřin.
- Tvar kytiček je vhodný i na pečivo ze slaného těsta - však vyzkoušejte, jak pěkně vypadají takové "kytičkové" housky, sypané mákem a sezamem!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 12 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 15 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 20 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 21 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více